Lelea Sâie

A cunoscut-o în vara aceea de început al marii iubiri. Era tare, tare îndrăgostită. Așa, feciorelnic  și un pic exaltat, clasic, cu norișori trandafirii și cu fluturi albaștri. Când el i-a spus mergem pentru câteva zile la țară, la părinții unui prieten, cam imperativ a spus-o, nenegociabil – avea să descopere apoi că așa făcea aproape în toate împrejurările și asta avea să-i îndepărteze cu timpul  –   ezitarea ei a fost foarte scurtă. Despre prietenul acela al lui nu știa mare lucru, doar că e unul vechi, din copilărie, coleg de școală, devotat, un fel de frate. Așa avea să și rămână pe toată durata căsniciei lor. Era singurul care putea să le trântească în față adevăruri  jenante,  să-i critice sau să-i certe fără urmări, supărări sau rupturi. Dobândise statutul ăsta pentru că era de cursă lungă, loial și cum s-ar zice cu vorba aia caraghioasă, sufletist. După treisprezece ani, el le-a fost martor și la divorț. A fost îngrozit când i-au propus, dar n-aveau pe cine conta, toți ceilalți prieteni au declarat că-s niște idioți că fac asta și că ei nu se bagă. I-au explicat că trebuie să-i ajute cineva să scape unul de celălalt – așa era atunci, trebuiau neapărat martori și proces –  și cine să-i ajute, dacă nu el, cel pe care s-au putut baza întotdeauna? A făcut-o, în cele din urmă, dar asta l-a costat o stânjeneală în relația cu ei pe care n-au  mai depășit-o.

Toate astea erau încă foarte departe la vremea când a pășit-plutit pe ulița aceea, spre casa necunoscută unde urma să înnopteze pentru prima dată sub același acoperiș cu marea iubire. Lelea Sâie l-a întâmpinat pe el cu o bucurie maternă, cu o îmbrățișare caldă și cu țocăieli, se simțea că e de-al lor, de-al casei. Apoi i-a aruncat ei o privire cercetătoare, a măsurat-o scurt din cap până-n picioare și a rostit, implacabil, asta nu-i aia de data trecută. Nu era, n-avea de ce să se îmbufneze sau să se tulbure și să strice totul. Au urmat alte veri, s-au mai dus pe acolo pentru câte o zi-două, a început să-i devină dragă femeia aceea cu năframă și șorț,  cam iscoditoare, întotdeauna un pic suspicioasă. Era trupeșă, ușor asimetrică din cauză că-i lipsea un sân – fusese operată, i-l tăiaseră, știa că odată avea să vină recidiva, dar despre asta nu vorbea și nu se plângea niciodată. Se temea doar de un anume loc din grădină, unde, sub un pom foarte bătrân, avea înmormântat un copil pe care-l pierduse demult, când era mic. Recunoștea că-i e întotdeauna groază să treacă pe acolo și bombănea obiceiul acela. Ce prostie, să îngropi  mortul  lângă casă.

Odată, într-una din escapade, băieții trebăluiau ceva prin șură și ele două au rămas în bucătărie, la povești. Se vedea că pe lelea Sâie o roade ceva și nu știe cum să zică. Până la urmă, i-a spus. Voia neapărat s-o însoțească la o înmormântare, acolo, în sat. Nici n-a vrut să audă, ce să caute ea la înmormântarea unei băbuțe străine? N-a cunoscut-o, niciodată n-a văzut-o vie, de ce ar fi trebuit s-o vadă moartă? Nici măcar nu era rudă cu gazdele ei. Și cam știa ce înseamnă o înmormântare la țară, cu lumea înghesuită în curtea casei, cu bocete, cu slujba interminabilă sub soarele care te bate fix în creștet și cu probabilitate mare de migrenă post-eveniment. Nu, nu, în niciun caz. Se apropia ora, lelea Sâie devenea tot mai neliniștită și insistența devenise rugătoare, se vedea că e extrem de important pentru ea, dar că nu voia să meargă singură, din ceva motiv. Era evident că răposata nu i-a fost prietenă, doar consăteancă, și atunci? Poate nu se avuseseră bine, dar s-o fi gândit că moartea-i moarte și că s-ar cuveni să fie acolo și nu voia să meargă neînsoțită? Până la urmă a cedat, spre bucuria femeii. Se gândea că o să treacă și asta cumva , că nu-i chiar așa de mare sacrificiul și că lelea Sâie merită atât. Pășeau alături pe ulița prăfoasă, nu era mult de mers. Era cald, senin și ciripeau păsărele când lelea Sâie, mulțumită că merg, cu un ton conspirativ și un pic malițios, a zis hai să vedem, plânge noră-sa?

Reclame

485 comentarii

Din categoria Uncategorized

485 de răspunsuri la „Lelea Sâie

 1. Așaaaa…
  Ce bine că ai scris!
  Să se mai repete! 🙂

 2. andreea

  Eu nu am plîns la înmormîntarea mamei. În orice caz, nu am plîns vizibil.
  Și m-au ținut minte.

 3. Angela

  Nici eu n-am plâns, dar nu știu dacă s-a comentat. Nu-mi venea să plâng, cred că nu eram în stare să fac o legătură între ce se petrecea acolo și mama mea. Cred că acea faimoasă „fază de negare” în primă instanță funcționează și le e dată celor vii întru protecție. Altfel nu văd cum ai putea rezista la o astfel de încercare.
  Oare Cătălin zboară acum?

 4. cătălin

  Da, Angela, sa mai scrii! 🙂

  24 de ore imi ia sa ajung dintr-o parte in alta. Mai mult daca ceva nu merge bine si pierd o legatura, mai putin daca ajung … in ocean, la pesti.

 5. Angela

  Iar vorbești prostii, cobe ce ești? Să raportezi când ai ajuns!
  Când pleci, să te-nsoţească piaza bună,
  Ca un inel sticlind în dreapta ta.
  Nu şovăi, nu te-ndoi, nu te-ntrista.
  Purcede drept şi biruie-n furtună.

  Când vii, păşeşte slobod, râzi şi cântă.
  Necazul tău îl uită-ntreg pe prag.
  Căci neamul trebuie să-ţi fie drag
  Şi casa ta să-ţi fie zilnic sfântă.

 6. andreea

  Of! Pe unde o fi Mița acum…

 7. Mai un pic și ajunge!

 8. Angela

  O fi ajuns băiatu’ nostru? Că tot stau și pândesc pe aici, doar-doar o da un semn.
  Până atunci, mă tot gândesc la iepurele vecinului, care-mi provoacă perturbări moral-emoționale. Concret, vecinul din stânga (care nu locuiește aici, e o casă moștenită și vine doar să îngrijească grădina) are iepuri. Și unul din ei mereu evadează și vine la noi în curte, prin cine știe ce gaură din gard. E foarte mare iepurele, stă liniștit și fără griji exact în mijlocul curții și tabloul „curtea mea cu iepure” e chiar pitoresc. Vecinul vine, îl capturează și-l duce înapoi. Ei, și asta-mi produce mie drame. Fiindcă obișnuiam să-l anunț pe vecin dacă iar a scăpat iepurele. Omul e îngrijorat nu atât de pierderea iepurelui, ci de eventualele daune pe care le-ar putea provoca în grădinile vecinilor. No, ș-acuma mă tot cuget eu. Dacă iepurele vine în curtea mea, înseamnă că aici se simte mai în siguranță. Că, săracu, ce perspective are el la vecinul, decât să ajungă friptură? Evadează să fugă de soartă, are încredere și vine la mine și eu îl trădez…Nu știu cum să-i explic că, dacă trece de șură, nimic nu-l poate opri să fugă prin livadă, să treacă pârâul și să ajungă în pădure, la libertate. Dar oare ar fi moral? Of, fiindcă n-are el curaj să plece mai departe și crede că la mine e un loc sigur, mă aruncă pe mine în vâltoarea dilemelor. Că oricum o dau, nu-i bine. Asta mi-a lipsit?

 9. cătălin

  Am ajuns, nu va faceti griji! E greu drumul, dar asta se rezolva…

 10. Angela

  Uff! Bine că ai ajuns.

 11. cătălin

  Eu nu pling in public, sa am spectatori; ma duc undeva pe coclauri…

  Pai cum, iepurii la vecin sint liberi prin curte?

 12. Angela

  Nu, că-s în coteț. Dar rebelul acela uriaș roade cotețul sau naiba știe ce face și evadează. Îi mai lasă și liberi, dar supravegheați. Numai că omul nu locuiește permanent aici, vine în fiecare zi, trebăluiește și pleacă.

 13. andreea

  dă drumul iepureeeluuuui…

  și noi sîntem tot iepurii cuiva.

 14. Angela

  Nu mă mai culpabiliza și tu! E liber să plece cât vede cu ochii și mai departe, dar dacă-i prost…Stă ca tontul în mijlocul curții sau în șură. De acolo poate să plece când vrea și unde vrea, că în spate nu e îngrădit nimic, ajunge în pădure și gata, dus e. Eu pot să mă prefac că nu știu, n-am văzut. Dar atât.

 15. cătălin

  Ehe, daca pleaca il asteapta vreun vulpoi… 😦 Poate isi doreste si el libertatea, dar nu prea multa.

 16. andreea

  sau, poți să te înțelegi cu vecinul, să fie iepurele tău.

  de văzut dacă nu vrea la el, înapoi, după aceea…

 17. Angela

  Da’ io nu vreau să fie iepurele meeeeeu!!! Am destule griji cu vietățile din viața mea. Tată, fiu, noră, cățel..Și copiii și-au luat și ei cățel și în weekend vin aici și cățelul meu nu e fericit deloc, n-o suportă pe cățelușa nouă, se simte uzurpat, pesemne. Așa că la sfârșit de săptămână e o tevatură și o nebunie aici…Chiar grija și responsabilitatea pentru iepure mi-ar lipsi. Doar că mi-ar plăcea să fie fericit iepurele ăla. Și nu e.

 18. S-ar putea ca iepurele să fie în misiune.Vine, adună informații și toarnă tot acasă. Naiba știe dacă în condițiile astea e sau nu fericit!

 19. Angela

  Dinspre partea mea, poate să fie și în misiune. De la iepure sau din alte surse, oricum aici toată lumea știe tot. Numai că nu am a-mi bate capul cu asta. Chiar săptămâna trecută am fost foarte măgulită, tata a aflat din două surse de prin sat că „aici toată lumea vă iubește” – pe noi, adică. Ceea ce nu-i puțin lucru pentru niște vinituri, și români pe deasupra, în sat de unguri. Așa că iepurele n-are decât să-și facă treaba, până acum cel puțin n-a raportat chestii compromițătoare.

 20. cătălin

  Am mai spus eu ca satul in care stai imi pare a fi din alta tara…

 21. Angela

  Da, are el ceva. Și mie mi-e drag satul, deși n-am avut nici o legătură cu el înainte. L-am mai tranzitat pe vremuri de câteva ori, când mergeam la schi. Nici prin cap nu mi-ar fi trecut că vreodată o să devină „acasă”. Deja am mai bine de patru ani de când m-am stabilit în el și mi-e drag de parcă aici m-am născut. Ciudat se orânduiește viața omului..

 22. andreea

  chiar că.
  mă întreb unde o să fiu peste 20 de ani.

  dacă nu în mormînt, atunci ar fi bine să fie în cu totul și cu totul altă parte.

 23. Angela

  E mai interesant dacă nu știi unde o să fii. Surprize, surprize..

 24. Angela

  Adică nu mai interesant, ci mai convenabil. Dacă știi și nu-ți convine? Dacă nu știi, poți să-ți închipui că va fi mi-nu-naaat.

 25. cătălin

  Poate ca e in firea lucrurilor ca orice om sa-si faca mereu noi si noi planuri, pe care n-o sa le respecte.

  Angela, ai avut nevoie de mult curaj sa te muti la tara dupa o viata de trait in oras.

 26. Angela

  Curaj, zici tu? Eu zic că a fost un impuls pe care l-am îmbrobodit cu argumente raționale. Mă pricep de minune la asta când iau decizii hazardate. Habar n-aveam în ce mă bag, dar am reușit să mă conving că am și că iau decizia în perfectă cunoștință de cauză, pentru că voiam să fac asta. Cam așa fac eu cu toate. Uneori iese bine, alteori nu, dar îmi asum…
  Mi-a schimbat viața, probabil că n-aș mai fi fost dacă rămâneam la Cluj. Eram într-o stare jalnică atunci când am pornit în aventura asta, spre stupefacția cunoscuților. A fost ca în jocurile alea cu vieți. Am mai primit una. Next level. Putea să iasă al naibii de prost, dar n-a fost așa, slavă domnului. La barza chioară îi face Dumnezeu cuib.

 27. Angela

  Da, satul meu e deosebit. Aici totul e atât de ușor, că nu-mi vine să cred. Exemple:
  – ne tundem la Bea, la vreo trei case de la mine. Tata, eu, fiu-meu și acum și noră-mea. Bea e tânără, lucrează la un salon de fițe din Cluj, dar are un salonaș și aici, acasă. E foarte pricepută. Pe noră-mea a tuns-o senzațional chiar acum, sâmbătă. La câțiva pași, impecabil și mult mai ieftin decât la Cluj.
  – Familia coafezei – mama, tata, bunica – are stupi și de la ei cumpărăm o miere minunată. Tata mai primește bonus propolis sau faguri când merge să ia miere. Albinele lor vin și la florile mele.
  – Peste drum de „salon” stă Joli-neni, croitoreasa. Ea a făcut rochița de nuntă a nurorii mele. Haute couture, perfectă. Ea ne-a sfătuit de unde și ce material să luăm. La doi pași de la noi, două probe și gata. Profesionistă adevărată, totul a fost lucrat perfect, până la ultimul noduleț de ață de pe dosul rochiei. A cerut un preț jenant de mic. Am mai pus de la mine, că mi s-a părut că o asemenea lucrătură merită răsplătită. Abia am convins-o să ia mai mult. După aia ne-a adus ouă de la găinile ei, numa așa, cadou..
  – Azi dimineață devreme a tulit-o cățelul pe poartă când s-a dus tata să aducă înăuntru tomberonul, că fuseseră gunoierii. N-a observat. L-a găsit un vecin de la a treia casă de peste drum și ni l-a adus la poartă. Acest vecin tocmai se însoară cu fata lui Albert tâmplarul, tot de pe strada noastră. Faimosul Albi care face la comandă mobilă de lux din lemn masiv și care a refăcut ușa pe care a distrus-o tata când a căzut prin ea. Zoli a demontat ușa, a dus-o la Albi și a adus-o înapoi a doua zi, refăcută.
  – există un magazin(cu două depozite mari) de materiale de construcții și tot felul de alte chestii. Tot ce vrei. Scrie meșterul pe listă de ce are nevoie, mergem cu lista la doamnele cele drăguțe din magazin și cel târziu a doua zi vin materialele cu mașina firmei și ți le descarcă unde vrei. E drept că prețurile-s un pic mai mari, dar compensezi cu transportul gratuit, descărcatul și punctualitatea.
  Să vă mai zic?

 28. Angela

  Ba nu vă mai zic. Îmi dau seama că-s caraghioasă cu flecuștețele astea care mi se par mie grozave. Or fi grozave pentru mine, dar n-au nimic senzațional, privite din exterior. Săraca mea lume micuță..

 29. cătălin

  La mine tocmai a fost o pana de curent de vreo ora jumatate. Ca in razboi, nu?

  Ce sat! Oamenii astia si-ar face singuri si drum si spital, daca i-ar lasa guvernul.

  Apropo de spital, citeam la stiri ca pacientii romani care au nevoie de transplant pulmonar nu il mai pot face la AKH in Viena. Asta e, daca in toamna trecuta s-au batut cu curu’ de pamint Firea si alti pesedei ca transplanturile se pot face in tara si au amenintat expertii internationali cu darea in judecata. Si oricum statul roman isi plateste cu mare intirziere datoriile.

 30. andreea

  pfuuuu…
  chiar că e un sat ”de film”. 🙂

 31. Până când rămâi?

 32. cătălin

  Pina pe 10 mai, nu-s sigur, incerc. Oricum sigur pina dupa Pasti.

 33. cătălin

  Normalitate inseamna ca, la vreo citeva luni, ai nesansa sa vezi citiva oameni cum mor linga tine pe strada in marile metropole ale Europei. Poate ca ti-au fost colegi sau prieteni, sau poate ca ai avut noroc si au fost doar niste necunoscuti. De data asta. In orice caz, mergi mai departe, ca n-ai ce face. Brave new world.

 34. Angela

  Poate că lumea nouă plătește acum păcatele lumii vechi. Altfel nu-mi imaginez de ce trebuie să trăim absurditatea asta atroce.

 35. cătălin

  … dar nu stiu ce s-ar putea face. Atentatul de la Londra a fost comis de un cetatean britanic; era in evidenta politiei ca se radicalizase, dar totusi nu facuse vreo fapta pentru care ar fi putut fi arestat. Poate nu vrem sa ne intoarcem in vremurile cind oamenii erau aruncati in inchisori pentru niste simple suspiciuni…

 36. Angela

  Păi nu vrem. Și atunci plătim prețul. Că n-ai cum să eviți nenorocirile astea. Dar și să trăiești cu sentimentul că ieși la o bere sau mergi după pâine și s-ar putea să te faci ferfeniță, fiindcă smintitului din „evidența poliției” tocmai atunci i-a venit să-și facă treaba..Nu știu. Într-un fel sau altul, niciodată n-am fost liberi și nici nu vom fi. Restul e bla-bla. Să trăiești cu teamă, să te obișnuiești, poate, cu ea și să devii atât de…cum să zic? Indiferent, cinic, tăbăcit? Că o să ajungem să nici nu ne mai miște chestiile astea, să nu le mai băgăm în seamă, eventual să răsuflăm ușurați că nu ni s-a întâmplat nouă sau alor noștri și atât.

 37. cătălin

  Fiecare generatie cu razboaiele ei. 😦

 38. Angela

  Da. Și oamenii, cum-necum, și-au văzut de viață și în timpul lor. Uite, ploaia mea de aur(forsythia) tocmai a înflorit. Și usturoiul semănat astă-toamnă a încolțit. Și magnolia are boboci mari, stă și ea să înflorească azi-mâine. Gutuiul japonez are frunzulițe. Au ieșit și niște brândușe. Și lalelele au încolțit. Ce le pasă lor de războaiele noastre? Și au dreptate.

 39. cătălin

  Da. Am citit in ultima vreme o carte despre Cernobil, de Svetlan Alexievici. In multe locuri e descrisa natura care invie in locurile de unde majoritatea oamenilor au fugit.

 40. De la Roma mi se spune că trecem în viteza a doua.
  Să vedem!

 41. Angela

  Să vedem! Din marșarier în viteza a doua ar trebui să fie de bine, nu?

 42. cătălin

  E o consecinta logica a iesirii Marii Britanii – pe plan extern englezii erau singurii cu o urma de creier. Iar asta cu doua viteze e evident un eufemism – va exista o Europa care va merge inainte si un cos de gunoi, o alta Europa unde se vor vinde produsele expirate si de unde vor alerga oameni sa lucreze in partea cealalta, in conditii cu mult sub limita legalitatii. Reactia extrem de slaba (chiar inexistenta) a UE fata de ultima incercare de legalizare a hotiei arata destul de clar ca nu le mai pasa. Romania, Grecia, Ungaria si cine-o mai fi pot sa se ia de mina si sa se duca naibii.

  Daca stam si ne gindim putin, ce avantaje au adus Romaniei cei zece ani de UE?

 43. Angela

  Nu știm, pentru că nu știm cum am fi fost acum, după zece ani de ne-UE. Eu zic, cu capul meu cel prost, că să facă ce-or ști s-o dreagă pe UE, că dacă se destramă, începe să pută a 1916 și a 1939. Și de asta mi-e mai groază decât de multe altele. Ne tot batem acuma în piept cu naționalismele, dar cât timp a fost Europa un puzzle de națiuni, fiecare cu a mă-sii, ele n-au făcut decât să se încaiere, secole de-a rândul. Lasă să fim coșul de gunoi al UE, decât să aibă rromânii verzi de la putere mână liberă să-și facă de cap.

 44. cătălin

  Da, nu pot sa fiu optimist. Turcia a alunecat in Evul Mediu, America intr-un joc video, Romania – in rahat. Adica n-o alunecat, o fost de la inceput acolo.

  Nu uitati sa stingeti luminile diseara de ora Pamintului! Chiar daca va aflati la volan.

 45. Angela

  Nu mă bateți, nu mă omorâți, da io nu sting nici o lumină. Mi se pare o tâmpenie. Adică o altă mascaradă, să ne simtem noi bine. Că pământul, săracu’, la câte îndură și la cum ne batem noi joc de el…

 46. rich guy

  @ Cata

  Am apreciat in schimb raspunsul Israelului prin nota lui aparte. Temeinic cumpanit, subtil, lispit de efervescenta emotionala si totodata … caustic ! Si asta intr-o actualitate dominata de o retorica demagogica seaca. Dintr-una singura si-au „ars” ambii dusmani, atat pe cel traditional (GER), cat si pe cel actual (TUR).

  „Statul Israel este împotriva a orice ar putea diminua sau trivializa memoria Holocaustului”, a spus el, adăugând că „aceste comparații nu își au locul”.

  Nici lumina nu mai e ce a fost odata !

 47. cătălin

  Nu cred ca Germania a fost un dusman traditional al evreilor. Un dement a avut nevoie de un pretext pentru a-si justifica puterea.

  My grandmother heard what she wanted from a leader who promised simple answers to complicated questions. She chose not to hear and see the monstrous sum those answers added up to. And she lived the rest of her life with the knowledge of her indefensible complicity.

  Lumea-i simpluta, asta-i cheia.

  Totdeauna am zis ca ora Pamintului e o prostie.

  Cred cu tarie in libertatea de exprimare, dar, dupa ce zeci de mii de femei au murit in perioada comunista din cauza acelui decret idiot, sa ceri interzicerea avortului in Romania mi se pare monstruos. Pe de alta parte, ma bucur ca au facut mitinguri ieri, ca s-a vazut unde sint alea trei milioane de semnaturi.

 48. Angela

  Nu cred că mai vreau să avem discuția asta. Nu-s bisericoasă, nu-s din noua dreaptă, nu militez pentru interzicere, dar cu avorturile n-o să fiu de acord niciodată. Mi se pare monstruos să faci asta în niște vremuri în care contracepția e simplă și nu presupune crimă. Cri-mă! Că n-o să-mi scoateți din cap că asta e. Iresponsabila care se fute fără grijă și după aia își omoară plodul conceput la plesneală e o eroină, nu? O femeie liberă și stăpână pe corpul ei, ha! Stăpân pe corpul ei e masculul care o însămânțează când îl apucă pe el și ginecologul care-i aspiră și rașchetează uterul ca să ucidă un copil inoportun și nedorit..Cu ce-i mai brează una din astea decât nefericita care-l poartă-n burtă nouă luni, se screme să-l nască și după aia îl aruncă în latrină și face pușcărie? Că și pentru ea e nedorit și inoportun. Monstruos și barbar e actul avortului. Și medical, și moral. Mai ales că nu-i o fatalitate, poți să nu ajungi în situația asta. Femei proaste și fraiere, care se simt libere în felul ăsta..vai de capul și de uterul și de sufletul lor.

 49. Angela

  Cât despre bunica nazistă, ce să zici? E greu și nedrept să judeci omul de rând dintr-o vreme trecută. Deși chestia cu My grandmother heard what she wanted from a leader who promised simple answers to complicated questions. She chose not to hear and see the monstrous sum those answers added up to. e valabilă în toate timpurile, pentru toate felurile de societăți. Așa-s făcuți oamenii. Cei puțini care nu-s făcuți așa îs eroii. Nu multora le e dat să fie.
  Mă duc să fac clătite la cuptor, umplute cu ciuperci, pui și cașcaval. Că a venit în vizită unchiu-meu și a adus o stivă uriașă de clătite gata făcute.

 50. rich guy

  Imi cer scuze pentru exprimarea echivoca care ne-a dus la alt subiect. De neuitat,de neiertat, am vrut sa spun.

  n.b. „Essai sur l’inégalité des races humaines” a fost „capodopera” altuia si justificarea altora pana la nemti.

 51. andreea

  Despre avort, zic 100% precum Angela.
  Dacă n-am citit la comentarii și la texte zilele astea… de mi s-a aplecat.
  Și m-am convins, ăsta nu e un subiect pentru cap, e altfel.
  Cine nu simte, nu simte.

 52. cătălin

  Contraceptia o fi simpla, dar lipsa de educatie e complicata. Nu stiu daca e crima sau nu, e greu de stabilit care sint limitele.

  Nu judec bunica nazista, doar ma uit cit de usor e sa calci gresit, desi tot ce vrei tu e sa duci o viata obisnuita.

 53. Angela

  Și treaba cu limitele e o abureală. Limita e săptămâna 14, dar n-are legătură cu copilul, ci cu mama și cu riscurile pentru sănătatea ei. Doar n-o să cred că la 14 săptămâni fix „chestia aia” devine brusc om și că până atunci poți s-o hăcui liniștit, că nu e. Prostii pentru împăcat conștiințe. Și mult clamata lipsă de educație e tot un artificiu. Femeile lipsite de educație fac copii câți dă Dumnezeu, nu-s ele campioane la avorturi. Cele emancipate îs, cele care au alte priorități sau care-s atât de „libere”, încât sunt convinse că au dreptul să facă orice fără să se gândească la consecințe. Și dacă acele consecințe apar, ce mare lucru? Scăpăm de pacoste una-două. O ucidem. Nu zic că nu sunt și situații dramatice, în care o sarcină nedorită poate bulversa complet existența unei femei. Dar se avortează prea ușor, prea iresponsabil. Prea e asta „soluția”. Nu ar trebui să fie.

 54. În zilele astea am citit mai multe studii despre subiectul acesta.
  Sunt relevante. Uite unul dintre ele.
  http://insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2016/01/A-analiza-de-situatie-2015.pdf
  Marșul a fost confiscat de biserică. În condițiile în care avortul e considerat păcat e cumva logic să își susțină sub diverse forme dogmele.
  Un marș pentru viață nu înseamnă să militezi pentru restrângerea unor drepturi civile, nu înseamnă să ceri interzicerea avortului ci cu totul altceva. E vorba de a împăca dreptul mamei de a face ce vrea cu trupul ei cu dreptul copilului nenăscut.
  Din statistici am înțeles că un număr mare de femei emancipate și înstărite apelează la avort.Trist.
  Despre cele necăjite ce să spun?
  Au scăzut numărul avorturilor în România, semn bun? Opt femei românce în fiecare zi fac avorturi în provincia itaiană Ragusa, acolo unde sunt abuzate zilnic de forme de viață neidentificate.Și mai trist.
  Trist, trist, trist!

 55. Cum au fost clătitele?
  La voi se găsesc în sezon hribi?

 56. cătălin

  Greu de inteles ce spuneti voi, femei educate sa apeleze la monstruozitatea aia. 😦

  „Kremlinul acuza ca organizatorii au dat bani minorilor pentru a participa si a fi arestati la protestele de la Moscova”.

  A dracu’ Soros asta cu banii lui, destabilizeaza toata lumea!

 57. Angela

  Ba nu-i greu de înțeles, dar nu mai am chef să dezbat chestiunea. Să avorteze cât or vrea. Nimeni în țara asta nu-și va mai asuma vreodată interzicerea, din cauza blestematului de decret ceaușist. Și nici nu trebuie interzis, asta n-ar face decât să îngrașe conturile medicilor dispuși să facă întreruperi ilegale, doar că pe bani mai mulți. S-au încumetat ei să riște pe vremea aialaltă, n-au să se sfiască acum. S-ar complica lucrurile doar. Asta e, întotdeauna vor exista femei pentru care omorâtul copilului e mai simplu decât o extracție de măsea, moral-afectiv vorbind.

  Nu știu dacă se găsesc hribi sau alte ciuperci, cred că or fi, dar e ceva vreme de când nu mă încumet să le iau din pădure. Cândva culegeam eu, dar nu mai am putere, nici curaj. Și ce bune erau…Acum, cu astea la caserolă, ne prefacem că mâncăm ciuperci. Cel mai mult îmi plăceau tocănița de gălbiori și bureții iuți, puși pe grătar, cu brânză în ei. Pe ăștia îi știam și-i culegeam. A, și bureții de rouă. Miam-miam..

 58. andreea

  nu e greu de înțeles.
  pentru că lipsă de mister.
  lipsă de Dumnezeu.
  lipsă de esență și rost.

 59. La mine pofta e egală cu frică.

 60. Angela

  Păi sigur, că în orice plăcere se ascunde și o primejdie.

 61. Angela

  Nu se putea spune mai bine, din perspectiva asta ar trebui privite lucrurile:

  În ce priveşte căsătoria, respect simbolistica pe care acest tip de uniune o are pentru o parte din societatea noastră. Chiar dacă avem două tipuri de căsătorie în România – una civilă şi una religioasă – prima derivă istoric din cea de-a doua. Pentru Biserică, legătura căsătoriei este o taină. Preluând civil această practică, statul a prelungit de facto simbolistica ataşată acestui ritual. De aceea, nu cred că avem de ce să ofensăm această simbolistică, preluând termenul ca atare de la comunitatea religioasă care l-a creat. Este o ofensă care nu ajută în nici un fel cuplurile care vor unele drepturi concrete.
  Dar e degeaba. Foarte puțină lume e capabilă de tipul ăsta de înțelegere. Ca dovadă, comentariile la spusele lui Ghinea. Majoritatea comentariilor la dezbateri de genul ăsta sunt de un infantilism încăpățânat și autosuficient, ca să nu spun de un primitivism cras și de o prostie fără leac. Am devenit un popor de dogmatici, unii veșnic de-o parte, alții, de alta. Și se mârâie, hârâie și se urăsc, fiecare în numele dogmei lui. Nimeni nu poate convinge pe nimeni de nimic, doar aversiunea dintre tabere crește și tot crește, de mă apucă groaza.
  Ați văzut asta? Monstru expert parlamentar…Ce fel de om (om, nu neapărat femeie) poate fi?
  http://www.evz.ro/consilier-parlamentar-mars-viata.html

 62. cătălin

  … iar politicienii sint fericit ca oamenii se incaiera pe o chestie de rahat si ii lasa pe ei sa-si vada de jafurile lor. Iar dosarele se pare ca s-au oprit.

  Legat de casatorie cred ca problema e exclusiv juridica. Exista conditii care sa impiedice doi oameni sa se casatoreasca? Daca nu, atunci nu prea vad cum si de ce se pot ridica astfel de conditii.

 63. rich guy

  Standing ovation, Angela ! Tropai si cu picioarele sa se auza si mai bine. Aici vad si eu adevarata problema, in tipul de discurs al unora. Eu nu pot sa vad casatoria ca pe un privilegiu al meu, al heterosexualilor, in dauna altora. Binele meu nu consta din raul pentru ei, precum il inteleg si de care se bucura unii. Si asa cum m-am dus de fiecare data la ziua lor, la petrecerile lor, sau le-am fost si mi-au fost aproape in clipele mai grele, m-oi duce si la nunta lor de vor vrea sa se ia cu vreuna, fie si neoficiala, pana la acel moment ce va sa vina cand societatea nu va mai vedea nici un pericol in relaxarea (crestineasca totodata !) a unor reguli sau dogme. Si nu, nu ma refer la unii ceva mai guralivi din minoritatea lor, pentru ca acestia sunt extrem ! de putini, de-i numeri pe degete, cat la cei de pe marginea care vor sa manance o paine resp.sa castige vizibilitate publica de pe urma ei/lor. Atata timp cat aceste g-u-n-o-a-i-e, liber-profesionisti fara ocupatie definita sau definibila, pe unii dintre cunoscandu-i impreuna priin alte locuri, vor solicita pe ton imperativ si rastit sa sarim la castan cand zic ei … haaaai nu ma innebuuuniti !

  P.S. Avortil poate fi un instrument util sau chiar imerios necesar, Traiesti altfel, mult mai relaxat/despovarat psihic cand stii ca la o adica poti apela la el. Chiar daca ma repet … binele meu n-a constat niciodata din raul pentru altii.

 64. Angela

  Un instrument, da, dar de ultimă-ultimă instanță. Cât despre relaxare și despovărare psihică, presupun că e punctul de vedere strict masculin în chestiune. Unui bărbat care leșină pe scaunul stomatologului i s-o fi părând ușor să-și trimită partenera la chiuretat și să scape astfel de griji.Nu văd cum ar putea fi relaxată și despovărată psihic o femeie, știind că partida ei fierbinte de amor, urcătoare în al nouălea cer, poate fi urmată de o asemenea barbarie chirurgicală care s-o scape de copilul care s-a înfiripat în ea. Ceva nu se leagă. Presupun că depinde de o anumită structură psihică. Unele pot, altele nu pot. N-ar trebui să arunce unele în altele cu pietre.

 65. rich guy

  @ Angela

  Nu pot decat sa fiu de acord !

  O mica paranteza pana la a purcede mai departe. Si mie mi se pare ca e ceva care nu se leaga ! Sau se leaga, daa’ din pacate numai intr-un singur fel. Paradoxal, odata cu liberalizarea avortului a crescut numarul copiilor abandonati. Singurul numitor comun ar fi ca ori ca-i dai, ori ca nu-i dai ceva neamului astuia, tot la rau trage. Ceva, putina degenerare, e acolo ! Ne impacientam, ne consumam public, ca sa nu zic ca ne f… grija de problemele altora, de Polonia (populatie 38 mil.) cu 914 avorturi in 2014, noi de la 78.700 + in acelasi an (la o populatie de 2x mai mica) si lideri deja consacrati in plan european. Adica, pana la urma, despre ce vorbim ?

  Si cred ca stiu despre ce dupa abuzul de dubla semantica a unor cuvinte. Una-i cand spui „fac ce vreau” intelegand ca la „acel adica” (in caz extrem) esti indreptatita la o libertate de optiune si alta-i cand spui „fac ce vreau !”, nazuros, meschin, pragmatic, romaneste, ca asa vrea muschiu’ tau, adica samavolnic, atarnundu-te de caracterul favorizant si nu de cel drept al unei legi.

 66. Angela

  O, da, așa e cu „fac ce vreau”. Sunt mai multe nuanțe. Floarea cea mai rară e „fac ce vreau, sunt conștient de consecințe și mi le asum”. În rest, e plin de „fac ce vreau pentru că îmi permit, am bani/relații etc și la o adică are cine să mă scoată din belea”. Sau „fac ce vreau pentru că mi se rupe de ceilalți, ale mele să iasă”. Sau „fac ce vreau”-ul inconștient, iresponsabil, după care, dacă iese prost, mă tângui și mă dau victimă și aștept ca toți ceilalți să mă ajute, să mă compătimească, să rezolve. Și or mai fi.
  Da, e destul de vizibilă degenerarea. Ai zice că libertatea și progresul ne fac mai responsabili și mai buni, dar se pare că ne-au tâmpit.

 67. cătălin

  Eu ii spun saracie, nu degenerare…

 68. andreea

  uuuf… 😦

 69. andreea

  nu mai pot, cu avortul ăsta… 😦

 70. andreea

  s-au certat pe feisbuc de nici nu-mi mai venea să intru acolo.
  bine că aici nu ne certăm.

 71. andreea

  ia te uită, zice bine Ghinea.
  îl credeam mai ”progresist”…

 72. andreea

  N-am făcut avort niciodată. M-a ferit… cine m-o fi ferit… că eu, prea socotită n-am fost.
  Dar știu că aș fi fost harcea parcea, de făceam vreunul.

 73. rich guy

  Aaa, stai, acusi, acusi, ne vom certa si pe aci ! Pai nu ma stii ?!
  Gata ?

  Daca n-am forma un mediu simbiotic, n-am fi subiecti unei interconditionari naturale, atunci, afla de la un libertarian convins si minimalist de felul lui, ca dincolo de mahnirea fireasca vis-a-vis de obliterarea unor sensuri, a unor semnificatii, ar trebui sa fii usor cu capu’ sa te priveasca in vreun fel ce face altul. Ma tem ca acele conventii sociale pe care unii, atat de o parte cat si de cealalta. socota potrivit sa le arunce-n zona nebuloasa a religiei, a dogmelor (aia cu tertu’ pentru biserica a fost maximul si „mana cereasca” tocma’ pentru ailalti ), dupa asta se orienteaza, dintr-asta isi are sorgintea. * (BIG ASTERISC). State care sunt direct amenintate cu disparitia prin avort, precum Andorra sau Lichtensteinul, au spus un apasat „haidi pa!” doritoarelor. Numai in cazul Poloniei si Irlandei putem vorbi de pura conventie sociala lipsita de acoperirea unei iminente. Printre cele ce se trec in buna traditie autohtona si cu buna stiinta sub tacere numa’ de dragul zazaniei, se numara si faptul ca semintia barbateasca, la fel de libera in a dispune de corpul ei, ma rog, de o parte a lui, sa si-o poarte prin oricate „locatii” mai umbroase daca asa-i place, caci la mijloacele contraceptive de azi responsabilitatea cade fifty-fifty, deja a devenit parte integranta a unui asemenea contract oriunde-n lume, culmea si singura care trebuie sa achite fara har-si-mar de obligatii. Si de-nteles daca nu pierdem din vederea pastrarea echilibrului natural mai sus pomenit, n.b. o lectie complet inutila celor pe care omenia deja ii ajuta sa-nteleaga. Ce-i aia, tu doar „polenizezi” si pleci, lasand tot greul pe capu’ ramaselor in urma ? Pai poti sa fii tu si Mihai de Romania, sa se curme nu vieti si cariere, ci dinastii sau monarhii, daca-ti apare dupa cateva luni zambitoare in poarta anuntandu-te ca pastila nu si-a facut efectul, ceee prostie mai e si aia ca fiecare-i liber pe viata, pe corpul, pe destinul sau ? Nu, dragule, tu esti bun de tras la raspundere ! Sa dea si negru pe alb, cum a si facut-o prin ziare, ca nici macar ea pasamite, daramite el, nu si l-a dorit (n.b. dara ar fi luat contraceptivul, spune ea), nu, nu si nu, legea-i lege pentru barbati. Drept urmare intreb si io, nu-i cazul sa le actualizam putintel ? Si anume in a-i aduce si pe barbati in aceleasi drepturi. Daca-i accidental, nedorit, neprogramat, nepotrivit, ne-in-nuanta-cu-cravata, nu-i exprima defel dorinta, nici n-a existat vreuna comuna sau orice i-ar mai da prin cap gen scoala, cariera, sotie sau amanta, n-ar trebui si el la randu-i exonerat de … „sarcini” ? Cum e acum, nu-i cam cu dubla masura ?

  Asta daca tot uitam de omenie sub pretextul c-avem altele mai bune de facut decat copii…

  (BIG ASTERISC) Nu ma refer nicidecum la voi, rog omeneste sa se-nteleaga asta ! Voi spuneti de cu totul si cu totul atceva, o cu totul alta abordare.

  P.S.
  O, dah, e din nou un punct de vedere pe cat se poate de masculin 🙂

 74. Angela

  Cred că tocmai am inventat un nou concept. Ăla de disociere convenabilă.Zici tu, rich guy, de „pură convenție socială”. Și cum altfel ar putea exista și dăinui o societate, în lipsa unor convenții? N-ar mai fi societate, ci o adunătură de indivizi, întâmplător trăitori pe un areal oarecare și care „fac ce vor”, de cele mai multe ori în ciuda sau în dauna celorlalți indivizi, care fac și ei ce vor. Haos. Pe de o parte avem nevoie de societatea asta ca să supraviețuim, să ne dezvoltăm în paradigma ei, așa cum e ea (în cazul în care nu alegem pustnicia), pe de alta, dacă nu ne convin regulile și constrângerile ei, suntem brusc niște indivizi care „fac ce vor” și vocalizăm de zor să ne susținem „libertatea”. Fac ce vreau cu corpul meu e iarăși o chestie pe jumătate. Faci ce vrei cu el, îl îndopi sau intoxici sau mutilezi pentru că așa vrei și pentru că-ți place și când clachează, fugi cu el la doctori (societate) sau îți pui aparținătorii (tot societate) în postura de infirmieri care-ți schimbă scutecele și te hrănesc cu pipeta, în speță distrugi libertatea altora, care nu mai fac ce vor, fiindcă te au pe tine povară.

 75. rich guy

  „N-ar mai fi societate, ci o adunătură de indivizi, întâmplător trăitori pe un areal oarecare și care fac ce vor”.

  Da, aici sau astia suntem. As mai adauga insa ca fiecare dintre se vede pe sine mai indriduit la mai mult decat restul.

  Adevarul, Angela, e un cacat, dar vrand-nevrand trebuie sa-l maninci.

 76. Angela

  Vrând-nevrând? Vezi că nu poți face chiar ce vrei?
  Disputele astea pro sau contra avort sunt obositoare și interminabile. Argumentele ambelor părți sunt de cele mai multe ori artificii, jumătăți de adevăr și iritante pentru fiecare din părți. Puncte de vedere raționale, științifice, morale, medicale, religioase și de care or mai fi sunt cu duiumul, dar cam toate-s pledoarii pro domo. Oarecum surprinzătoare e vehemența, agresivitatea cu care femeile își susțin dreptul la crimă. Pentru că asta este. Și mă tem că vehemența asta provine, cumva, dintr-un sentiment de culpabilitate care trebuie înăbușit. Undeva trebuie să ai în cap, oricât de firavă, ideea că ai ucis. E greu de trăit cu ea. Și atunci faci orice să scapi de ea, să te amăgești, s-o justifici, să scapi de vină. Nu cred că există femeie sănătoasă psihic care să nu simtă asta. Refulează, înăbușe, încearcă să îngroape cum poate. Cele care nu simt deloc asta sunt cele pentru care nu există taina. Andreea știe care-i treaba cu taina.

  PS nu-s habotnică, n-am fost catehizată, nici măcar bisericoasă nu-s. Că popimea a confiscat manifestul pro vita, găsesc că-i normal, din punctul lor de vedere. E în fișa postului să dezavuezi o atare practică. Să respingi manifestul pentru că-i susținut de popi, iar e o prostie. Infantilă. Un fel de „hai să fac în ciuda popii”.

 77. rich guy

  Desi n-ai incadrat-o ca atare, burzuluindu-te doar pe agresivitatea exprimarii, spune-mi, te rog, ce ti se pare mai reprobabil in postarea Irinei-nu-mai-stiu-cum: faptul ca ea are nevoie de un sir de barbati coerenti (probabil din cei care o stiu numai pe una si buna, adevaratii „care stiu ce vor ” cum s-ar spune) sau ca-n urma stilului de viata ales priveste o sarcina nedorita ca pe un mic impediment lesne remediabil ? Raspunsul meu ar fi ca-n cazul ei cu perspectiva asupra avortului inchizi lista, n-o incepi. Dincolo de exagerari, nici pe mine nu ma surpinde ca preotimea s-a-nvrednicit cu treaba asta sau cu altele, doar ca, asemeni celorlalti, abordeaza chestiuni mai de la coada listei.

 78. Angela

  Reprobabile nu mi s-au părut nevoile și alegerile ei, ci atitudinea față de o femeie care are alte nevoi și care face alte alegeri. În speță, „fătătoarea”. Și faptul că nu vede într-un copil altceva decât un căcăcios. Până la urmă, pe toți ne-a lansat în lume o „fătătoare” și toți am fost, o vreme, niște „căcăcioși”. E o lipsă totală de respect pentru specia căreia îi aparține și al cărei rebut este ea însăși. Nu pentru că nu naște, asta chiar e treaba ei, ci pentru felul în care-i privește pe cei care simt și gândesc diferit. Paradoxal, tocmai oamenii ăștia se consideră o elită civilizată și emancipată. Ura și disprețul manifestate de Irina aia sunt ori dintr-o aroganță insuportabilă, ori dintr-un complex. .

 79. cătălin

  Asta cu „fac ce vreau cu corpul meu, dar cind o patesc alerg la doctor” imi aduce aminte de citeva personaje „foarte independente” care in week-end isi incarca hainele murdare in masina si le aduc sa le spele mama.

  Taina, netaina, crima sau nu, exista insa o diferenta intre o adunatura de celule si o fiinta vie.

 80. Angela

  Nu există. Sau nu mai mare decât diferența dintre un țânc de patru ani și boșorogul care va fi la 80. Diferența e doar de etapă, nu de viață-nonviață.
  Și etapa în care acea viață poate fi suprimată e stabilită tot după alte criterii, nu după cel de ființă-neființă, ci după gradul de risc al organismului matern. Nu vă mai tot autoamăgiți, nu tot încercați să poleiți chestia asta cu tot felul de artificii. Dacă puteți să vă asumați crima, comiteți-o, treaba voastră. Dacă puteți să scăpați definitiv de întrebarea, peste ani, „oare cum ar fi fost acum copilul meu cel nenăscut?”, foarte bine, sunteți dintre fericiți. Dar nu-i urâți și disprețuiți pe cei care nu pot.
  Și ce naiba ai cu personajele care-și aduc hainele la spălat la mama? Ai mei îs fix astfel de personaje, din simplul motiv că în locuința lor nu e loc de mașină de spălat, nici spațiu pentru uscat. De ce ar fi mai ok să le ducă la o spălătorie în oraș, dacă oricum vin aici în weekend? Detaliază, te rog. Poate pun piciorul în prag și nu-i mai primesc.

 81. rich guy

  @ Cata

  Trebuie sa fi un diplomat de exceptie sa poti sustine doua cauze opuse totodata. Plecand de la premisa ca e o diferenta, atunci si barbatul care din vari motive nu doreste sa preia indatoririle legale sau morale de tata il poate lua drept argument … „stati, oameni buni, e doar adunatura de celule ejaculata, asta nu ma face nicidecum fara consimtamantul meu tata !”. De ce-n cazul lui devin dintr-odata pe-atat de pline de viata ? Si oricat de drag ti-ar fi spre ex. vecinu’, banuiesc ca-ti pazesti totusi propria casa, nu pe a lui, fiecare avandu-si in sarcina propria protectie, nu ?

 82. Angela

  Intrăm în altă discuție, aia despre responsabilitate. Ambele părți ar trebui să fie conștiente că o consecință a partidei lor fierbinți e foarte posibil să fie o sarcină, dacă nu iau măsuri preventive. Dar cui îi arde de rațiune în momentele de pasiune? Și mai e veșnica problemă a bietelor femei amărâte, complet needucate și care iau bătăi groaznice de la partener și dacă nu-i gata tocana câd vine el rupt de beat acasă, darămite să se împotrivească dacă pe el îl apucă iubitul? Stau capră, că n-au încotro, și se roagă să nu se întâmple „să rămână”. Și dacă totuși se întâmplă, fac copilul, că n-au bani de medic. Sau folosesc andreaua, tulpina de mușcată, săritul de pe dulap, fierul de călcat pe burtă și alte orori. Ar fi interesant de știut cam câte avorturi empirice și necontorizate se mai fac, că ignoranța-i mare și mizeria-i multă.

 83. cătălin

  Acum multi ani am taiat la ai mei un toc de usa, sa se deschida pe partea ailalta, ca sa pot pune o masina de spalat. Faza e ca tot mai mult la mina au spalat. 😦 Oricum, ideea era legata de independenta. A, mincare tot mama face. Guguloii cara oalele pline.

  Dacă puteți să scăpați definitiv de întrebarea, peste ani, „oare cum ar fi fost acum copilul meu cel nenăscut?”, foarte bine
  Nu stiu. Limite exista, ca, daca o luam asa, pina si banalul cauciuc motat omoara niste mici fiinte. Sau ne place sa credem ca exista astfel de limite. Poate avem nevoie de ele. Nu m-am bagat niciodata prea tare in disputa legata de avort, asta si pentru ca nu sint in situatia de a face asa ceva. Dar inclin pentru alegere, asa cum o fac de obicei. Mi-e frica de orice interziceri.

  „s-au certat pe feisbuc de nici nu-mi mai venea să intru acolo”
  Pai nu intra. N-ai avut niciodata impresia ca acolo e un dialog al surzilor, unde fiecare isi urla propriile idei, intr-o goana nebuna dupa apreciere?

 84. rich guy

  Aicea-i aici, Angela, in faptul ca toti prezinta avortul ca pe lipiciul cu care dregi tot sau ca pe buruiana-minune buna pentru toate cele. E saracie in casa, zbang, arde-o cu putin avort, sa vezi cum da nenoricta bir cu fugiti definitiv ! Mai e si violenta ? Clar, avort direct ! Asta sigur-sigur o sa-l potoleasca de-a pururi pe dement. Ai parinti nefericiti datorita tocmai tie, cel nedorit ? Eee, csf, n-ai csf, daca n-au pus-o de-un avort la timpul potrivit ! Si asa mai departe, da’ nu continui eu c-am obosit. In toate cazurile insa, in loc sa se cureze sau sa se inlature cauzele (saracie, violenta, depresie, neimplinire etc.), incercam sa fentam cumva, nu stiu cum insa, prin avort efectele. Scria una azi ca ma-sa a abandonat-o bunicilor de dragul vietii amoroase si ca mai bine o avorta. Altii c-au avut parte numai de tati betivi. Acolo am ban si n-am putut sa intervin. Da’ stau si ma-ntreb, de ce sa le reprosezi unora ca nu te-au avortat in loc sa le-o spui direct ca-s de tot rahatu’ ?

  P.S. Printul Nicolae pare a fi genul care arde femeilor una la ficati sau le rostogoleste din picior ca pe-un covor ? Si uite ca atunci cand vine vorba de bani, si nu putini, lumea canta simfonia vietii, nici vorba de avort !

 85. Angela

  Lasă, guguloi, că ai căra și tu oale pline, dacă ai fi mai aproape. Să fii independent nu înseamnă neapărat că trebuie să te chinui, dacă poți fi ajutat. Dacă n-are cine să-ți umple oalele, te descurci. Dar până are cine, las-o așa. Pentru mame nu-i un capăt de țară. Ba mai simt și ele că au un rost, că altfel nu s-ar deranja copiii nici să le sune din când în când.

 86. andreea

  vă certați? 🙂

 87. andreea

  nu e neapărat un dialog al surzilor pe feisbuc, dar eu, după 10 ani de argumentare și dat în cap și nedormit noaptea în căutarea replicilor perfecte, după atîta amar de discuții și dueluri prin blogosferă, pur și simplu le-am auzit pe (aproape) toate. le cunosc. și cam știu că nu e ieșire din dispută. și nu mă mai interesează fandările și piruetele. m-ar interesa adevărul, dacă există. și s-ar putea să nu existe un adevăr rotund și splendid, spre disperarea mea. nici despre avort, nici despre homosexuali, nici despre refugiați, nici despre Dumnezeu, nici despre fericire.

  am ajuns să apreciez modestia și autoironia, mai mult decît orice.

  discuțiile despre subiectele de felul ăsta mă aruncă parcă și mai rău în zona tulbure. mi se întîmplă să citesc comentarii care susțin contrariul și să fiu de acord cu amîndouă. dileală curată. 🙂

 88. Angela

  Nu cred. Așa pare?? Ioi, tulai!
  Mă refeream la întrebarea ta cu cearta, că între timp mai postași ceva..

 89. Angela

  Nu-i dileală, e căutarea echilibrului. Că adevărul ăla rotund și simplu, dacă ar exista și l-am afla, probabil ar fi de nesuportat pentru bietele noastre minți.

 90. andreea

  uite, la un moment dat se dezbătea subiectul căsătoriei.
  și cineva zicea că e un apogeu, un vîrf, un țel dezirabil, o cunună, un tort cu frișcă.
  și am fost de acord.
  apoi, altcineva a spus că e o belea, o povară, o vale cu mărăcini, un chin, încercarea vieții, o calamitate.
  și am fost de acord. 🙂

 91. andreea

  care Irină? unde?

 92. cătălin

  Pai chestiunile respective nu-s numai in alb sau negru, si te prind bine atit unele tonuri de alb, cit si unele nuante de negru. E nevoie de o mica diferenta pentru a inclina balanta intr-o parte.

  Tudorel Toader anunta ca nu este oportuna declansarea mecanismului institutional de revocare a legii gravitatiei. Iar Elena Udrea se pare ca va sta citiva anisori fara sutien.

 93. Angela

  Aha, Cătălin s-a plictisit de tărășenia cu avorturile și vrea să ne tragă spre politichie. Eu însă mai aveam de dezbătut o problemă ridicată la fileu de Rich guy. Aia a paternității. Ca instinct, sentiment sau comportament social dobândit. Ce o fi? Cugetam eu că tre să fie a treia variantă, deoarece un mascul poate demara o campanie de însămânțare de-a lungul și de-a latul pământului, pentru plăcerea personală sau ca imperativ al speciei, dar fără să simtă nevoia de a-și cunoaște sau asista urmașii. Când o face, totuși, și rămâne lângă ei ca tată devotat și implicat – și o mulțime îs așa, bravo lor – o face datorită tainei, sau pentru că societatea, din moși-strămoși a impus modelul? Când n-o face și nu-i pasă, e egoism, iresponsabilitate sau indiferență naturală? Că implicare fiziologică, hormonală, n-are. În principiu, în el nu se schimbă nimic dacă actul cu pricina se lasă cu concepție sau nu, poate să nici nu știe. În timp ce în femeie..ohooo! După ce am cugetat eu și am ajuns la concluzia asta, m-am sucit imediat, că mi-am amintit de multe exemple de femei care nu simt absolut nimic pentru progenitura lor, decât disconfortul fizic, destul de lung, până-i nasc. După aia…latrina, tomberonul, bunicii sau orfelinatul. Cum e, de fapt, cu eternul și sacrul instinct matern/patern?

 94. Angela

  Până la urmă, de ce dracu îmi bat eu capul? Nici cu Tudorel Toader nu mi-l bat, nici cu Udrea. Treaba ei. E plină istoria de măriri și decăderi, au pierdut tot, din conjuncturi nefericite, oameni care chiar nu meritau asta. Udrea a avut parte, cel puțin zece ani, de putere, glorie și răsfăț. Iaca, s-au dus. Măcar se poate consola în jalnica celulă, ca Bubulina lui Zorba, cu amintirea vremurilor în care amiralul bea whisky din condurii ei scumpi. Să fie sănătoasă.

 95. rich guy

  @ Angela

  „Wer reitet so spät durch Nacht und Wind?
  Es ist der Vater mit seinem Kind. ”

  … „cine goneste in noapte ca vantul, e un tata ce tine la piept al sau fiu”.

  Pe Plesu il leaga o amicitie de-o viata de Alex Stefanescu si totusi, cand acesta incepuse sa abereze precum ca altii or avea ei nu’s cate genii, da’ niciunul de talia lui Eminescu, nu s-a putut abtine sa-l „intepe” public si nu tocmai ca-ntre doi vechi prieteni. Si-i dau dreptate. Nu pentru ca mi-ar fi de ne-nteles patriotismului unuia, da’ devine exagerat cand provadui ca altii n-au prin zestrea lor nationala, doar noi, ceva sa-i infioreze instant, sa le zburleasca parul, si numai printr-un inceput de vers.

  Sunt multe sau diverse tipologii, fel de fel de barbati pe lumea asta, nici gand sa-mi trec mana prin foc pentru toti, da’-n cazul majoritatii, eu nu m-as incumeta sa ma iau de plozii lor. Si asta pentru ca stiu, si cu deasupra de masura, in ce demoni exterminatori se pot transforma. Noi nu devenim, noi ne nastem tati. N-o sa ne ambalam acum din fiesce, la orice nimic, ape adanci sau foc mocnit e ceva mai realist. Gandeste-te, rogu-te, ca pana si o scursura securistoida precum SRS cand fu’ vorba de fiu’su s-a executat instant: „libertatea mea pentru libertatea lui”. Incriptata-n multi e si continuarea „viata mea pentru viata lui”. Deh, senzatii pur masculine ! 🙂 🙂 🙂

  Dintr-un anumit punct eu n-am sa mai pot continua discutia, pentru ca stiu ca aduce la suprafata ce-i mai rau, ce-i mai urat in mine. Subliminal, fara vreun efort, vreo vointa sau tinta anume, cred ca m-am facut deja inteles, ca-s curvofob, ca am o aversiune fata de o intelegere a vietii care-n mod pasiv iti ucide succesorii. Si care, cred eu, va conduce la largirea faliei intre sexe. E din punctul meu de vedere si intr-un oarecare consens cu al tau (n. b. si sa vreau n-am cum sa ma cert cu tine, pentru ca atunci as fi certat cu logica 🙂 ) ca facutul ce vreau ar trebui inteles pana la a-l afecta pe un altul, pe celalalt in ast’ caz. Nu e dupa se acrediteaza f***** gratuita si inutila de grija de ce face un altul, o indubitabila interconditionare naturala exista, insa in ciuda ei, cand vine vorba de ingradirea libertatilor un singur ramane de facut, anume cale-n intoarsa ! Mi se pot spune mie vrute si nevrute ca eu tot n-o sa cred ca la baza unui avort stau iminente cariere oxfordiene, pe cat zglobia idee ca unele se vad si se vor Brigitte Bardot pana la senectute. Iar ailalti, pe partea lor, Erol Flynn. Dar daca tot ducem o cruciada in numele libertatii, atunci macar s-o ducem impreuna, sa dam foc impreuna sandramalei, ca nah, si eu tin si sunt indreptatit la ale mele. Asta tinteam, asta am dorit a spune.

 96. Angela

  Bine spus, de vreme ce cred că înțeleg. Adică eu bâjbâi și tot bâjbâi încercând să înțeleg de ce e lumea cum e. De certat, nu mă cert, doar mai răbufnesc, când unele argumentări mă calcă pe coadă, fiindcă-mi par forțate, puerile sau arogante. Atunci mi se sensibilizează brusc coada și nu iese bine când e călcată. Îmi amintesc de o perioadă când mă apucase pe mine să țin partea Zmeului în confruntarea cu Făt-Frumos. Mi se părea că e un personaj nedreptățit, că e singur și respins fiindcă-i urât și că de aia mai face rele, că dacă n-ar fi marginalizat și prigonit, s-ar putea înțelege cu lumea.. Și că Făt-Frumos e un fătălău norocos, pe care toată lumea-l scoate din rahat, că ar fi un zero barat fără calul năzdrăvan, albina și porumbița și că de fapt nu câștigă în luptă dreaptă. Ei, dezbăteam eu asta cu un coleg cu care puteai delira oricât, pe orice temă. Ne contraziceam, cădeam de acord, când-cum și era plăcut. Și colegul cu pricina a amintit de discuția asta și de „teoriile” mele despre Zmeu într-un compartiment de tren, într-o delegație cu alți colegi. Una din fete, o mică vedetă cam stridentă, și-a dat ochii peste cap și a exclamat, cu superioritate Cuuum?? Angela, dar ai făcut filologia, tu nu știi că zmeul e personajul negativ??
  Ei, la asta colegul meu de „dezbateri” a dat doar din mână, a zis, cu milă, Elena, nu te băga, că te desființează.Mie-mi venea, scurt, s-o arunc pe geam. N-am aruncat-o, desigur. Am tăcut. Nu știu de ce mi-am amintit de prostioara asta și de ce mi-a venit să v-o spun, poate pentru că a venit vorba de ceartă. Nu cred că, structural, pot să mă cert, deși știu cum și-s capabilă de izbucniri ca la ușa cortului. Nu le dau curs, că-s educată…

 97. cătălin

  Nu stiu, Angela, poate ca e atasamentul fata de femeia alaturi de care vrea sa-si petreaca restul zilelor. Sau cine stie daca poate fi explicat.

  Nu schimb subiectele si nu incerc sa manipulez in nici un fel, de plictiseala nici nu se pune problema. Dar citesc stiri si mai fac uneori haz de necaz.

 98. Angela

  Nu știm, nu știm, nu știm. Taină, taină, taină.

  PS Teribil ce-mi place mie cuvântul ăsta.

 99. cătălin

  Eu n-am taine. Am hranit ieri si azi o mîţă de 18 de ani cu seringa, s-o mai duca ceva vreme…

 100. Angela

  E numai foarte bătrână sau și bolnavă, sărăcuța?

 101. Angela

  Tainele nu le ai, ele te…cum să zic? Învăluie sau înfioară sau ceva. Nu e vorba de taine cu sensul de „secrete”. Deși presupun că din alea oi fi având și tu, ca tot omul. Mi-a devenit și mai drag cuvântul ăsta când am auzit la noră-mea o expresie pe care n-o știam și care m-a încântat, ca filoloagă ce mă aflu. Am stat de taină. Cu sensul de „am povestit”, „ne-am sfătuit”.

 102. andreea

  că tot suntem la ceas de taină…
  n-are legătură cu avortul, nu la asta mă gîndesc acum.

  există un soi de lașitate a bărbaților care pe mine mă scoate din minți. știu că nu toți, nu tot timpul, ba nu eu, dar… există.
  am observat-o la bărbați foarte apropiați mie și… mă omoară. 😦 mă întreb dacă numai eu am nenorocul să dau peste ei?

  nu știu… la femei e altfel. nu are aceeași culoare, femeilor le este frică, e altceva.

 103. Ba există. Eu încerc să mă tratez prin autoironie, mi-ar fi plăcut să fiu un Zmeu care poate să ia oricând taurul de coarne. Și mai trist e că poți face fapte eroice dar uneori în lucruri aparent mărunte ești laș, trădezi.Dar astea contează mai mult…
  „Cine este credincios in cele mai mici lucruri, este credincios si in cele mari.”

 104. Fata de împărat? O pițipoancă fugită de acasă cu Zmeul. Acesta e un interlop care-și petrece zilele prin birturi dar îi îngrădește libertățile femeii, o mai și bate…
  Făt Frumos? Un fustangiu care profită de frustrărie femeii și îi dă târcoale când Zmeul e dus de acasă.
  Singurul personaj onest în ecuație e Calul.

 105. cătălin

  E slabita, a fost (sau poate mai este) infestata cu purici… Acum e mai bine.

  Eu cred ca toti sintem amestecuri neomogene de curaj si de lasitate. Asa ca uneori e vizibila o parte, alteori – alta.

 106. cătălin

  Gasita intimplator:

  Statistics

  For every man in a rage there are always
  two or three back-patters who will calm him,
  for every weeper, many more tear-wipers,
  for every happy man, plenty of sad ones
  who want to warm themselves at his happiness.

  And every night at least one man
  can’t find his way home
  or his home has moved to another place
  and he runs around in the streets,
  superfluous.

  Once I was waiting with my little son at the station
  as an empty bus went by. My son said:
  „Look, a bus full of empty people”.

  Yehuda Amichai

 107. Angela

  Sigur că suntem amestecuri. Să mai zic de piticii mei, care se contrazic tot timpul? Abia reușește unul să termine argumentarea și să mă convingă de ceva, că imediat se ițește celălalt să răstoarne totul pe dos. Culmea e că mi se pare că amândoi au dreptate și asta mă zăpăcește de tot și mă face să zic că mă doare-n cot de amândoi și că, la urma urmei, ce-mi pasă mie? De fapt îmi pasă, dar în capul meu e o eternă gâlceavă.

  Ai deparazitat pisica? N-o lăsa pradă puricilor, sărăcuța. Ia Frontline sau ceva, sau du-o la vet. Bietul Costelușul meu, o pățise și el, dar am adus doctorul și l-am scăpat. Iaca, a trecut multă vreme de când s-a prăpădit, sărăcuțul. Ce motan strașnic ar fi fost acum, dacă…Of, numai că o să cadă în fântână nu mă gândeam. Era atât de agil, că putea să sară de la doi metri pe un vârf de ac fără să rateze sau să cadă.

 108. Angela

  Asta ai postat-o ca să mă pedepsești? A fost vina lui, era rebel și năzdrăvan și se urca până la cer ca să aibă de unde să coboare. Era iubit și liber.

 109. cătălin

  A fost data cu ceva mai demult, dar n-a avut efect. A primit apoi Frontline spray, dar degeaba. Am sa iau Advantage, cica ala ar fi bun si cu o substanta activa diferita, dar mai stau putin, sa-si mai traga si ea sufletul. Cit i-a mai ramas…

 110. Angela

  Nu, că io chiar nu mai pot. Cum dracu poate o creatură atât de idioată să supraviețuiască, să ajungă la maturitate și să mai și intre în parlament?(adică de aspectul ăsta din urmă nu mă leg, probabil e o condiție…):
  http://www.evz.ro/senator-persoanele-de-acelasi-sex-sa-nu-iasa-de-mana-pe-strada.html

 111. Angela

  Vorbește cu un veterinar, poate are dermatită alergică la purici și nu ajunge deparazitatul extern, trebuie și tratament intern. N-o lăsa să se chinuie.

 112. cătălin

  Acesti idioti care ne conduc… O mama isi poate tine fata de mina in public sau asta ii incalca libertatea ilustrului ginditor de mai sus?

  O problemuta frumoasa, de duminica. Fara integrale.
  Un om ajunge in fiecare zi intr-o statie de tramvai la ora 17:00. Acolo e asteptat cu masina de sotie si merg impreuna acasa. Intr-o zi, omul a ajuns in statie la ora 16:00. Cum vremea era frumoasa, in loc sa dea telefon acasa, decide sa mearga spre casa pe jos, pe traseul parcurs intotdeauna impreuna cu nevasta. Cei doi se intilnesc undeva pe drum. El se urca in masina si merg spre destinatie impreuna, ajungind acasa cu 10 minute mai devreme ca de obicei. Presupunind ca toate vitezele sint constante si ca sotia a pornit de acasa la timp pentru a ajunge in statia de tramvai la ora 17:00, ca de obicei, se poate afla cit timp a mers omul pe jos inainte de a se urca in masina?

 113. andreea

  5 minuțele? 🙂

 114. cătălin

  Mai pune. E foarte frumoasa problema, n-am rezolvat-o corect, dar am fost pe aproape. Asta suna de parca as zice „n-am putut sa inot, dar am fost pe aproape”.


 115. andreea

  auch, pff! da, gata, știu unde am greșit. 🙂

  5 minute, dacă mergea cu mașina. :)))))
  vreo 50, că doar e om și dacă o lua agale, că era soare și frumos, chiar vreo oră. stai să mai socotesc umpic.

 116. Mi-ai distrus duminica.
  55 minuțele…

 117. Are omul o singură zi liniștită și i se născocesc tot felul de probleme.
  Toți s-au relaxat în sânul naturii și eu stăteam să mă socotesc cum fac să mă întâlnesc cu soția. În final i-am spus să nu mai vină după mine, că e timp frumos și vin pe jos acasă.

 118. andreea

  no, bravos.
  bine că ți-am spus eu de 50 și de 60, ca să nimerești tu fix la mijloc.

 119. cătălin

  🙂 55, da. Eu am zis initial 50. Se poate rezolva si cu ecuatii, dar e lipsit de farmec.

  Ce ati mai facut la satul ala, Labasint?

 120. junghiul

  Preocupantă e viteza medie cu care se deplasează soția prin oraș.
  Am avut o discuție serioasă pe tema asta.

 121. junghiul

  Lucrurile se dezvoltă destul de încet.
  Eu cred că în 100 de ani voi reusi sa fac tot ce mi-am propus.

 122. andreea

  o să fii un moșulic atunci. 🙂

 123. rich guy

  @ Junghiul

  Ai trecut cumva in ultimii ani prin Minis ? S-a mai schimbat ?

 124. Chiar duminică am trecut pe acolo.
  S-au mai investit ceva bani în vii, erau la un moment dat multe terenuri în paragină. Se primesc (dacă nu mă înșel) 14 000 de euro pe hectar pentru cultivarea viței de vie.
  Consiliul județean a promovat drumul vinului iar Minișul e după părerea mea localitatea cea mai bine pusă la punct din podgorie.
  Pentru mine,mâncăul, Miniș înseamnă la Geza. Ăsta a fost unul dintre cei mai pricepuți bucătari din Transilvania și avea la intrarea dinspre Păuliș un agroturism, de când a murit greul îl duce mai departe soția și băiatul.
  Mai mergem și acuma din când în când, Supă de hribi, rață la cuptor pe pat de varză, foietaj cu cremă chantilly cu fructe de pădure, vinuri roșii puternice, are un burgund special și neapărat coniacul, unul pe care doar la el l-am găsit. A mai rămas ceva pe fundul buții.
  De văzut muzeul viei și vinului din Miniș.
  http://www.cniptpincota.ro/muzeul-viei-si-vinului-minis/

 125. rich guy

  Ma bucur sa aud !

  Alu’ Beahu’, asa ma chemau minisenii. Dupa bunic. Ramasase orfan la noua ani si plangea mult si iarasi mult (beah, beah). Om harnic, muncitor, de unul singur isi facuse patru case si-si cumparase mult pamant. Fuse’ iubit de oameni, umbla si castigat (ingrijit, da asta fu’ meritul bunica-mii) si impartea la lume, asa ca pe vremea lui Goga l-au facut primar. Ce-o strans o strans pentru fii-sa, maica-mea, s-o tina la scoli bune, la oras. Comunistii i-au luat totul, numa’ sa n-ajunga familia sa-i doarma sub cerul liber, i-au mai lasat un mic hambar, jumate grajd. Pe el l-au luat, aveai, erai ghiabur, c-asa era, numai conta defel cum de ai, si l-au dus sa sape transee in Ungaria pentru „noii prieteni”. A murit pe un pat de spital in Salonta. Dumnezeu sa-l hodineasca !

  P.S. Geza … Geza, nu-mi mai aduc aminte. Mai departe de casa grofului, unde jucam lopta in deal, spre Paulis, eu n-am fost, ca-mi placea mai mult spre Ghioroc, unde meream dupa langosi si gumele. Si la film duminica ! 🙂

 126. rich guy

  Pe strabuna-mea o furat-o strabuna-miu din Ineu si-o „ascuns-o” In Covasint (asta-i nu-i drum nici de-o ora de meri cu masina). Nu s-o mai dus nimeni dupa ea, ca se iubeau mult. Asa aprig ne fu’ patriarhatul ! Cand le aud pe bolandele de azi cum stiu ele de aranjamente patriarhale si de toate cele, imi zic, oameni prosti, n-au despre ce vorbi, ca ala desteptul isi gaseste de treaba.

 127. cătălin

  Locuri si oameni cu povesti. Eu nu am amintiri din astea…

  Langa-banga danga-ştanga/Sună-n Bucureşti talanga. Cica se va auzi in jumatate din Bucuresti, in cealalta jumatate or sa se auda urlind muezinii cind s-o construi moscheea. Fascinant.

 128. Se zice că proprietatea are 300 de ani și a fost moștenită. Are o casa și o colnă, e penultima casă pe partea stângă înspre Păuliș. Pe om îl chema Geza Tudos dar nu prea găsești informații despre el. A nu se confunda cu Geza Balla cel care are Crama Wine Princess. Ajungeai la el invitat sau prin recomandare. Era genial în bucătărie.
  Când zici Covăsânț eu mă gândesc la cei mai buni căpșuni.
  O dată vreau să bat la pas Canalul Morilor care trece pe lângă Ineu. Cel despre care face vorbire Slavici.
  https://eutopiamall.com/images/MD/6281/Istoricul%20canalului.pdf

 129. rich guy

  Cred ca vorbim de aceeasi casa, pe vremuri insa, pana-n prin anii ’90, era parasita, de vreme ce puteam juca noi lopta in luminisul ei. E sau era si un teren de futbol cvasi-oficial in Minis, langa cimitir (in spate langa dig), mare si bun, da’ nu ne placea acolo, ca n-avea intimitate, acolo se aduna tot satul, si apoi n-avea nici farmecul jucatului de nebuni in panta. 🙂

  Capsuni, da, altceva, daca nu esti de-al locului, ce sa-ti spuna ? Ceva, acolo, in drum spre Siria. 🙂 Mie-mi aminteste de tiganii de matase (un fel de soi premium cum ar veni). 🙂

  La Ineu n-am ajuns niciodata, doar mama ce ne povestea de el. Candva, poate, oi ajunge si acolo.

  P.S. Putine femei isi gaseau de lucru la statiune (aia viticola din Ghioroc), fiind oarecum fortate sa ramana acasa. Drept urmare … se mananca bine cam peste tot ! 🙂 🙂 🙂

 130. rich guy

  @ Catalin

  Ai apucat sa citesti justificarea cu basorelieful lui daniel de pe el ?
  E ceva in genul „nu mai faceti atata caz de asta, ca oricum n-ajunge nimeni acolo sus sa-l vada”, „asa ne-au povatuit si pe noi austriecii”, culminand cu „si la cate a facut el pentru catedrala, merita cu desavarsire !” ?!?

  Nu mai spun ca ce numesc ei o modesta aparitie e pe jumat’ de clopot, el mai mare decat insemnele Patriarhiei ?!

 131. Angela

  Ei, să nu fim răutăcioși. Merită Daniel atâta. Că doar enoriașii îl iubesc, îl slăvesc și au nevoie de el. Fiindcă Dumnezeu e acolo, sus, ne ajută cât poate, dar nu strică și un Dumnezeu concret, pe pământ. să-l percepi și cu simțurile cele trupești – să poți să-l vezi, să-l auzi, miroși, pipăi, să-i poți pupa mâna(cu asta rezolvi și gustatul). Și cine altul e mai potrivit pentru asta decât Preafericitul? Păi nu merită el un basorelief pe clopot? Ba ar merita chiar două, dar n-aaare patriarhia bani. O donație, ceva?

 132. rich guy

  „Apariţia chipului Patriarhului Daniel pe clopotele pentru Catedrala Neamului este o tradiţie justificată de importanţa gestului făcut de ctitorul spiritual al lăcaşului de cult.”

  O donatie ?! Pai e inutila ! Face daniel un gest si se rezolva. Cum care gest ? S-o fi lasat cumva zidit in vreun perete ? Nuuu, e gestul ala secret, la fel de secreta ca lovitura devastatoare din filme, pe care care numai marele maestru shaolin o detine.

 133. Angela

  Ce să zic? Probabil că mă tâmpesc, că nu mai pricep nimic din felul în care gândesc oamenii. La tot pasul îs contrariată de tot felul de reacții la întâmplări sau evenimente. Reacții care mie mi se par absurde sau tâmpite și descopăr cu groază că-s foarte răspândite, așa că problema nu poate fi decât la mine.Uite, de-un paregzamplu, într-o gazetă din Clujul meu natal scria despre un tip care avea o mamă de 80 de ani, fără discernământ după două AVC-uri. Fiul lucrează în Madrid, cică la o firmă de top, Mai multe nu știm despre relația mamă-fiu și de cine se ocupa de băbuță, nici nu-i relevant în chestiune. Chestiunea e că niște țigani au pus ochii pe casa băbuței și au aburit-o să le lase lor casa prin testament. Au găsit doi medici care să-i dea certificat femeii că are discernământ, notarul a închis ochii și a legalizat testamentul, băbuța a murit și țiganii au luat casa. Moștenitorul de drept a contestat, reclamat, notarul s refuzat să-i arate testamentul etc. Autoritățile au lălăit-o unsprezece luni, până la urmă o instanță i-a dat dreptate fiului moștenitor și s-a adeverit că actele medicale au fost false – unul dintre medici recunoscând că nici n-a văzut-o pe băbuță.O groază de comentarii la articol, toți într-o unanimitate înfierându-l pe fiu că n-a avut grijă de mă-sa și că așa-i trebuie. Toți ca unul, satisfăcuți că țiganii i-au umflat ăluia moștenirea. Nu s-au deranjat să citească tot articolul, să afle că până la urmă tipul a câștigat procesul. Din păcate, nu m-am putut abține și am comentat că ar trebui să fie oripilați că în țara asta, cu complicitatea autorităților și cu acte false cineva poate să-ți încalce drepturile și să-ți fure bunurile. Și că nu-i în discuție aspectul moral, ci ăla legal, că nu are relevanță dacă și cum omul ăla și-a îngrijit mama, că nici nu știm nimic despre asta și chiar presupunând că a neglijat-o, nu-s îndreptățiți niște oameni să-i fure moștenirea ca să-l pedepsească. Încercam să le zic că au luat-o pe arătură, un fel de „ce are sula cu prefectura”. Vai de capul meu, ce mi-am luat-o!

 134. andreea

  asta pentru că, la români, sentimentele-s totul!
  n-ai arătat destul sentiment, aia e!

 135. andreea

  Daniel și-a făcut chip cioplit…

 136. Angela

  Păi și io-s româncăă-hăăă-hăăă..

 137. andreea

  știu! și io-s!
  și am foarte multe sentimente, da’ le dau la cap. jap-jap!

 138. andreea

  rich guy a început să vorbească ardelenește. 🙂

 139. Angela

  Îs invidioasă. Tu ai să auzi dangătul mărețului clopot, io nu. Și de câte ori va dăngăni, o să vă puteți gândi că limba clopotului îl va izbi în ceafă pe preafericitu.

 140. rich guy

  Nu stiu daca nu pierd o mare ocazie sa tac, nefiind foarte familiarizat cu domeniul, pe mine insa ma nedumeste cum de notarul dupa pierderea procesului nu-i in inchisoare ? Spun asta pentru ca-n strainatate nimeni in afara persoanei in cauza sau a imputernicitului acesteia n-are voie sa semneze vreun act. Dar si pentru imputernicire ea tot trebuie sa apara in fata unui notar. Simplificat, daca nu vede ambele parti la fata, concomitent sau decalat, notarul n-are voie sa autentifice nimic ! Nu mai spun ca dezmostenirile nu miros bine, ridica intotdeauna semne de intrebare …

 141. Angela

  Din câte știu eu, dacă țiganii cu pricina au mituit medicii și au obținut certificat că băbuța are discernământ, pe baza acelui certificat notarul a legalizat testamentul. Și-a luat și el partea, mai mult ca sigur. Când am vândut noi apartamentul pe care îl aveam juma-juma cu tata, notărița a vrut să-l vadă personal pe tata (avea 87 de ani atunci) și mi-a zis clar că, dacă i se pare că nu-i tocmai în regulă, va trebui să ceară experiză medicală cum că știe ce face. Așa e normal, cred. În cazul de care zic și despre care nu știm mai mult decât am zis, notarul a luat de bun certificatul fals și chiar dacă a văzut-o pe băbuță, ea fiind declarată aptă medical, a autentificat testamentul. E mafie mare la noi în domeniul ăsta, clanuri țigănești dubioase+notari+avocați+judecători. Sunt o droaie de cazuri prin țară.

 142. cătălin

  O matusa de-a mea o vindut o bucata de pamint unuia fara sa mearga la notar: i-o luat ala buletinu’ si gata. E ceva frecvent, notarii in Romania autentifica orice, important e sa platesti tariful. Procesul in care e implicat Iohannis a plecat tot de la niste notari care au facut acte aiurea.

  N-am stiut ca si-o pus Inalt Prea Securia Sa mecla pe clopot. Nu stiu ce l-o apucat, ca doar clopotu’ nu-i din aur. Am mai auzit ca ar fi facut in Austria, unde o mai fi patriotismu’ romanilor? Daca acolo l-o fi facut, ptiu drace, tocmai Soros?

  Ce sa zic de babuta si testament? 😦 O tara in care anormalul a devenit cotidian, si in care birfa si umflatul in pene e sport national. Prea multe sint anapoda in tara asta… da, stiu ca s-ar putea sa fiu considerat putin ipocrit pentru asta.

  300 de pagini de istorie a unui canal, mai, voi sinteti din alta tara.

 143. cătălin

  Cunosc oameni care refuza sa auda sau sa vada stirile. I-am judecat, dar poate ca incep sa-i inteleg.

 144. Angela

  Am cam început și eu să le evit. Vrei-nu vrei, îți induc o stare psihică proastă. Ori te enervează, ori te deprimă, ori te întristează sau neliniștesc, niciun folos n-ai de la ele. Bine, afli, știi. Și dacă afli și știi, ce? E greu să discerni dacă-s reale, false, exagerate sau manipulatoare. Oricum ar fi, ceva îți rămâne în cap și-ți influențează starea. Să le ia dracu. Dacă s-o sfârși lumea, o să aflăm pe propria piele, în momentul ăla. La ce să-ți otrăvești viața degeaba?

 145. Angela

  Cu voia sau fără voia mea, tot aflu câte unele. Și mă apucă o greață imensă de la atâta ipocrizie și cinism la nivel înalt. De nefericita Sirie vorbesc..Bleah. Nici măcar nu le mai pasă americanilor că nu-i mai crede nimeni cu poveștile lor trase de păr și care put a făcătură de la o poștă, ei își fac treaba. Ei și alții ca ei. Săraca Sirie, cu ce a păcătuit?

 146. cătălin

  Cind am scris comentariul ieri vazusem imaginile cu copiii din Siria. E asa o incilceala acolo, ca nici nu stii cine-i de vina si cine-i ala bun. Stii doar cine sint victimele. Intre timp aud ca a fost un atentat la Stockholm. Urita lume.

 147. Angela

  Da, e o încâlceală a naibii de mare acolo, în Siria. Foaaarte convenabilă pentru unii – nu pentru sirieni. Pe ei, săracii, i-a cam luat dracu. Și nu tocmai Assad e dracu. Că dacă reușesc târguielile și e înlăturat Assad și ai lui, cine știe cine va ocupa locul și cu ce preț. cine știe cât amar de ani se vor tot ucide pe acolo, până n-o mai sta piatră pe piatră în țara aia. Poate greșesc eu și e destul ca Assad să plece și râuri de lapte, miere și democracy vor curge prin Siria, ca în Irak, Afganistan, Libia…

 148. Angela

  Eu acum am să plec la Cluj. Până mă întorc, vă dau de lucru. Adică să vă străduiți, cu „dat fiind” și cu „deci”, să mă lămuriți într-o chestiune. Să n-avem vorbe, nu-s americanofobă, nici kaghebistă disimulată, nici nu mă plătește Vladimir Vladimirovici. Dar am nedumeriri și cred că nu-i un mare păcat. Cum ar veni:
  – avem, de-o parte, un Assad dictator ticălos și regimul lui ticălos. Dar laic.
  – avem, pe de aialaltă, „rebelii” – o chestie vagă și nebuloasă, despre care nu știm decât că vor să-l dărâme pe Assad. În plus, avem ISIS și ramuri de Al-Qaeda, care par că vor să descăpățâneze pe toată lumea.
  Toți aceștia se încaieră și omoară în draci sirieni nevinovați și distrug o țară și un patrimoniu multimilenar.
  No, și acuma, să presupunem că Assad va fi biruit. În locul lui, inevitabil, vor veni „rebelii” sau ISIS. Ori amândoi, ori unii din ei, după ce se vor mai fi încăierat și ucis mult și bine. De ce e mai convenabil orice înafară de Assad cel laic și de ce ar trebui eu să țin cu „ceilalți” , cu jihadismul și cu islamul lor fanatic? Că de ce rusul și iranianul țin cu Assad, pot pricepe. De ce americanul și sauditul țin cu „altera pars”, iară pot pricepe. Arme, bani, petrol, control total,râvnit de toți. Dar eu și sirianul de rând ce folos avem din asta? Eu ca eu, dar sirianul de rând? OK, n-o să-l mai asuprească dictatorul. O să-l descăpățâneze islamistul, fie că n-are barba destul de lungă, fie că nu și-a potrivit covorașul fix pe direcția Mecca, ci s-a abătul cu 5 grade. La bietele sirience nici nu vreau să mă gândesc.
  Mă întorc mai pe seară, străduiți-vă să mă lămuriți de ce trebuie eu să-l aplaud acum pe Trump, ca să nu mă înfiereze lumea bună că nu-s încântată de intervenția asta mai mult decât îndoielnică.

 149. cătălin

  Din ce am auzit pe la stiri, mai toata lumea in Siria il uraste pe Assad. Rebeli „moderati” (ce dracu’ or fi aia nu stiu), ISIS, alte triburi, toti lupta impotriva lui Assad; intre ei se bat mai putin. Apoi, dupa ce a facut, nu mai poate fi vorba ca Assad sa ramina presedinte; momentul negocierilor a expirat de vreo 4-5 ani. Jigodia insa e tinuta in viata de Rusia.

  Probabil ca singura alternativa serioasa sint kurzii (in zonele unde sint relativ majoritari), dar Turcia sare in sus. Din cauza asta, eforturile lor sint putin vizibile, desi au rezultate notabile (practic kurzii si-au cistigat singuri zonele pe care le detin acum, cu foarte putin ajutor aerian de la americani).

  Una peste alta, decizia SUA de a trimite niste rachete cred ca a fost buna. Nu stiu daca meritul e al lui Trump sau al unor strategi de la Pentagon. Dar implicarea Rusiei in Siria si tinerea in viata a unui dictator dement care e urit de un intreg popor nu poate duce la vreo rezolvare. Oricum, criza siriana e departe de a se fi incheiat. Dupa cum se vede, in discutia de mai sus Europa lipseste. Asa a ales ea, sa inghita valuri de refugiati printre care s-au amestecat extremisti si sa nu faca nimic, in ciuda uriasei puteri economice de care dispune.

 150. Lucrurile sunt simple acolo.Trebuie să înțelegem cine e bun și cine e rău.
  Mi-am amintit de asta:

  President Assad (who is bad ) is a nasty guy who got so nasty his people rebelled and the Rebels ( who are good ) started winning ( Hurrah!).
  But then some of the rebels turned a bit nasty and are now called Islamic State ( who are definitely bad!) and some continued to support democracy ( who are still good.)
  So the Americans (who are good ) started bombing Islamic State (who are bad) and giving arms to the Syrian Rebels (who are good) so they could fight Assad (who is still bad) which was good.
  By the way, there is a breakaway state in the north run by the Kurds who want to fight IS (which is a good thing) but the Turkish authorities think they are bad, so we have to say they are bad whilst secretly thinking they’re good and giving them guns to fight IS (which is good) but that is another matter.
  Getting back to Syria.
  So President Putin (who is bad, cos he invaded Crimea and the Ukraine and killed lots of folks including that nice Russian man in London with polonium poisoned sushi) has decided to back Assad (who is still bad) by attacking IS (who are also bad) which is sort of a good thing?
  But Putin (still bad ) thinks the Syrian Rebels (who are good ) are also bad, and so he bombs them too, much to the annoyance of the Americans (who are good) who are busy backing and arming the rebels (who are also good).
  Now Iran (who used to be bad, but now they have agreed not to build any nuclear weapons and bomb Israel are now good) are going to provide ground troops to support Assad (still bad) as are the Russians (bad) who now have ground troops and aircraft in Syria.
  So a Coalition of Assad (still bad) Putin (extra bad) and the Iranians (good, but in a bad sort of way) are going to attack IS (who are bad) which is a good thing, but also the Syrian Rebels (who are good) which is bad.
  Now the British (obviously good, except that nice Mr Corbyn in the corduroy jacket, who is probably bad) and the Americans (also good) cannot attack Assad (still bad) for fear of upsetting Putin (bad) and Iran (good / bad) and now they have to accept that Assad might not be that bad after all compared to IS (who are super bad).
  So Assad (bad) is now probably good, being better than IS (but let’s face it, drinking your own wee is better than IS so no real choice there) and since Putin and Iran are also fighting IS that may now make them Good. America (still Good) will find it hard to arm a group of rebels being attacked by the Russians for fear of upsetting Mr Putin (now good) and that nice mad Ayatollah in Iran (also Good) and so they may be forced to say that the Rebels are now Bad, or at the very least abandon them to their fate. This will lead most of them to flee to Turkey and on to Europe or join IS (still the only constantly bad group).
  To Sunni Muslims, an attack by Shia Muslims (Assad and Iran) backed by Russians will be seen as something of a Holy War, and the ranks of IS will now be seen by the Sunnis as the only Jihadis fighting in the Holy War and hence many Muslims will now see IS as Good (Doh!.)
  Sunni Muslims will also see the lack of action by Britain and America in support of their Sunni rebel brothers as something of a betrayal (mmm. might have a point) and hence we will be seen as Bad.
  So now we have America (now bad) and Britain (also bad) providing limited support to Sunni Rebels (bad) many of whom are looking to IS (Good / bad) for support against Assad (now good) who, along with Iran (also Good) and Putin (also, now, unbelievably, Good) are attempting to retake the country Assad used to run before all this started?
  So, now you fully understand everything, all your questions are answered!!!!

 151. cătălin

  Nu prea-i de ris.
  Imi aduc aminte cum urlau unii „sa stea acasa in Siria, de ce vin in Europa!”. Unde sa stea acasa? In blocurile pe care le bombardeaza Assad cu gaze saptaminal?

 152. În blocurile pe care le bombardează pe rând toți…

 153. Angela

  Ha! Trebuie să înțelegem cine e bun și cine e rău.
  Lucrurile îs și mai simple de atât. Nu să înțelegem, ci să ne intre în cap că e rău cine ni se spune că e rău și că e bun cine ni se spune că e bun. Fără alte discuții și îndoieli. Eu nu-s dispusă să cred necondiționat că Assad e CEL MAI RĂU în toată nebunia asta. Când există asemenea interese uriașe acolo, e cel mai simplu să declari că unul e diavolul însuși, pentru că stă în calea intereselor tale. Chiar așa o fi? Că în tărășenia de acum cu sarinul nu cred o iotă. Și orice regim cât de cât laic e mai acceptabil decât unul jihadist. Și nu văd acum o alternativă la Assad, decât un stat islamic, condus de fanatici religioși. Nu știu cât de fericiți vor fi sirienii.

 154. cătălin

  N-am avut impresia ca cineva spune ca X e bun. Cred ca toata lumea ridica din umeri si mai arunca o bomba sau doua.
  Sarin n-a fost doar acum, a dat si saptamina trecuta, si de multe ori mai inainte.

 155. Angela

  Ba spune. Acum Trump e bun. Că l-o apucat mila de copiii și femeile din Siria. Ipocrizia asta mă scoate din sărite. După cele postate de Junghi mai sus – îmi amintesc de textul ăla, e foarte fain – reiese că în zona aia oamenii ar fi trebuit lăsați într-ale lor. Să se bată, să se-mpace, să poarte bărbi și burka și să se-nchine la Allahul lor, care cum știe. Dar musai o fost să se bage occidentul și rusul și israelianul, fiecare de partea care-i convine ca să-și facă interesul. Și a ieșit dezastrul ăsta, pe care-l plătește suedezul și neamțul, de-a-n pula. Măcar francezul și englezul au păcate vechi pe acolo.

 156. cătălin

  Nu, Trump nu e bun, eu as fugi de el si daca-l vad cu o ceasca de cafea in mina, ca nu stii ce ar putea face cu ea. Asta cu amestecul in butoiul de pulbere numit Orient Mijlociu e o greseala veche, datind cel putin de prin anii 1960, cind britanicii au cerut ajutorul SUA pentru a rasturna presedintele ales al Iranului.
  Suedezii si nemtii platesc in primul rind pentru prostiile pe care le-au facut ei, dintr-o aroganta incredibila. Nu, a primi refugiati nu inseamna sa-ti distrugi propria tara.

  Sa aveti Florii frumoase!

 157. Angela

  Florii frumoase tuturor.
  Nu, a primi refugiati nu inseamna sa-ti distrugi propria tara.
  Ba exact asta înseamnă, dacă refugiații vor să păstreze neabătut un mod de viață de neacceptat pentru țara de adopție și, pe cale de consecință, îs neintegrabili. Chiar și cei mai cumsecade vor să trăiască exact ca în țara sau tribul din care au fugit. N-ar fi nici asta o problemă, dacă concepțiile lor nu s-ar bate cap în cap cu cele ale noastre, dacă n-ar fi chiar ostile și dacă n-ar pretinde să le însușim pe ale lor și să renunțăm noi la ale noastre, care, chipurile, îi ofensează. Nu vor să se adapteze, ci să supraviețuiască și să trăiască(bine) tot în legea lor. Nici tirolezul care coboară de la munte și se mută în Frankfurt nu umblă în costumul specific și nu zbiară iodlere pe stradă sau pe unde îl apucă. Sunt refugiați și refugiați. Unii acceptabili, alții nu.

 158. junghiul

  Mulțumim vouă!

 159. rich guy

  Cred ca asta lamureste intr-o anumita masura cum sunt ei vazuti de fapt sau ce anume reprezinta …

  „Ministrul turc de Interne, Süleyman Soylu, a spus că Turcia ar putea trimite lunar 15.000 de refugiaţi în Europa, pe fondul unei crize diplomatice izbucnite recent între Ankara, pe de o parte, şi Germania şi Olanda pe de altă parte, relatează Hurryiet Daily News.”

  Si daca inteleg eu bine, adica un „Nu percutati ? Poate vreti sa va trimitem 15.000 de spahii pe capu’ vostru ? La inceput sau la sfarsit de luna, ca sa ne-ntelegem mai bine. !”

 160. cătălin

  Refugiatii stau in tabere, unde asteapta sa se poata intoarce in tarile din care au venit. Nu stiu de ce mai toata lumea a inteles ca refugiatii trebuie automat sa devina cetateni de facto ai tarilor in care au ajuns. Unii romani isi amintesc cit de greu era sa obtii o nenorocita de viza pentru UE inainte de 2007.

  Rich, nu-i doar Turcia cea care i-a impins. Sigur, Turcia putea sa-i opreasca, dar uneori n-a facut-o. Nu stiu care sint motivatiile tarilor europene, ca o fi doar prostie sau mai sint si alte interese. Efectele sint insa tragice, peste tot.

  http://highline.huffingtonpost.com/articles/en/the-21st-century-gold-rush-refugees/#/niger

 161. andreea

  Pentru că domnește acum peste lume un ”aer” ciudat care te face să te simți vinovat că vrei să trăiești bine și liniștit cu tine însuți, cu familia, cu prietenii, cu vecinii.
  Nooooo, trebuie să suferi pentru tot mapamondul și să-ți dai pumni în cap dacă nu reușești să simți destulă suferință.
  Uite-așa: ”Nesimțito, nesimțito! Numa’ la tine și la ai tăi te gîndești! Huo! Egoisto!”

 162. cătălin

  Incerc sa evit excesele de orice fel. Da, mi se pare normal ca refugiatii sa primeasca un loc unde sa stea, apa si mincare. Daca e nevoie de fonduri suplimentare, da, as da. Pentru ca mi se pare uman sa-i ajuti pe cei care fug de razboi. Mai mult insa nu se poate. Nu e posibil ca milioane de refugiati sa fie absorbiti peste noapte de Europa si nici nu-i corect.

  In rest de lectii sint satul. Traiesc si eu cum pot, un vierme mic fara de care lumea ar fi exact la fel. Incerc sa nu fac rau, incerc sa nu arunc cu pietre in nimeni, dar uneori ma si bucur, chiar in aceeasi zi in care undeva, intr-un alt colt al lumii, vreo 50 de oameni nevinovati au fost omoriti.

  Junghiule, imi aduc aminte ca acum vreun an sau doi ne spuneai ca ai vorbit cu cineva care a fost voluntar (prin Africa parca?).

 163. rich guy

  @ Catalin

  Daca spun ca lumea asta nu mai e un loc in care sa cauti dreptatea sau onoarea, va fi luata drept lectie ?

  Trump:
  Parca spunea ca el nu-si propune sa reprezinte lumea, doar America si interesele ei, si acum pretexteaza „crima impotriva umanitatii” ?!?
  Asa are de gand, s-o tina cand pe una, cand pe cealalta ?

  Putin & Trump:
  Primul: s-a incalcat principiul suveranitatii Siriei, bla, bla, bla …, nu spune declaratie sau act de razboi, ca nu-i prost ! Doar e evident pentru toti ca puteau sa traga doar una, bine-tintita si la momentul potrivit, asupra cartierului lui Assad, Asa, o da doar dupa cires, incetosata, ca e si nu prea e o declaratie de razboi.
  Al doilea: daca chiar si-a propus sa-l pedepseasca peautorul moral al actiunii (ma rog, pe ala care zice el precum c-ar fi), atunci putea s-o traga totusi pe aia bine tintita si la momentul potrivit, nu ? 🙂

  Nu stiu, Cata, da’ pentru mine sunt numai niste jumatati de masura cu care n-are rost sa te obosesti. partea proasta insa, ca noi, europenii, niste terti, suntem pusi sa facem curatenie dupa ei.

 164. cătălin

  Amindoi is minati de narcisism si grandomanie.

 165. Angela

  Cătăline, tu te tot amăgești cu refugiații care trebuie adăpostiți până se vor putea întoarce la casele lor, în țările lor. Nu se vor întoarce. N-au venit ca să se întoarcă. Sau, mă rog, poate unu-doi dintr-o mie. La ce să se întoarcă? La ruine și la un eventual regim jihadist, care mai mult ca sigur se va instala după izgonirea „dictatorilor”? Ș-apoi chiar așa, instalați în tabere și hrăniți, ies și mișună, că doar nu-s în țarcuri închise. Și tot unu-doi dintr-o mie îs suficienți, dacă-s smintiți și radicalizați, să perturbe viața orașelor europene și să ucidă în masă. Așa că nu cred că mai putem vorbi de refugiu, ci de invazie. Dracu ne-a luat.
  Și cu compasiunea, a se mai slăbi. Am deja prea multe suflete dragi pe lumea aialaltă ca să mai bocesc la toate mormintele lumii. Nimeni și nimic nu mă poate face să simt vreo „vină istorică” Iaca, am și pe ce să mă bazez:
  „Un fiu, care, văzând păcatele, văzând toate câte le-a făcut tatăl său, el se păzeşte şi nu face nimic asemenea, …acest om nu va muri pentru nedreptăţile părintelui său, ci în veci va trăi …pentru că fiul a făcut ceea ce era drept şi legiuit şi toate legile Mele le-a ţinut şi le-a împlinit; de aceea va trăi.Sufletul care păcătuieşte va muri. Fiul nu va purta nedreptatea tatălui, şi tatăl nu va purta nedreptatea fiului. Celui drept i se va socoti dreptatea sa, iar celui rău, răutatea sa” (Iezechiel18, 14, 17, 19-20).

 166. cătălin

  Ba stau in tarcuri inchise, asa cum o fac de citeva zeci de ani in Iordania. A, ca nu le place, ca si-ar dori altceva, stiu, inteleg, dar nu se poate.

 167. Angela

  Așa. Acuma stau și bat câmpii aici de una singură, că n-am altă treabă. Adică așa avea eu, dar după două nopți și o zi de migrenă atroce, aș cam trândăvi azi. Mai mult de frică să nu mă apuce iar.
  Să revenim la Assad, al cărui avocat se pare că am devenit, dracu știe de ce, că are o meclă de cere pumni și suflețel neprihănit sigur nu e. Dar nici atât de nebun să-și gazeze cetățenii fără noimă, că n-are nimic de câștigat acum. Ori o fi și asta o manevră orchestrată cu vreun scop cu bătaie lungă. Nu știu. Ce m-ar interesa ar fi cu ce îl înlocuim. Atâta vreme cât nimeni nu știe cine îs și ce vor „rebelii moderați” (auzi colo, caraghioslîc), nu văd de ce aș pune botul cu drag la „cauza” lor. Din ce am văzut până acum, diferența dintre ei și ISIS e doar în lama cuțitului. În timp ce ăia din ISIS îți taie beregata cu cuțitul bont, să te chinuie mai mult, moderații o fac cu cuțitul bine ascuțit, să nu suferi. Cred că în asta constă moderația lor.

 168. cătălin

  Poate are de cistigat: „Ba, dobitocilor, bagati-va mintile-n cap, eu sint rege aici, fac ce vreau si nimeni nu-mi poate spune ceva. Uite acum dau cu gaz!” Iliescu n-a gindit la fel in ’90 cind i-a asmutit pe mineri impotriva studentilor?

 169. Angela

  Ar fi mult prea simplu și convenabil pentru partea corrrrectă politic. O fi Assad megaloman, ca orice dictator, dar nu cred că-i idiot. Tocmai acum să-l apuce să facă o asemenea idioțenie, când încă mai putea negocia? Funia de par oricum i se apropie, dar de ce să alegi tribunalul internațional sau ștreangul (vezi Sadam Hussein) sau moartea în chinuri, sodomizat cu parul (vezi Gaddafi), când poți trăi până la adânci bătrâneți, liniștit, undeva pe malul Volgăi sau în buricul Moscovei?

 170. Angela

  PS
  Norocul meu că nu mă simt obligată să fiu corrrrectă politic și pot să-mi permit să mă îndoiesc de toate. Și să zic iar că asta pute a făcătură.

 171. E rău beteag prietenul meu.

 172. cătălin

  Nu mai poate negocia nimic Assad, nu il mai asculta nimeni. Iar cu gaz nu-i prima data cind da, a mai facut-o de citeva ori. Acum au ajuns in presa imaginile cu copii care se sufoca.

  Mortii si distrugerile din Siria nu sint facatura. 😦

  Imi pare rau, Junghiule.

 173. Angela

  Bine, bine, am priceput. Jos Assad, nemernicul! Dar tot nu-mi răspunzi la întrebare. Ce pui în loc? Uite, așa, la plesneală, am pescuit și eu de pe net. Și nici nu e tot, rahatul e încă și mai mare:

  Uite cine e “opoziţia” siriană: principala grupare non-ISIS care luptă împotriva lui Assad e Tahrir al-Sham (al-Qaida), aflată şi pe lista americană a organizatiilor teroriste.
  Pe locurile 2 şi 3 sunt salafiştii Ahrar al-Sham şi Jaysh al-Islam, susţinuţi de Arabia Saudită, care au ca obiectiv impunerea Sharia.
  Există si câteva grupări mai mici, unele salafiste, altele aşa-zis moderate (acestea din urmă luptă alături de jihadişti, şi sunt folosite ca interfaţă pentru ca prin intermediul lor jihadiştii să obţină armament şi sprijin).

  Dacă asta-și dorește poporul sirian – care nu pare a fi tocmai popor, ci o colecție de diverse triburi și secte – așa să fie. Și pax americana va pogorî asupra nefericitului Orient. Pe dracu. Marii jucători au tot interesul ca acolo să nu înceteze vânzoleala și măcelul niciodată. Și pentru că trebuia găsită o măgăreață de culpabilizat – că de ochii lumii bune trebuie să ni-i dăm pe ai noștri peste cap și să suspinăm de compasiune – l-am găsit pe Assad. Așa să fie.

 174. cătălin

  Unii vor sa inceteze vinzoleala din Siria, altii vor contrariul. Nu exista rebeli moderati, e o gogorita. Sint doar triburi. Si Assad, si Saddam inaintea lui tineau intr-un echilibru fragil niste vulcane etnice. S-a rupt echilibrul, a venit prapadul. La intrebarea „ce pui in loc?” cred ca nu exista raspunsuri clare. Ma gindesc ca, daca ar fi existat alternative, americanii i-ar fi sustinut. Kurzii par a fi cit de cit moderati, dar ei nu se baga in zonele care nu le apartin.

 175. Angela

  Ei, dac-om trăi, om vedea. Cumva se va potoli și nebunia asta sau ne vom obișnui și ne vom pierde interesul pentru ea. SUA, Turcia, Rusia, Iranul, Israelul, Arabia Saudită vor face ce le va conveni. O să mai apară un stat fundamentalist islamic, Sharia va fi cheia spre fericirea poporului. Kurzii, săracii, vor fi eternii pierzători, deși sunt singurii care ar merita să primească ce vor. Iar biata, bătrâna Europă, care nu prea are nicio treabă cu furtunile arăbești, va plăti ponoasele refugiaților, atentatelor și alte belele. Nu-i bai, că s-a obișnuit să pună candele și flori și să-și exprime dezaprobarea (plângăcioasă și nu prea, să nu jignească sensibilitatea oaspeților).

 176. rich guy

  @ Angela

  Of, of, of, tu vrei ca-n toate sa existe un Dumnezeu ! Si daca nimanui nu-i pasa ?

  Da, refugiatii traiesc in provizorat nesfarsit, in corturi, o viata pe care nimeni n-o vrea. Nu-i vreo noutate ca pentru unii, tineri mai ales, singura luminita de la capatul tunelului e Allah si din pacate stim si calea prin care vor s-ajunga acolo. In tot cazul o solutie ce le pare mai demna pentru ei decat lasa resemnare. Dar, Angela, trebuie sa acceptam ca nu suntem capabili de solutii sau ca nu exista, ca nu le avem nici macar pentru noi. CE se dorea un club de gentlemeni si acum, ei, poftim, fiecare se vede pagubit, tras pe sfoara ?! Ne umflam prea mult in pene, cand in fapt, asemeni unui mediu de contrast doar unul printr-altul mai prindem ceva contur. pretinsele „valorile” ale ambelor lumi doar la export bune, noi pasamite oferindu-le fanaticilor democratia, ei pasamite oferind depravatilor moralitatea, „bunuri” prea uzate pe pietele interne … fara valoare sau cautare !

  P.S. Nu ma ruga sa definesc totodata si ce mai inseamna umanitatea, iar eu n-o sa ma repet ca adevarul e ceva total indigerabil, da’ vrand-nevrand tot trebuie sa tii cont de el.

 177. Angela

  Nu știu ce vreau sau dacă vreau un Dumnezeu în toate. Aș vrea ca lumea să aibă o noimă, o rânduială care s-o facă suportabilă (poate asta înseamnă de fapt Dumnezeu, cine știe?), că parcă ar fi un balamuc. Nu cred că-s naivă, știu că totul e Interes, raporturi de forță sau pur și simplu nebunie. Tocmai de aia mor de scârbă când cineva mă îmbrobodește cu căcaturi „umanitare”. Suport mai ușor cinismul cel mai abject decât lăcrămoșenia ipocrită. Pe ăla pot să-l înțeleg, chiar dacă-i oribil. C’est la vie. A la guerre comme a la guerre etc. Da’ când l-am văzut pe maimuțoiul de Trump căinând femeile și copilașii nevinovați, m-au apucat dracii..Dacă tot i-a picat pleașca cu gazele(i-a picat din prostia lui Assad sau i-a fost servită, nu contează), să-și fi făcut dracului treburile. Să-l belească pe Putin sau să folosească tărășenia ca monedă de schimb, să-și dichisească imaginea proprie, treaba lui. Dar să nu-mi facă acum pe sensibilul care răzbună oropsiții. Că e plină planeta de ei și-l doare fix în cur de suferințele lor, dacă n-are de tras de acolo foloase. Pe cine crede că prostește cu umanitarismul? Umanitate, la nivelul ăsta? Ha!

 178. cătălin

  Trump, Putin sau altii nu se impiedica de chestiuni umanitare. E jocul lor de sah, ca sa cistigi tre’ sa dispara citiva pioni. La schimb. Ma bucur ca n-am dat de stirea in care aparea maimuta galbena cainind victimele nevinovate.

  Da, kurzii … Desi pina acum au fost cei mai moderati si au refuzat sa se bage in teritorii in care nu erau reprezentati etnic, totusi n-au primit deloc arme de la vest. Bine ca au avut grija sa inarmeze toti nebunii cu legaturi teroriste (a fost o stire acum ceva timp ca o grupare de asta inarmata de CIA s-a luat la bataie cu alta grupare inarmata de Pentagon).

  A venit primavara?

 179. Angela

  Vine cam încet. E prea rece noaptea, ziua e zbuciumată – ba nori, ba soare, se tot succed până te zăpăcesc. Încep să se arate diferite plăntuțe, aproape că mi-au înflorit lalelele și zambilele. A, primele au fost ploaia de aur și brândușele. Apoi magnolia, apoi vișinii. Tot felul de frumuseți, doar că mie nu mi-e bine deloc. Nu-mi priește primăvara. Nici vara, nici toamna, nici iarna, nimic.

 180. rich guy

  Orientul nostru expres … 🙂

 181. rich guy

  Ma uitam cu sentimente amescate la Ciperca din Ghioroc, e neschimbata ! Caldaramul dimprejur cred ca-i de pe vremea cand nici nu existau autorisme … 🙂

 182. cătălin

  … totusi tre’ sa ne bucuram de fiecare zi pe care o prindem, cum o prindem.

 183. andreea

  îhî…

 184. andreea

  ce-o fi cu Pistolul cu buline? văd că e pe butuci.

 185. andreea

  cică trebuie să fac curățenie și mîncare.
  obligatoriu.

 186. Angela

  Oho, trebuia să fii deja gata cu toate. Mi-au spus mie la televizor că săptămâna asta n-ai voie să lucrezi nimic.Azi vopsești ouă, atât! Stai în post și rugăciune! Niciodată n-am priceput cum vine asta, Păi eu dacă rânesc cât de cât pe aici, a doua zi pot s-o iau de la capăt. Și cum să gătești cu atâta vreme înainte? Se învechesc toate, Așa că eu n-am făcut absolut nimic. Mâine trag o fușereală de suprafață și încropesc ceva de halit. Deși mâine cred că-i și mai mare păcatul, că-i vinerea aia..Of, să treacă cumva și asta, Doamne-iartă-mă…
  Da’ ce are Pistolul? Ce păți? Mă duc să mă uit.

 187. andreea

  nu-s gata cu nimic. nu fac nimic.
  mai gică contra ca în anul ăsta n-am fost niciodată.

 188. Angela

  Ce bizar! Camera din colț..Și Onirobsesii – cred că mi-a scăpat la vremea aceea, fiindcă nu știam că îl ai și pe ăla cu marea. Într-al meu plaja e dreaptă, ziua senină, marea liniștită și superbă și-s foarte fericită, stau cu fața spre ea și mă bucur și dintr-odată se iscă la orizont un val, și tot crește și se face uriaș, înaintează și-mi dau seama că nu mai am cum să fug. Atunci mă trezesc…Bizar, bizar. De ce avem visele astea? Nu credeam că mai are cineva pe lumea asta exact tipurile astea trei. Și da, ăla cu bagajele e cel mai cumplit.

 189. andreea

  nu-mi spune că ai intrat pe blog!

 190. Angela

  O, ba da. Dacă ai zis că-i pe butuci, m-am dus și eu la prohod. Muiere slabă și curioasă, recunosc.

 191. cătălin

  Acum vreo doua saptamini mi-am amintit de pistol, si am vazut ca l-a mutat pe noraproasta.ro. Am zis sa-i urez ceva de casa noua, da’ am uitat.

 192. Oglinda apei, oile, ultima cină… toate aici. Doar vaca lipsește.

 193. N-am tăiat un miel.

 194. andreea

  eiii, Angela, mă miram că ai putut să intri, eu nu puteam.
  acum aflu de noua adresă.
  credeam că e mort de tot.

  de curînd am avut iar visul cu bagajele, m-a stresat rău rău de tot, pentru că pierdeam avionul unic spre locul perfect. și chiar l-am pierdut… 😦
  un psiholog probabil că ar explica foarte bine ce e cu visele astea.

  junghiule, iii, aia am pus și eu pe feisbuc…

 195. andreea

  a, nu, e cea dinainte…

 196. Nu am mai intrat pe facebook, e prea multă ură acolo…
  Uite, una dintre melodiile care m-au modificat genetic.

 197. Nu mai fac nimic, nimănui de mâncare de Paști Voi sta într-o biserică și atât.

 198. cătălin

  Ai sa faci, fara ceva zbucium parca nu simti sarbatoarea. Am vazut astazi marea de oameni care statea in supermarket la coada la cozonaci. Probabil unii au stat acolo 5-6 ore pe putin. Sa stea, ca tot n-au ce face.

  Eu stiu ca visele ar fi niste priviri aruncate in bucataria subconstientului, atunci cind isi aseaza faptele de peste zi si decide ce-i important si ce nu.

  Si luand cu Sine pe Petru si pe cei doi fii ai lui Zevedeu, a inceput a Se intrista si a Se mihni. Atunci le-a zis: „Intristat este sufletul Meu pana la moarte. Ramaneti aici si privegheati impreuna cu Mine”. Si mergand putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant, rugandu-Se si zicand: „Parintele Meu, de este cu putinta, treaca de la Mine paharul acesta! Insa nu e precum voiesc Eu, ci precum voiesti Tu”. Si a venit la ucenici si i-a gasit dormind.

  C-o fi tradus gresit, ca o fi vorba de altceva, nu stiu, dar pentru mine asta e fragmentul din Noul Testament care mi-a placut cel mai mult.

 199. rich guy

  Junghiule,

  cum de foarte curand sunt si posesorul unui pickup cu ce m-am gandit sa-l inaugurez ? „The maans to strong … tara-tara-taran-tan-da – ”

  De pe Alchemy cel mai mult si cel mai mult mi-a placut „fuga eliberatoare finala, pur instrumentala, de la „Tunnel of Love”. Cu numai vreo 25 de ani in urma ! 🙂

 200. rich guy

  De ea de la minutul 6.00 incolo vorbesc. 2 min.si 11 sec. de pure grace !

 201. În zilele următoare oi fi la munte

 202. V-am povestit că am luat o turmă de oi împreună cu alți doi cetățeni, un italian și un neamț, trei baci ca cum ar veni.
  Frate, s-au certat ăia doi, ca chiorii, să se omoare nu alta! Miorița are sens, vă spun eu.
  Nu găsesc pe nimeni să mă învețe să cânt din fluier. Mă știu olecuță cu vioara, cum să le cânți oilor din vioară, nu merge.
  V-am povestit cum am ajuns să cânt eu la vioară? M-am dus la înscrieri copil fiind, hotărât să învăț să cânt la flaut. Când am ajuns acolo, m-au privit și mi-au zis că sunt prea așchilopat, n-o să fac față la un instrument de suflat, ce să caut la flaut? Bine că nu am vrut tuba! Și mi-au sugerat un instrument de coarde, am ales între vioară și mandolină, vioara.
  Mi-a plăcut instrumentul, îmi păcea să dau pe arcuș cu sacâz.
  Îmi place cum sună sacâzul, când îl rostești și când îl dai pe arcuș.
  Am studiat câțiva ani apoi am renunțat. Scârț, scârț…
  Oare cum ar fi fost dacă mă lipeam de mandolină?

 203. Nu cred că Ghiță a fost prins. Poate că a făcut o înțelegere și s-a predat.

 204. Avea nevoie poporul de asta, o făclie de Paște.

 205. cătălin

  Normal ca a facut o intelegere… Nu cred ca omul asta putea sa plece din tara fara ca SRI si Politia sa stie.

  Junghiule, atunci sa te bucuri de liniste, de verde si de cintec de mierle!

 206. Poate o să mă găsiți și pe mine pe youtube.

  Bine că nu o lăsat niște căcăreze pân dutean.

 207. Îți doresc momente de liniște și bucurie!

 208. cătălin

  Turcia probabil ca se va intoarce in week-end-ul asta la sultani alesi care fac ce vor. Dictatura majoritatii, cum ar veni.

 209. Angela

  Hi hi! Andreiuța-furnicuța(albinuța era să zic, dar mi-am amintit că așa-i zice Pandele lu madam Firea, ptiu, ptiu, bine că n-am zis) e tigroaică de bucătărie acuma.A dereticat totul, de e lună și bec, și acuma dă-i la cozonaci, pască, drob, friptură de miel, vopsit ouă și alte alea, cum se și cuvine! Cu dedicație, culese de pe peretare cu lozinci:

  Când bucătăreasa-i bună/Rostul casei merge strună!

  Fripturică, cozonaci/Bărbățelului să-i faci!

  Bucate bune am gătit/Pentru soțul meu iubit

  Bucătăria fără femee e ca lacătul fără cheie.

  Curat şi bine aranjat/ Face din colibă un palat.
  Spor la treabă! Hi Hi!

 210. andreea

  ba nu! 🙂

 211. andreea

  curățenie am făcut, un piculeț.
  mîncare de la magazin. 🙂

 212. andreea

  acum o pun pe Sabina pe direcție, să vopsească oo.
  să vedem dacă reușesc.
  tre’ să-i promit un premiu, ceva…

  voi?

 213. Angela

  Eu o lălăi pe aici, mai fac câte ceva, dar nu mare lucru. Copiii-s la Craiova, la cuscri, așa că nu mă prea strofoc. Curățenie, mai așa, să nu zic că nu-mi pasă. Copiii vin, probabil, luni seara și câinele lor adorabil face prăpăd prin casă, așa că-i păcat de muncă..Fac pauze dese între etape, acum ar trebui să mă ocup de o prăjitură după care tânjește tata. Facerea acestei prăjituri, altfel simplă de tot, mi-a luat până acum trei pauze de țigară. Am un elan ș-o abnegație, ceva de speriat!

 214. Angela

  Ioi, tulai, de ouă am uitat! Tot eu, săraca, va trebui să…Mare noroc ai cu Sabina!

 215. cătălin

  Pai ciinele adorabil nu poate face prapad prin gradina? Poate prinde iepurele vecinului, de exemplu…

 216. Angela

  Prin grădină nu prea face. Săraca, e de talie mărișoară, o zdrahoancă de cățelușă, dar n-are decât cinci luni. Schimbă dinții acum și roade tot ce prinde. De preferință carton sau papuci când e în casă, tot felul de crengi și ce mai găsește când e afară. Și tot timpul i se spune că „nu-i voie”, „lasă”, la orice e interesant pentru ea, sărăcuța, că-i mică și acum descoperă lumea.

 217. cătălin

  Ce-i defineste pe oameni e modul in care se pierd… (Citat aproximativ, nu mai stiu sursa).

 218. Angela

  De ce trebuie neapărat definiți oamenii? Ne batem prea mult capul cu noi înșine și cu ceilalți. Sărbători fericite să aveți! Nici să-mi tai limba n-o să spun vreodată „Paște fericit”. așa ceva nu există, neam de neamul meu n-a zis așa niciodată.

 219. andreea

  da… paștem… mi-e sooomn….
  au! stai că m-ai trezit cu pierdutul ăla.

  fix asta am făcut eu. m-am pierdut. vineri.
  zici că acum sînt definită?
  definită definitiv, fără scăpare?

  uaaau…

 220. cătălin

  Retinusem alt sens al pierderii si-am inteles ce-am vrut eu. Citatul corect:
  Maria şi Marta – Maria care stă la picioarele Mântuitorului, Marta care roboteşte prin casă, ursuză – sînt în fond fiul risipitor şi fratele. Dar destinul fiului e să se piardă în acţiune, pe cînd al Mariei e să se piardă în contemplaţie. Oamenii se definesc după felul cum se pierd. (C. Noica, Jurnal filozofic)

  Ia sa va trezesc cu o problema, ca miine sint anuntate ploi. Am spus ca-mi place vremea rea: intilnesc mai putini oameni cind ies afara.
  Asadar, democratie (ca tot va face Turcia astazi – probabil – un ultim pas catre Evul Mediu):

  Intr-o tara sint 66 de cetateni, inclusiv regele, care au salariul de un leu fiecare. Regele nu poate vota, dar e singurul care poate sugera schimbari – redistribuiri de salarii. Salariul oricui trebuie sa fie un numar intreg de lei, iar suma tuturor salariilor trebuie sa ramina 66. Fiecare propunere este supusa la vot si e aprobata daca sint mai multe voturi pentru decit impotriva. Fiecare alegator va vota „da” in cazul in care salariul lui creste, „nu” daca salariul ii scade, iar altfel nu voteaza.

  Care este salariul maxim pe care il poate obtine regele in mod „democratic” si cite propuneri trebuie sa faca?

 221. andreea

  la felul acela de pierderi mă gîndeam și eu.

 222. andreea

  ăștia tot anunță ploi și ninsoare, tot anunță…

  uuuuh, ce problemă…

 223. Angela

  Mi-e foarte somn. Am dormit până acum, m-am trezit și mă bate gândul să mă culc iar. Și voi veniți cu probleme grele, cu Noica și cu Erdogan.

 224. cătălin

  Ei, Angela, pacat ca nu esti in Bucuresti, sa te relaxezi pe strazi, am auzit ca-s pline de iepurasi, gainute si oute roz din plastic, de sarbatoare.

 225. junghiul

  Noi nu ciocnim un ou?
  Hristos a înviat!

 226. cătălin

  Cu-adevarat a inviat! 🙂

 227. Angela

  Veșnic trebuie să găsesc un motiv de enervare în mediul înconjurător. Uite, acum auzeam, cu juma de ureche, că un idiot de undeva dintr-un sat și-a omorât copilul de 1 an. L-a dat cu capul de pereți pentru că plângea și-l deranja. Toanta de mama copilului a încercat să-l scape pe tată, spunându-le medicilor că ea a scăpat copilul când îi făcea baie. N-a ținut. Acuma intelighenția de la tv o înfierează pe nefericită, că a încercat să-l scape pe cremenal. Și toți îs mai oripilați de atitudinea ei decât de crima tatălui. Ce dracu pricep dăștepții ăștia din viața de la nivelul ăla îngrozitor? Cum își imaginează ei viața acelor amărâte, într-un mediu unde violența e ceva cotidian? Ce pot să priceapă din frica permanentă și abrutizantă în care trăiește zi de zi o muiere din aia, pe care n-o apără nimeni? Că până să-l înhațe poliția(după care îl cercetau în stare de libertate, precis), o rupe și pe ea ăla în bătăi, poate chiar o omoară că l-a turnat. Cum să se apere o astfel de nefericită, trăitoare cu o brută, pentru care justiția poate, eventual, să dea o amendă sau un ordin de restricție de care brutei i se rupe, ba chiar o bate mai rău din cauza asta? A, că de ce stă cu el, că bla bla..Îs multe de spus la asta. Unde, amarul ei, să se ducă? Și de obicei, astfel de descreierați omoară femeia care-i părăsește. Singura soluție e să-i ia ea gâtul fiarei și să meargă la pușcărie. Oribile destine! Și vin dăshtepții pământului la tv și bat câmpii..Ptiu!

 228. cătălin

  Justitia da si gratiere, iar intra proiectul in Şparlament. Cine nu fura ii fraier. Sint multe cazuri ca alea de care zici. Vinovatul mare e societatea, care nici n-a stiut sa educe oamenii, nici n-a pedepsit zdravan abuzurile atunci cind au iesit la iveala. Intr-o masura mult mai mica e vinovata si femeia – scuze, oricit de oribil ar suna, dar in unele situatii trebuie sa mai incerci si singur cite ceva, nimeni nu te poate trage de mina. Animalul ala probabil a fost violent dintotdeauna, de ce sa stai cu el? Da, stiu ca e greu, nu mai pomenesc toate motivele, le stiu.

 229. Angela

  O femeie din aia nu are ce să încerce singură. Punct. Așa a crescut. În copilărie a bătut-o tac-su, după aia copiii mai mari, apoi au violat-o hăndrălăii din vecini pe câmp, apoi a bătut-o bărbatul..Nici măcar la mă-sa nu găsește sprijin, fiindcă reproduce soarta ei. Eventual ar putea să fugă de acasă de tânără, să se prostitueze pe centură. Și atunci ar abuza-o clienții și peștele. E suficient de abrutizant ca să nu aștepți de la ea spirit civic sau cine știe ce instinct matern. Îs înăbușite de veșnica spaimă și nu-i rămâne decât un biet instinct de conservare. Să nu moară sau să fie bătută mai cu milă. Atât.

 230. cătălin

  Stiu lantul. Copiii ei vor fi crescuti dupa acelasi model, iar ei i se va parea normal ca barbatul, din cind in cind, s-o mai altoiasca, doar de aia-i barbat. Intrebarea e daca rupe cineva lantul asta sau nu. Stiu, ar trebui sa-l rupa societatea, prin politie si educatie. N-o face.

 231. Angela

  Sigur că n-o face. Oamenii de genul ăsta nu există pentru stat și nici pentru restul lumii mai spălate. Există doar pentru tabloide, pentru știri de senzație și cam atât. Și ca să se afle-n treabă niște nulități de la asistența socială, care habar n-au de meseria pe care ar trebui s-o facă. Post-factum se agită un pic pe la televizor și lucrurile rămân cum au fost, până la următorul caz „senzațional”, „cutremurător, „atenție, urmează imagini care pot afecta emoțional telespectatorii”. Afectează pe dracu, nici măcar nu mai afectează pe nimeni. Așa e de când lumea.

 232. cătălin

  Ba exista pentru stat, cum sa nu, sint cetatenii ideali care nu protesteaza niciodata si voteaza cum trebuie. Nu ca golanii care au iesit cu lanternele in Piata Victoriei. Pentru restul lumii mai spalate, asa-i, nu exista. Dar ma intreb cum ar putea fi ajutati oamenii aia? Crezi ca inteleg daca le spune cineva ca nu-i normal sa ia bataie zilnic de la barbat?

 233. andreea

  eu cred că știu că nu e normal. toți oamenii știu asta.
  pur și simplu știu, așa cred eu.

  dar dau gîndul în spate, îl ascund în spatele instinctelor, nervilor, pulsiunilor…

 234. cătălin

  Eu nu stiu daca toti stiu…

  Multe lucruri din astea se leaga al naibii de bine cu saracia crunta in care traiesc (prea) multi romani. Saracia care nu se vede de la Bucuresti, nici de la guvern si nici din blocul-turn de birouri din Pipera.

 235. cătălin

  Brr, dar ce val de caldura! Nu-mi aduc aminte sa fi prins vreodata viscol spre sfirsit de aprilie prin Romania…

 236. Angela

  Blestemata de zăpadă! Nu se mai oprește. Mi-a acoperit tot. În momentul ăsta regret că n-am rămas dracului în Cluj, în bloc. Aș fi înjurat, poate, îngreunarea traficului, dar nu mi s-ar fi rupt inima pentru plăntuțele mele. Nu se mai vede nimic, decât vârful unei lalele galbene, mai înăltuță. În rest, totul e înecat. Panseluțele, margaretele, toți arbuștii îs mormane albe. Și gutuiul japonez abia înflorise. Și iasomia avea boboci..Acum îs doar niște troiene, de nu știi ce-i sub ele. Și lalelele, zambilele, și narcisele…tot-tot. Îmi vine să plâng. Și nu se oprește, ninge, ninge, ninge în dușmănie. O să mor de inimă rea.

 237. cătălin

  Numai eu puneam poze cu flori acoperite de zapada, in tinuturi ostile si indepartate. 😦 Nu mai zic ca pe aici au iesit mielutii…

 238. rich guy

  Angela,

  doar ti le-a spalat putin. Si apoi nu stii ca ce nu ucide intareste ? Ia sa vezi ce supergutui o sa iasa, mai frumosi, mai vigurosi si mai voluminosi !

 239. Angela

  Continuă să ningă…Azi noapte pe la 3 am constatat dezastrul, deja la ora aia zăpada era mare. De atunci nu s-a oprit nici măcar o secundă. Acum s-a întețit, Cum să reziste petalele cele fragile sub juma de metru de zăpadă? Și la noapte precis va fi foarte frig,au să înghețe oricum. Vișinii erau înfloriți, acum mă tem că se vor și rupe sub greutatea zăpezii. Și dacă nu se mai oprește ninsoarea niciodată? O să ne îngroape și pe noi. Îs foarte nefericită. Și speriată. Și eu nu mă sperii ușor și acuma mi-e frică și de propria mea spaimă. Am mai apucat eu ninsori chiar și în mai, dar nu astfel de potop. Toată iarna n-am avut zăpadă așa de mare ca azi. Și continuă să ningă tot mai tare. Mi-e frică. Pur și simplu frică. Îmi tremură sufletul.

 240. Angela

  Rich guy, poate ar fi trebuit să precizez că-s zăpadofobă. Pe bune. Nu mai știu de când și ce anume mi-a provocat zăpadofobia, că doar în copilărie mă bucuram că ninge. M-am tot plâns pe aici, în fiecare iarnă. Anul ăsta am scos-o la capăt ceva mai bine, chiar mă miram că nu mai simt chiar așa ură și groază la vederea zăpezii. Și a trebuit să vină acum, naiba s-o ia,

 241. cătălin

  Eu n-am avut inca zapada mare pe unde sint, dar a nins toata ziua. Stiu ce spui, am prins o data, in partea ailalta, o zapada mare pe la 10 septembrie, de a rupt toti copacii si a picat reteaua electrica. Tot cartierul a stat o zi in bezna. Era asa o liniste… apoi au inceput sa se auda drujbele. M-am simtit straniu, parca nu mai eram pe Pamint… N-am auzit de gutuiul japonez, presupun ca-i diferit fata de gutuiul romanesc, altfel n-ar fi pornit asa devreme.

 242. Angela

  E arbust ornamental. Cică-s comestibile și fructele, nu știu. Dar e tare frumos când are flori. Precis ai văzut prin parcuri sau prin curți, dar n-ai știut ce e.

 243. rich guy

  Iarna e un timp al insingurarii, al izolarii, asta n-ai cum s-o schimbi, cel mult s-a inbunatatesti ceva pe ici pe colo. Mai e si unul „bilantier”. Intr-un fel si noi suntem introieniti … de gandurile de peste an. Urmeaza primavara, speranta care razbate prin pesimismul iernii. Eu de ea am mai multa trebuinta, nu de schimbarile climaterice. Imi pare ca tu de amandoua.

 244. Angela

  Nu știu dacă starea mea sufletească mai depinde foarte mult de anotimpuri. Că-i iarnă, că-i vară, de câțiva ani sunt destul de izolată și a trebuit să renunț la multe lucruri, fiindcă pur și simplu nu le mai pot face. Lucruri banale, zic, nu cine știe ce. De voie-de nevoie, am acceptat asta, ce-oi face? Îmi rămăseseră plăntuțele din jurul casei, să le văd răsărind, crescând, înflorind. Bucuria și rostul, renașterea„rânduiala” din fiecare an. Și deodată se duce naibii totul, distrus de o zăpadă inutilă, stupidă și inoportună, venită doar să ucidă fără rost frumusețile alea care abia s-au iscat și care urmau să crească odată cu bucuria mea că le văd, că-s frumoase și că am mai apucat o primăvară. Nu prea-mi mai permit să irosesc primăveri, că..
  Da, acum mi-e greu. Florile de vișin au murit primele, nici nu-mi vine să mă uit încolo.

 245. Angela

  Nici nu-mi vine să mă gândesc ce-o fi dincolo de șură. Nucul, merii, liliacul alb care mai avea un pic și înflorea..Nucul a pățit-o și anul trecut, din mai puțin de atât. Sărăcuțul, iar nu i se arată să facă nuci..

  Gata, nu vă mai pisez cu tânguielile și dramele mele horticole. Mai ziceți și voi ceva, să-mi mai treacă amărăciunea.

 246. cătălin

  Imi place iarna, asta si pentru ca atunci transpir mai putin. Ma cam satur sa umblu primavara, vara si toamna cu o sapca de tractorist in cap, sa-mi adune aia riurile de sudoare care-mi curg pe frunte. Ehe, de cite ori am incercat sa ma deshidratez si n-am baut lichide o zi intreaga, ca ma duceam seara la un dans si nu voiam sa transpir ca animalu’… Dar chestia de acum nu-mi place deloc, e anormala. De fapt, odata cu trecerea timpului, manifestarile climatice extreme devin din ce in ce mai dese. Ce a fost astazi e viscol specific mijlocului de februarie. Chiar, voiam sa va intreb, mai sinteti sceptici cu privire la incalzirea globala?

  Nucu’ ca nucu’, dar au pornit viile, alea-i jalea. 🙂

 247. rich guy

  Daca asta ai pe suflet, Angela, de altceva eu, unul, nu prea vreau sa aud. Nu din nevoia unei ipostazieri magulitoare de sine, nici din cavalerism, ci de dragul sinceritatii, spune realismului, discutiei, o delicatesa destul de rara in zilele noastre.

  Iarna de buna seama nu-si are locul in „Insula lui Euthanasius”, cin’ se vede contopindu-se lent cu apa inghetata, drept urmare „filmul” meu a suferit de-a lungul timpului destule retusuri. Ala major a fost ca-mi trebuie o locatie care sa-mi sustina neputinta, sa fie un bordei al meu pe o plaja greceasca, sa ma pot perinda descult si in zdrente prin el si primprejur, oricum insa departe si ferit de cainosenia romanilor. Neeletrificat, sa scap de grija asta, da’ sa am un radio cu lampi, sa vad ca palpaie un filament, o viata, in el, poate legat de o euliana, ca sa nu simt apasarea linistii si timpului (https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/41u3pBgdSfL.jpg). Deh, din pacate eu n-am mana de gradinar. Cat priveste caldura, s-o mai lasam balta cu caldura imbratisarii, asa ca mi-am luat de pe acum mai multe paturi multicolore, genul inka sau Tibet, ca asa le vad eu, deopotriva frumoase. In rest, tot ce mai pot spera e ca nu cumva viata sa ma ia la misto si sa sfarsesc la randu-mi, cu sifilis exclus, da’ cu altceva, prin vreun sanatoriu obscur romanesc. Asa ca, vezi tu, Angela, te bucuri de compania unor ganduri mai mult decat ai crede.

 248. cătălin

  Nu prea ma pling de vreme, dar ce-i afara e o crima. 😦 Frunze, flori, bondari…

 249. Angela

  Așa e. Și ciuda asta neputincioasă, că nu poți face nimic, că ești un căcat în ploaie de care până și vremea își bate joc..Astea-s momente când îmi vine să dau cu cuțîtu-n piatră.

 250. cătălin

  Asta e, facem parte din generatiile care au decis ca merita sa schimbam clima, pentru ca asa e mai ieftin. Ne ramine sa ne concentram pe lucrurile pe care le (mai) putem schimba…

 251. Angela

  Care ar fi acelea?

 252. cătălin

  … putine si neinsemnate.

  Imi spunea o tipa, mare vegana, ca incearca sa foloseasca cit mai putina apa. Save the planet, de-astea. I-am sugerat sa facem dus impreuna, sa economisim mai multa apa. Am calcat in strachini, stiu, ca o intilnisem in urma cu vreo 2-3 ore, dar nu m-am putut abtine. 🙂

 253. junghiul

  La noi nu a nins.
  Dar am spălat crucile pe un vânt ce mai un pic și mă lua pe sus.
  Ne pregătim să încheiem cum se cuvine săptămâna luminată.

 254. Angela

  Hi, hi, hi, ce călcat în străchini? Dacă vegana nu ți-a tras pe loc un pumn în bot, înseamnă că ești pe drumul cel bun! Câteodată e chiar indicat să nu te poți abține. Dacă merge, merge. Dacă nu, nu, dar măcar ai încercat. Bravo!

 255. andreea

  nu e indicat. mai încolo o să-i arunce sarmalele și somonul din frigider…

 256. Angela

  Aaaa…păi eu nici nu m-am gândit așa departe, să-l însor cu vegana!. Un duș, acolo, hai două-trei, să înceapă agreabil primăvara. Pentru atât ar putea și el să se prefacă amator de ștevie tocată, amestecată cu diferite semințe. Dar nu pentru o viață, nu…Cînd o fi la însurătoare, e altceva.

 257. cătălin

  Ei, asta a fost mai demult, intr-una din haladuielile mele prin munti… Cunosc destul de multi oameni, aparent OK la prima vedere, dar dupa excursie fiecare se retrage in propria cochilie.

  No, pacat ca Ilie Nastase nu si-o aratat si curu’. Poate miine. Sirenele nu functioneaza, nu-i nimic, cumpara PreaSecuria citeva clopote cu bani de la buget si se rezolva problema. In Franta cica trei din patru finalisti sint anti-ue, pro-Rusia, de astea. Merveilleux.

 258. cătălin

  Doi parinti si-au pierdut cite un copil pe munte, striviti intr-o avalansa. Stiu ca e o drama, dar ce au facut acei parinti e o drama si mai mare. Niste copii impinsi de la spate sa se urce pe munti din dorinta de a obtine recorduri, intr-un sport pe care ei nu-l inteleg. O tragedie evitabila, daca nu ar fi fost orgolii nemasurate si dispret fata de munte. Din pacate opinia publica se extaziaza in fata unor afirmatii de genul „nou record mondial doborit de un alpinist de 13 ani din Romania” si nu vede ca nu e nici o diferenta intre acel copil si unul trimis pe strazi la cersit sau la furat. Protectia copilului e, bineinteles, inexistenta, desi cazurile erau de notorietate.

 259. Eu nu cunoșteam povestea acestor copii, nu auzisem de toate recordurile alea.Cine se poate mândri cu un copil care escaladează vârfuri pe care cei mulți adulți nici nu le visează?
  E o mare prostie, tu ca părinte să îți stimulezi copilul să își riște viața de nenumărate ori făcînd lucruri nespecifice vârstei lui. Nu de pomană i-au refuzat accesul înspre Acoperișul Lumii, copiii nu au organismul pregătit pentru anumite încercări. Nu întâmplător dintre toți 7 au murit copiii, chiar dacă erau poate cei mai „pregătiți”. Dumnezeu să-i odihnească pe copii și să-i ierte pe părinți.
  Joacă-te cu copiii, bucură-te de momentele pe care ți le poți petrece cu ei și lasă-i să bată toate recordurile după ce sunt pe picioarele lor. Au vreme!

 260. Angela

  Prostie şi nemăsurată trufie. Nu cred în iertarea divină, Dumnezeu l-a pedepsit deja pe acel tată. Ce să mai ierte? Pedeapsă mai grea decât asta nu există Eu ştiam de fetiţă, o văzusem la tv astă iarnă, după succesul cu Aconcagua. Când am auzit de avalanșă și de doi copii morți, în primă instanță m-am gândit la niște inconștienți de paltonari care s-au dus pe munte cu copiii ca proștii și au încurcat-o. Apoi am auzit că cei doi copii erau alpiniști faimoși și m-am gândit la fetița aceea…E cumplit cum a crescut-o tac-su, cum i-a inoculat de mică niște convingeri la fel de trufașe și nepotrivite pentru un copil. Și zic asta pentru că acum, dimineața, am văzut una-alta la tv. Când i s-a refuzat asccensiunea pe Everest pe motiv de vârstă prea fragedă, fetița a postat, indignată, că au refuzat-o ca să nu le strice afacerea, că dacă un copil reușește, muntele ăla n-o să mai prezinte același interes și aceeași provocare și au să-și piardă „clienții”plătitori. Poftim concepție! Asta nu-i din cap de copil. E un orgoliu cultivat. Că pasiune nu era. Tot azi am aflat că fata voia să se lase de alpinism la 18 ani, exact ca sora ei. Ori o pasiune din asta, dacă era a ei, era pe viață. S-ar fi cățărat și la 80 de ani. Dar ea aștepta să scape..Cam ăsta e tabloul, din câte se spun acum. Adevărul e altceva și probabil n-o să-l știm în întregime. O să mai trăncănim o vreme, apoi o să uităm. Copiii să se odihnească în pace, acum au scăpat de tații tiranici și fuduli peste măsură. Asta simt eu acum.

 261. cătălin

  Eu auzisem de sora ei, bineinteles, toate titlurile erau laudative. Parintii ca parintii, dar se presupune ca toti traiau intr-un stat care are tot felul de instrumente pentru a preveni astfel de situatii. Ca doar de aia sint platiti mii de functionari.

  O alta chestie minora pe care am auzit-o zilele astea si pe care n-o inteleg. Serena Williams anunta ca e insarcinata. Ilie Nastase, referindu-se la copilul ei, spune „sa vedem ce culoare o sa aiba. Ciocolata cu lapte?”. Mai toate titlurile spun ca Nastase a fost rasist mai sus. De ce? Ce-i ofensiv in comentariul lui, ca nu vad? Serena e neagra, barbat-su e alb, ar fi culmea sa iasa galben cu ochi oblici.

 262. Angela

  Instrumentele statului nu previn nimic. Doar se agită post-factum. Dacă o amărâtă își lasă copilul în casă și iese să aducă apă de la fântână și în timpul ăsta copilul cade din pat și își rupe ceva, imediat sare „protecția copilului” să facă anchetă și poliția, s-o acuze de neglijență și să-i ia copilul, Altfel îi doare-n cur de cum trăiesc copiii, până n-ajung la vreun spital. Atunci sar repede să stabilească „cine se face vinovat”. Dă-i încolo, că mi-e greață.
  Năstase e un bou, așa a fost întotdeauna, dar chestia cu rasismul e caraghioasă. Am auzit că, prin unele părți, dacă te atacă cineva și scapi cu viață, când îl descrii pe atacator la poliție n-ai voie să zici dacă a fost un alb, un negru sau un asiatic, că atunci ești rasist. Probabil nici dacă a fost bărbat sau femeie nu-i voie să precizezi, că atunci ești sexist. Asta-i din capitolul „regresia mintală a speciei umane”.

 263. ciocolata cu sare pe rană…

 264. Angela

  Iar scrii adânc. Nu mă duce capul să decodific mesajul. Dacă vrei și poți să-mi explici, bine. Dacă nu, nu. Nu chiar totul trebuie explicat.

 265. cătălin

  … iaca de asta am fugit eu de Romania: de un stat care nu scapa nici o ocazie sa-si bata joc de oameni.

 266. Suntem și așa vulnerabili si frustrați de faptul că briții ne dau flit de câte ori au ocazia. Mai trebuie să pună gaz pe foc câte unul ca Năstasecelebru expert în mocofanie.
  Mă bucur că pe teren le-am bătut, în final.

 267. Angela

  Tu unde ai rezidența fiscală? Că am văzut un titlu într-o gazetă și m-am gândit la tine, dar n-am răbdare să citesc:
  Dubla impunere. Impozitul pe venitul global va afecta persoanele care muncesc în afara țării
  http://www.evz.ro/dubla-impunere-impozitul-pe-venitul-global-va-afecta-persoanele.html

  Întrebarea era pentru fiul rătăcitor de peste oceanul cel mare.
  Cât despre datul cu flit, cam toți ne dau. Primii suntem noi înșine.

 268. Trebuie clarificate aspectele privind rezidența fiscală. Cu Canada avem Convenție pentru evitarea dublei impuneri.
  Eu am un client italian care are afaceri în Franța, Belgia și România și e căsătorit în Olanda.
  A vrut să plătească impozitele în România făcându-și rezidența fiscală deci în România.
  Trei ani ne-am scremut să aplicăm diversele convenții de evitare a dublei impuneri, inspectorii fiscali îl priveau ca pe o arătare stranie ce voia cu orice preț să plătească taxe în România. Asta în timp ce ei susțineau că mai bine stă flex și nu plătește nimic precum toți ceilalți că își complică inutil existența. Am vrut să dăm cazul la ziar. Apoi ne-am răzgândit… La ce bun?
  Anul acesta a renunțat. Și-a făcut rezidența în Elveția. Teoretic taxarea e dezavantajoasă, plătește 20% dar măcar doarme omul liniștit. Mi-a spus că nu suntem normali dar că poate ne vine și nouă timpul să intrăm în normalitate.
  Am citit despre proiectul ce privește impozitul pe venitul global și pot să spun că e un lucru foarte curajos. Din păcate nu suntem pregătiți pentru ce spune Dragnea acolo, nu avem o infrastructură adecvată.
  Ciobanii nu plătesc nici un impozit deși legea e clară, peste 50 de oi trebuie să plătești impozit 25 de lei pe cap de oaie. Asta în Caraș-Severin, în Arad e 15 lei pe an
  Nu plătește mai nimenea impozitul ăsta deși prin sistemul SNIIA de inregistrare a animalelor statul știe exact cine câte animale are și unde sunt poziționate codurile de exploatație.
  Haiducie curată!

 269. Mă rog… Dragnea…

 270. În clubul respectiv ăsta e cel mai mic. Noaptea minții!
  http://tibicataratot.temerarul.ro/

 271. cătălin

  Dracu’ stie unde am rezistenta fiscala. Impozit am platit in partea cealalta, ca de acolo am cistigat banii. Dar domiciliul il am in Romania. Pe buletin. Daca nu ai o casa in proprietate si nici nu inchiriezi cu contract nu iti poti schimba domiciliul. De fapt, daca nu-l aveam pe tata sa spuna ca ma ia in spatiu, eu n-as fi avut nici identitate, ca mi-a expirat buletinu’ cu citiva ani in urma. Tot in urma cu citiva ani au primit ai mei de la fisc ca tre’ sa platesc pentru asigurari de sanatate, ceva un prag minim, asta pentru ca mi-am lasat un depozit la o banca din tara. Asta e, atunci cind pleci din Romania tre’ sa razi totul si sa nu te uiti in urma. Eventual doar ca sa scuipi. Da, am dus hirtii cum ca am asigurare medicala in Canada, dar s-au sters la fund cu ele: conventia privind dubla impunere functioneaza doar pentru statele UE.
  Marge, I agree with you – in theory. In theory, communism works. In theory.- Homer Simpson

 272. cătălin

  Am un cunoscut care incearca sa puna pe picioare o mica afacere: sa duca oameni pe munte. Contra-cost. Pe trasee usoare, mai mult plimbari, pe poteci marcate etc. Efortul pe care trebuie sa-l faca (aprobari, cursuri) e urias.

  Nici o organizație de munte din lume, fie că vorbim de uniuni internaționale ale cluburilor de amatori (UIAA) sau uniuni profesionale (UIMLA, UIAGM) nu recunoaște și nu recomandă goana după ”recorduri” de viteză, de vârstă sau altfel de recorduri.

  Din ce am inteles, copiii nu purtau casti de protectie, si au trecut cu grupul (prin zonele expuse riscului de avalansa trebuie sa treaca doar un singur om la un moment dat. Mai mult ca sigur ca adultii – mai grei – au fost cei care au provocat avalansa).

 273. Da. e o prostie să plătești CASS pentru un depozit. Așa cum era o mare prostie să îi pună pe taximetriști să plătească CASS 5 ani în urmă chiar dacă omul se apucase de taximetrie de numai 2 ani.
  Astea nu țin de politică. Există un aparat în minister care se ocupă de proiecte de legi, aparat format din oameni plictisiți și sictiriți. Apoi se trimit legiutorului despre care ce să mai vorbim? De aia merge treaba d-amboulea.
  Ar trebui ca CECAR-ul, Camera consultanților fiscali împreună cu fiecare organism în funcție de sectorul unde se va aplica actul normativ să aibe un rol activ în elaborarea politicilor fiscale. Pentru că prin natura meseriei, acolo sunt oameni care pot vedea și unde dai și unde crapă.
  De exemplu a dat ministerul agriculturii un act normativ prin care a scos borderourile de achiziții din agricultură.
  Nu mai poți vinde produse agricole pe borderou ci doar print-un carnet de producător emis de primărie. Lași clientului o filă din acest carnet completat de tine cu produsele, animalele pe care le-ai vândut.Ține loc de factură, cum ar veni.Până aici totul bine. Doar că ministerul finanțelor nu recunoaște formularul, nu dă instrucțiuni despre folosirea lui, și în plus, formularul nu are înscrisă rubrica de dată.Data emiterii.
  Evident că dacă nu ți se pretipărește data nu o vei completa că nu ai unde. Apoi cînd aduce clientul documentul la contabil spre înregistrare la ce dată o va înregistra în jurnalul de cumpărări? Dă cu banul?
  Scuzați-mă că mă lamentez.

 274. cătălin

  Totul e aiurea intr-o tara aiurea. 😦

 275. Angela

  Junghiule, lamentează-te și nu te mai scuza. Că toți „lamenta-ne-am și n-avem cui”. Dacă nu aici, atunci unde???

 276. cătălin

  Mioritei, ca asa-i traditia.

 277. Angela

  Ce Mioriță, că și aia s-ar lua de cap să vadă ce am ajuns.

 278. cătălin

  Pai nu mai are cap, dupa ce lupu’ a fost ales prin vot paznic la stina.

 279. Angela

  Glumele neinspirate făcute de Năstase în timpul săptămânii la adresa Serenei Williams şi a Annei Keothavong i-au oripilat pe şefii Federaţiei Internaţionale de tenis (ITF) mai tare decât înjurăturile săptămânale ale lui Kyrgios, aşa că nu s-a mai aşteptat disputarea jocurilor pentru a demara o investigaţie.
  Aha. Cum ar veni, dacă Kyrgios înjură, al nostru de ce să nu poată? Rămâne doar să ne plângem de nedreptate, că alții înjură mai abitir decât al nostru. Asta e marea problemă.
  Pentru că îşi pot bate joc de o legendă la ea acasă!
  Aha. Legendă, deci. Numai că legenda asta își bate joc de ea însăși, la ea acasă și oriunde.
  Cu toată dragostea pentru legende, Năstase e nasol. Acum. Dat fiind că nu ratează ocazia să-și arate proasta creștere, mitocănia, prostia și alte alea, nu văd de ce ar trebui să-l apărăm cu atâta zel când se poartă ca un porc. Eu îs de pe vremea când era în plină glorie, îl iubeam cu toții pentru ce făcea în tenis. Da, în timpul ăla mai treci cu vederea călcatul în străchini, pentru că oferă ceva mai valoros în schimb, ca artiștii. Ce mai oferă acum, altceva decât scandal și mitocănie? Cât poți abuza de gloria trecută? Da, e de admirat pentru ce a făcut atunci. Dar acum nu văd de ce ar trebui să-i aspirăm cu nesaț bășinile din spațiul public și să pretindem că-s mireasmă de trandafiri. El e primul care se cacă pe propria lui statuie. Respect nu obții cu pumnul în masă. Îl inspiri altora sau nu.

 280. Angela

  Am citit pe undeva că nu-i musai să ne dăm cu părerea despre toate și orice. Ba io mi-o dau, că altă treabă n-am, și dacă mi se pune sub nas o problemă, o întâmplare sau altceva, și-mi vine să zic ceva despre asta, o să zic. Poate am dreptate, poate nu, poate debitez o platitudine sau o înțelepciune, poate o iau pe arătură sau nimeresc la fix, poate mă dovedesc ultradeșteaptă sau proastă de bubui. Și ce dacă?

 281. andreea

  da.
  io nu-mi mai dau cu părerea, pentru că în ultima vreme nu mai sînt sigură ce părere am.

  voi ați fost vreodată la psihoterapie? e nasol?

 282. Angela

  N-am fost. Dar mă tot bate gândul. Cât de nasol poate fi? Atâta vreme cât nu te dezbracă, pipăie, înțeapă, radiografiază și alte orori de felul ăsta, eu zic că nu poate fi rău. Stai și trăncănești acolo, mai exorcizezi nește dimoni, că celor apropiați nu le poți spune unele lucruri și atunci le taci și nu-i bine. Psihoterapeutul ăla a mai văzut și altele la viața lui, de aia-i acolo, așa că te poți îmbărbăta că există nebuni mai mari ca tine…Eu m-aș duce, doar că mi-e lene să pornesc.

 283. Angela

  Și ce dacă nu ești sigură? Părere e aia de moment, ce simți atunci în legătură cu chestiunea. Până să devină convingere, poți să tot eziți și să te tot răzgândești. Că dacă vine cineva și te contrazice și are argumente convingătoare, nu e mare lucru să zici „da, măi, ai dreptate, eu nu gândisem din perspectiva asta”.

 284. cătălin

  Am racit bine. Ma toaca mama la cap ca am baut apa rece si ca am stat in curent. Mai rau e ca se amaraste ea fara motiv…

  La psihop am mers o singura data, dupa aia m-am gindit ca mi-as putea zice si singur ce mi-a spus ala. Ba chiar as gasi sfaturile lui intr-o carte buna, si poate le-as absorbi mai bine de unul singur, in liniste. A, ca n-am pe cineva sa ma asculte … am zis mai demult ca tre’ sa-mi iau un soarec. Nasol n-a fost.

  Oare nu puteau gasi alt capitan nejucator? Oricum ala e un rol mai mult formal, nu-i nici macar antrenor.

 285. Angela

  Cred că nici nu e așa important ce-ți spune psihologul, ci ce-i spui tu lui. Sau faptul că poți să spui cuiva neimplicat afectiv. Cumva cum ai scoate gunoiul din tine fără să-l pui în cârca copiilor, părinților, prietenilor. Îl duci la rampa specializată și nu-i încarci cu el pe cei apropiați.
  Cam ca la spovedanie, presupun. Tu scapi, te ușurezi de povară și nici nu-ți mai pasă ce se întâmplă mai departe cu ea.

 286. junghiul

  Eu merg săptămâna viitoare.
  Sper să nu mă îndrăgostesc de psiholog.
  Ce se întâmplă dacă totuși calc în străchini?
  O fi un lucru grav?

 287. junghiul

  Ar trebui să avem un căpitan necuvântător.
  Sau dacă e cuvântător să fie precum Miorița.

 288. junghiul

  În completul de judecată ce a dat decizia pilot a fost si o româncă Iulia Motoc.
  Să sară Polițeanu și prietenii săi și să zică acum : Capul lui Motoc vrem!

 289. Angela

  Păi calcă-n străchini de tablă, să nu-ți rănești tălpile în cioburi. Altă problemă nu văd la călcatul în străchini. Chiar lupt pentru dreptul omului de a călca în străchini. Măcar o dată-de două ori. Altfel trăiește degeaba.

 290. andreea

  ooo, junghiule, ce bine!
  hai să mergem amîndoi.

  o să mă simt mai puțin singură. 🙂

 291. cătălin

  Nu mai pot eu de deciziile pilot! Da, e normal ca detinutii sa stea in conditii mai bune, dar mai intii sa fie rezolvata problema spitalelor si a saraciei crunte din multe parti ale tarii.

  Oare Miorita n-o fi fost tot un fel de psihoterapeut?

 292. andreea

  mie mi-e frică să nu-mi spună : ”hăi, femeie! astea-s probleme?! ce, te-ai stricat la cap? astea nu-s probleme… ”

 293. andreea

  iar eu o să-i răspund: ”domnu psiho, pliiiiiiz, dacă la problemuțele, problemușoarele astea mititele fac așa de urît, cum o să fac la probleme, problemoaie și mega-hiper-probleme? ha? cum?!”

 294. andreea

  o, daaa… strachina, strachina…

 295. andreea

  orice ființă bucălaie poate fi un psihoterapeut

 296. Angela

  Dacă ți-o spune așa, ăla nu-i psiholog. Doar n-o să piardă bunătate de client. Dimpotrivă, io m-aș teme să nu facă din țânțar armăsar și să-mi bage-n cap că problemuțele mele îs foarte grave, să-mi halească toată pensia pe ședințe și după aia, când s-o plictisi de mine și mă va fi ruinat financiar, să mă declare nebună de legat, să mă trimită la psihiatru și de acolo la balamuc.

 297. andreea

  hm. nu m-am gîndit la asta.
  mai mi-e frică și să nu-mi facă morală. dacă-mi face morală, m-a terminat.

  Angela, dacă nu mă primește nici un psihoterapeut pot să vin la tine să-ți arăt colecția mea de străchini? 😦

 298. Bine, dar intrăm pe rând.
  Doar dacă te smiorcăi dau buzna.

 299. andreea

  :))))
  nu mă smiorcăi. sunt dură ca oțelul.

 300. Angela

  Sigur că da. Eu chiar mă mândresc cu a mea. Doar nu era să fiu perfectă, doamne-ferește. Șarmul stă în imperfecțiune și eu vreau să fiu șarmantă.

 301. Pe mine nu mă va ruina, o să-i propun un barter cinstit, ea imi cântă la harpă și scoate duhurile rele din mine, eu îi țin socotelile în partidă simplă și o apăr de fisc.

 302. andreea

  acu, serios, junghiule, la ăștia merge cu trimitere, cu CAS, cu din astea, sau te aduc la faliment?

 303. Doar la psihiatrii, că ăștia au terminat medicina.
  Dar mai bine te ferești de ei că ăia în loc de morală îți prescriu xanax

 304. junghiul

  Propune-i un concept futurist de cabinet și compensezi un an de consultații

 305. Angela

  Ioi, tulai, să nu vă prind că vă apucați de xanax. Chiar la faliment nu cred că te aduc, o fi costând ceva o ședință, dar habar n-am cât. Cred că nu cât la dentist. Da’ să nu mergeți la vreo pițipoancă sau pițiponc din ăia cu „gândește pozitiv” și cu lozinci motivaționale. Din alea găsiți gratis pe feisbuc.

 306. Acu lăsînd gluma la o parte eu lucrez de mult cu un psihoterapeut care mă ajută cu copiii cei mari. Din nefericire situația lor e complicată și au nevoie de asistență. Și sunt mulțumit că am apelat la el.
  Îmi dau seama că de multe ori avem și noi nevoie să fim consultați. Dar ne este greu. Naiba știe de ce? Ne-o fi greu să acceptăm realitatea.

 307. Și realitatea crudă e că avem noi mai multă nevoie să fim asistați decât copiii.
  Apropo, am cumpărat cartea Antiparenting…

 308. Angela

  Au și copiii, avem și noi…Ce zice cartea aia? Acum copilul meu e adult, dar mă interesează. Că poate mă bântuie ce am făcut greșit, ce cred eu că am făcut bine și n-am făcut..
  Am nevoie de confirmări/infirmări, explicații..să scap de anxietatea asta cu care îmi sufoc copiii, oricât mă străduiesc s-o țin în frâu.

 309. junghiul

  Nu am terminat de citit. Dar sunt cam pe același calapod cu Baștovoi.

 310. junghiul

  Stai că vin nepoții. Nepoții au nevoie de bunici înțelepți. Părinții sunt de obicei proști de bubuie, nu înțeleg nimic din viața asta. În loc să se joace până nu mai pot cu copiii, se amărăsc să le facă nu știu ce palate copiilor, fie că reușesc, fie că nu, copiii le cresc triști și veștezi

 311. Angela

  Ba eu n-am vrut să-i fac palate. Nici n-aș fi avut cum. Și nici la performanțe cu orice preț nu l-am împins. Și ne-am jucat…o, cât ne-am jucat, până și în bălți săream pe stradă, să vedem cine stropește mai tare. N-am vrut decât să fie un copil senin și vesel. Și n-a prea fost.

 312. Apoi decid în final ei cât de morocănoși le stă bine să fie.
  Măcar noi să ne fi făcut partea. Oricum ca părinte greșești, sau că le dai prea mult sau că le dai prea puțin. De aia e nevoie de bunici. Ei nu greșesc mai niciodată cu nepoții…
  Când îți dă bunicul 50 de lei dintr-o pensie mizeră de câteva sute de lei te bucuri enorm pe când părintele nu te poate mulțumi mai niciodată, chiar și atunci când îți ia o mașină sau o garsonieră.

 313. Angela

  Acum discutăm amândoi cu destulă detașare despre perioada aceea, sunt surprinzător de multe lucruri pe care nu le-am știut, deși credeam că simt și știu tot. Reproșuri nu-mi prea face, dar îmi fac eu singură.

 314. Angela

  Și dacă o să fiu o bunică nebună și netrebnică?

 315. Un singur dubiu am… porți ochelari?
  E obligatoriu…
  Off, trebuie să merg la offtalmolog pentru că încep să văd prost

 316. Mi se apropie vremea de bunicărit și mie…

 317. Angela

  Da, port..De citit. Și acuma-s cu ei pe nas, când scriu aici. În depărtare văd ca vulturu’…cred. Ar cam trebui să merg și eu, n-am fost de câțiva ani și ceva-ceva nu-i în regulă. Dar mă prefac că e, că mi-e groază de toți doctorii.

 318. Angela

  E bine să fii bunic tânăr. Eu îs cam babă deja. Sper că nu mă mai lasă copiii ăștia să aștept mult. N-aș vrea ca nepotul/nepoata mea să vadă o mumie în pat și să i se spună „asta-i bunică-ta”.

 319. Ehei, greu să fii bunic devreme dacă ai fost un mire întârziat!

 320. cătălin

  Port ochelari de vreo 7-8 ani. Chior, asta e. Si trist si vested pe deasupra…

 321. andreea

  hai și tu la psihoterapie.

 322. andreea

  eu am ochelari de 25 de ani, ce să mai zic.
  și asta m-a făcut să par chiar și mai fraieră decît sînt.

 323. Angela

  La ce modele vă tot raportați voi, de tot simțiți nevoia să vă inferiorizați și culpabilizați în propriii voștri ochi și în ai celorlalți???? Sunteți absolut minunați, mult mai grozavi din toate privințele decât mulți alții și eu vă iubesc tare-tare.

 324. cătălin

  Eu poate ca n-am invatat inca sa traiesc…

 325. ce să mai fac de mâncare?

 326. O să încerc să fac o supă cu tenerumi și picchi-pacchi. Nu e greu de făcut dar îmi trebuie frunze de dovlecei sicilieni. Să văd pe cine prostesc să mi le procure.

 327. Ne smiorcăim și noi pe aicea!
  Dacă nu aici, atunci unde? Dacă nu noi, atunci cine?

 328. O să devin vegetarian, nu mai prea pot să mănânc carne, nici albă, nici roșie. Nu mă mai atrage, nu știu de ce. Oi fi beteag?
  Lactovegetarian.

 329. andreea

  păi, Angela, eu din cauză de ”capu’ face, capu’ trage”. îmi văd defectele mai bine ca oricine.

  în plus, a trebuit să ajung la o vîrstă respectabilă ca să-mi dau seama că n-am voință nici cît o găină și asta mă cam termină. îmi spun cu hotărîre ”de azi nu mai fac lucrul ăsta”, sunt și eu uimită de energia pozitivă pe care o am, sunt convinsă că o să mă țin de cuvîntul dat mie însămi și mă trezesc peste 24 de ore că din hotărîrea mea s-a ales praful. că fac EXACT ce ziceam că nu mai fac.
  și again and again.
  buuuuuu! I hate myself!
  da pe voi vă iubesc, pentru că nu faceți ca mine. 🙂

 330. andreea

  junghiule, poate e doar o perioadă.
  eu știu că de mică mă repezeam la fasole sau la salata de varză și nici nu observam bucata de carne.
  nu mi-e greu nici acum să nu văd carnea, dacă am brînză sau vin. 🙂 sau ananas confiat.

  beteag nu ești. 🙂 vine vara.

 331. Angela

  Și ce dacă-ți vezi defectele? Asta-i o calitate, bre! Nu-i e dată oricui, ar trebui să te mândrești, nu să te urăști.

 332. Angela

  Voință n-am nici eu, mi-am cam cacarisit viața, că n-am fost în stare a fi capabelă să fac lucrurile așa cum știam că ar trebui și că ar fi bine. Din indolență, din mersul pe minima rezistență, din teama de a nu-i călca pe alții pe cap pentru țelurile mele, dracu știe (țelurile mele..ha ha, chiar mă cugetam într-un puseu de intro-retrospecție, că ce aș fi vrut eu de fapt de la viață? O trebuit să recunosc că habar n-am ce sau dacă am avut vreo dorință sau vreun scop bine conturat). Reiese că am fost cam loază, dar ce înțeleaptă și doldora de sfaturi bune îs acuma! Și cum mă înfurii io când nu mi le urmează ceilalți! Mă dau victimă și Casandră reîncarnată. Nu prea zic „V-am zis eu? Nu m-ați ascultat!”, că mă abțin, dar greu, tre să-mi mușc limba.

 333. rich guy

  In fata necesitatilor tu esti singur, ele nu-stiu-cate. Nu-i usor ! Ba-i chiar demotivant, recompensele imi par adesea mult prea mici pentru efort (n.b. nu stau trei ore in fata cratitei pentru ce mananc in cinci minute.

  Nu stiu, poate exagerez cu analogia asta, da’ eu cred ca oricine poate intelege finalmente un text daca acesta reuseste cu adevarat sa-l captiveze. Nu-i nicio chestie de inteligenta, cateodata nici chestie de vointa, pur si simplu sunt unele care nu ne (mai) atrag .

 334. Angela

  Da, numai că nu e numai vina textului dacă nu reușește să-l captiveze pe cititor. Emițătorul e ok, receptorul poate avea limite. Cum am pățit eu cu „Idei în dialog”. Când a apărut revista, m-am năpustit…Vezi-doamne. eu, intelectuala..După două-trei numere, am clacat. a trebuit să recunosc că mă depășește, deși m-am străduit. Era un efort să înțeleg, citeam, reciteam, buchiseam de-a dreptul unele articole, mi-aș fi dorit să mă mișc lejer printre ideile alea, dar nu țineam pasul și oboseam, mă pierdeam. A trebuit să „arunc prosopul”, ca la box, și să recunosc că nu-i de mine.

 335. rich guy

  „Emițătorul e ok, receptorul poate avea limite.” Oh, da, da,la mine asta se aplica perfect ! Adica io raspandesc numai unde de dragoste, sunt un Buddha la puterea infinit, nu prea.mi explic ce se-ntampla, o fi de buna-seama e ceva discfunctional la receptori de sunt percepute. 🙂

  Bine, m-am exprimat eu putin defectuos, o iau acuma dinspre receptori: cel mai dificil este sa-ti gasesti afinitati cu ceva anume. Nu prea ma surpinde ca nu ti le-ai gasit in toate subiectele unei reviste si apoi, desi ma consider o victima a exprimarii elaborate, diferita pentru mine de cea sofisticata (spre ex. la mine prind Plesu, Eliade), tine mult si de autor, de cum isi propune sa-si poarte cititori de la A la B, facil sau extenuant. De o buna bucata de vreme citesc blogul lui Dorin Tudoran (iar pe Plesu il urmaresc in Adevarul si Dilema Veche, dar il scot din schema pentru ca-n ambele scrie articole de popularizare, adica pentru batuti in cap, ceva mai rafinat pentru cea din urma) si m-am lasat cucerit de limpezimea exprimarii. Si unul si altul sunt capabili de orice abordare, daca vor sa te bage in ceata nu stiu cat de usor mai iesi, da’ uite ca pe masura inaintarii in varsta nu mai tin sa-si arate muschii, adopta mai degraba un stil deschis interactiunii, dialogului sau comunicarii.

  P.S. Pe Adela Toplean am laudat-o deja ! 🙂
  P.P.S. Cu placere o citesc si pe Ruxandra Burcescu pentru republica.ro, dar ca newcomer, ca-i tanara rau.

 336. rich guy

  Ajutor, scoate-ma din spaaam ! 🙂

 337. rich guy

  Corectura: „de nu sunt percepute” am vrut sa spun.

 338. Angela

  Cele mai băgătoare în ceață mi s-au părut mie dintotdeauna cronicile de artă plastică și critica aferentă. Dacă mergi la un vernisaj și-l asculți pe cel care prezintă, sau citești după aia ceva din domeniu, te simți cel mai prost om din lume, până te prinzi că bate, pompos, câmpii, tocmai ca să nu priceapă nimeni nimic.

 339. rich guy

  😀 😀 😀

 340. cătălin

  Am mai zis cred ca toata viata invatam si descoperim ce e in noi. Iar fiecare descoperire de asta e un pas inainte, oricit ne-am stradui noi, pesimistii, s-o minimalizam.

  Un text bun trebuie sa fie accesibil. Orice idee, oricit de complicata ar fi, poate fi transmisa in cuvinte simple.

 341. „Un prinţ din Levant îndrăgind vânătoarea
  prin inimă neagră de codru trecea.”

 342. Haideți să creștem oi. Îi vom dovedi pe dușmanii țării, ați auzit de bătălia de la ovine?
  La Labașinț mistreții pasc la doi pași de oile placide. Perfect!
  Am și o poză cu porcii sălbăticiți stând în mijlocul satului. E în media, evident nu știu s-o încarc.

 343. Vierii mistreți s-au împerechiat cu scroafele domestice.
  Poate o să iasă o rasă cum e Nero dei Nebrodi. Să vedem, cât timp e pășnicie, coabităm.

 344. andreea

  Raiul pe pămînt…

 345. andreea

  Sînt unii care au un scop, Angela, (țel, dorință, ce-o fi aia…) mă uit la ei minunîndu-mă, sînt ca niște soldăței mărșăluind întru urmărirea scopului lor…

 346. Angela

  Și dacă și-au atins scopul, după aia ce fac? Țintesc altceva, și tot așa o țin?Și dacă nu reușesc să-l atingă? Nu-s ei nefericiți și frustrați? Să fie sănătoși. Dar și noi să fim. Nu cred că am regrete, fiindcă nu știu ce ar trebui să regret. Poate faptul că nu m-a făcut mama din alt aluat, dar asta deja ar fi o prostie. Îs unică așa cum îs. Și tu la fel. Și Cătălin, și Junghiul, și Rich Guy. Cine mai e ca noi?

 347. cătălin

  Partea urita a cresterii oilor e primavara. Au mielutii niste ochi…

  Nu m-am prins ce vrei sa zici cu batalia de la ovine.

 348. Angela

  Revarsare de umor pe Internet dupa incidentul naval din Marea Neagra: Batalia de la Ovine / A aparut si balada Miorita, varianta marinareasca
  de RH HotNews.ro
  Vineri, 28 aprilie 2017, 11:43 Economie | Media & Publicitate
  Incidentul din apropiere de Bosfor, in care o nava care transporta oi din Romania in Iordania s-a ciocnit cu o nava ruseasca de spionaj, a starnit un festival al glumelor si ironiilor pe Facebook si pe site-urile romanesti. Romanii au putut afla cum s-a incheiat „Batalia de la Ovine”, au apelat din nou la mintea iscoditoare a lui Cristoiu, au scormonit in SEAP. Totul culminand cu „Miorita” rescrisa in varianta marinareasca, balada in care oita barsana il anunta pe capitanul togolean, dupa ce a „triangulat pe-o frunza de tei”, ca traseul salupei rusesti „o sa se-ntrerupa fix la noi in pupa”.

 349. raiul meu beteag
  de pe alt meleag

 350. cătălin

  … s-au intilnit ovinele cu bovinele.

  Ei, ce mai e in bucuresti? N-a inlocuit Firea iepurii de plastic cu mici de plastic?

 351. andreea

  nu știu, că m-am baricadat în casă.

 352. andreea

  acult bluuuuues.

  așa, contra micilor…

 353. andreea

  nu contează. important e că știu ce vor. cei cu scopurile.

  eu mi-am dat seama că dacă m-ar lua cineva și m-ar zgîlțîi în momentele mele de maximă tuflire și scufundare în bălțile cenușii și m-ar întreba ”hăi, femeie, spune ce vrei, uite scrie aici, pe hîrtie, cum vrei să fie lucrurile, cum să arate viața ta”, m-aș bloca. puf. blocaj. nu știu. habar n-am.

 354. Angela

  Io aș zice ceva, aș prezenta un plan,o idee de viață, convinsă că ar fi ideală și pe gustul meu, Dar n-aș termina bine de zis, că imediat m-aș suci, că aș găsi că ceva nu-i bine și că dacă un aspect ar fi ok, automat ar deriva din el ceva ce n-ar fi ok. Și atunci aș lăsa-o baltă și aș zice „nu mă mai futeți de cap, lăsați-mă în pace”.

 355. cătălin

  Poate ar fi fost mai bine sa fac astrofizica. Sa-mi devina familiara imensitatea universului si sa rid atunci cind oamenii isi fixeaza tot felul de scopuri fara relevanta.

 356. Șerban Foarță
  ADVERTISING
  Atenţiune, atenţiune: în curând, – noi romane de capă şi spadă, de crapă şi pradă, de scapă şi adă, de mapă şi ladă, de ceapă şi mladă, de pleoapă şi noadă, de sapă şi-nnoadă, de grapă şi-ogradă, de groapă şi stradă, de trapă şi nadă, de ţeapă şi sfadă, de iapă şi iadă, de-otreapă şi-ocheadă (de mioapă şi fadă, de ţoapă şi smeadă), de apă şi cadă… În curând, – noi romane de capă şi spadă!

 357. Angela

  Nu toate scopurile îs derizorii.
  Eu nu vreau să mă gândesc la imensitatea universului. Gândirea mea eminamente terestră și limitată refuză chestia asta. Ar fi interesant dacă, fie și teoretic, aș putea să ajung până la marginea lui, să văd ce-i dincolo de acea margine și eventual să-mi fac un selfie acolo. Așa cum e, universul ăla mi-e indiferent. Poate doar să mă sperie și detest să mă sperii.

 358. cătălin

  Nu toate, stiu, dar de cele mai multe ori sint. De exemplu, citi oameni isi fac un scop ca, in ziua urmatoare, sa aiba o jumatate de ora pentru ei, sa citeasca ceva poezie? Ba chiar multi ar spune ca asta e o pierdere de vreme, ai putea folosi cumva timpul ala.

  Soldateii de plumb au inimile tot de plumb?

  Junghiule, dar cind gospodarul din Labasint vrea sa taie un porc dintr-ala salbaticit, cum procedeaza? Alearga dupa porc pina oboseste? Trage in el cu arcul? Sau ii vorbeste frumos si-l convinge?

 359. gospodarul din Labașinț nu mănâncă porci, miei ci nuci, ciuperci, mere, prune brânză etc
  Dar dacă ar fi să fie cred că i-ar trimite o somație înainte de asomație

 360. Am reușit să-l convingem pe Vasile să vină în Labașinț.
  El e din Rădăuți și își are familia în Anglia.
  A pășit sfios, a văzut, și-a făcut niște socoteli și și-a adus o turmă de 600 de oi. Acum își mai aduce niște neamuri.
  Îmi place Vasile, un om harnic, vorbește puțin, cumpănește bine și decide scurt. Ar fi bun de primar aici.

 361. Turma pe care am luat-o împreună cu italianul și neamțul a rămas la Căvăran undeva în Caraș – Severin (acolo unde avusese primul concert Phoenix). Din nefericire ceilialți doi s-au certat rău, mai să se omoare. Eu om pașnic, i-am lăsat în pace și merg pe drumul meu. Prefer să fluier a pagubă, nu l-am luat cu mine decât pe Titirez.

 362. Angela

  Ce mi-e italian și neamț, ce mi-e ungurean și vrâncean? Spusu-v-am eu că, după ce scapă de cel moldovean, ăia rămași se vor încăiera între ei? Se vede că tot bănățeanu-i fruncea, că a ieșit la timp din combinație.
  Da, sigur, toți soldățeii au inimă, doar că mai mult îi încurcă. Trebuie să se poarte de parcă n-ar avea, asta așteaptă lumea de la ei.

 363. Angela

  Pune poze cu Titirez, pliiiiizzzz…

 364. andreea

  disputa săptămînii pe feisbuc. reloaded, normal.

  a emigra sau a nu emigra.
  emigrare humanum est.
  perseverare (in emigrare) diabolicum

 365. andreea

  Titirez e un miel? 🙂

 366. Angela

  Titirez e puledru!! Pe ce lume trăiești???

 367. Angela

  De ce trebuie să fie dispută? Cui îi e de plecat, pleacă. Cui nu, nu. Musai să mai fie o schismă, să se certe plecătorii cu rămânătorii? Poți alege, de ce să blameze unii alegerea altora?

 368. Angela

  Plecătorii pleacă pentru că pot și vor și ca să-și salveze pielea și viața proprie. Individualism, deh! Dar să nu-mi spună nimeni că rămânătorii rămân din patriotism, să salveze ce-a mai rămas din țărișoa-ha-ha-ră și să piară odată cu ea. Rămâi că rămâi, că nu poți altfel. Dintr-o droaie de motive. N-ai curaj, nu te atrage, n-ai ști ce să faci acolo, ești mai sentimental, prea bătrân, mai nepretențios, mai fatalist, mai dracu știe cum. Nu e un eroism să rămâi, dar nici să pleci. Faci ce poți și treaba ta.

 369. andreea

  păi așa ziceam și eu.
  dar e un subiect bun pentru dat cu barda.

 370. andreea

  Titirezel mi se părea un nume bun pentru un miel. 🙂

 371. Angela

  Tu cum te-ai situat în respectiva dispută? La mijloc, presupun. Chestia tranșatului între alb și negru nu-i de tine..Mai bine așa.

 372. andreea

  Normal. Mă enervează toți.
  Și cei care zic: ”Tălîmbilor, rataților! Ați rămas acolo să vă mănînce pesedeul viețile!” și ceilalți. Varianta ”Ați fugit ca lașii, să fie bine fundului vostru. Ha! De parcă acolo ar umbla cîinii cu covrigi în coadă. Nici românește nu mai știți bine…”

 373. Angela

  Groaznică poveste, Soldățelul de plumb! Din fragedă copilărie am urât-o. N-am să le-o spun nepoților mei.

 374. cătălin

  De ce-ai plecat? De ce-ai mai fi rămas?

  Mai rau e de cei plecati care isi lasa sufletul acasa. Si merg asa, prin lume, soldatei de plumb perfect functionali, dar tristi… Nu stiu, e greu de explicat, iar motanii galbeni nu se pricep la poezie.

  Nu cred ca as fi plecat daca n-ar fi fost lipsa oricarei sperante in tara. Aceeasi atmosfera de atunci o vad aproape neschimbata peste zece ani, singura diferenta fiind visatorii care ies in strada sa protesteze. Inutil daca nu se ajunge la confruntari armate.

 375. rich guy

  @ Andreea

  E vorba de complacere si uite, in cazul tau si altor cativa, acuza cade absolut aiurea, pe cat se poate de nedrept. Nu-i nici lasitate din partea noastra, eu, unul, intelegand ca-n lipsa unei organizari foarte stricte lupta n-are niciun rost. O turma de nevinovati dezorganizata, fara lideri credibili, n-are nici o sansa in fata unei armate de mercenari. Si-au sporit inmiit privilegiile detinute inainte de ’89, de ce si-ar dori ca Romania sa se schimbe vreodata ?

 376. Angela

  Ce-i drept, aici loc de speranță nu mai este. Țara e exact așa cum și-au dorit-o cei care au pus laba pe tot și care acum profită de tot. N-are cine să o schimbe, nu cred că schimbările pot proveni de la mase și, de fapt, nici nu mai există „mase”. Adică măcar un grup, o categorie mare, cât de cât compactă, cu interese comune, care să poată fi direcționată de niște lideri bine intenționați, fie ei idealiști sau utopici. Chestia asta s-o uităm. Tot ce poți face aici e să-ți găsești o nișă, să-ți amenajezi cum poți o zonă de confort în care să faci ce-ți place și să-ți asiguri o existență decentă. E greu, fiindcă sistemul încearcă și poate să te elimine, ca pe un corp străin și incomod. Ș-apoi să reușești să te detașezi de informațiile din lumea politică și administrativă, ca să nu mori de exasperare și dezgust.

 377. junghiul

  Mie nu mi s-a părut că Andreea acuză pe cineva.

 378. junghiul

  Eu vreau să emigrez la țară.

 379. junghiul

  Până la urmă fiecare să facă ce e mai bine pentru el și să se cuibărească acolo unde i-ar prii!
  Astazi nu mai putem vorbi în cazul românilor plecați în ultimii ani de o veritabilă emigrare.
  Oamenii se mută, de fapt.
  Și de ce ar trebui să critic eu decizia vreunuia de a rămâne sau de a se muta într-un loc sau altul.
  Suma tuturor plecărilor ne va costa însă mult.Nu ne mai putem dezvolta și ne paște un dezastru.

 380. junghiul

  O stază pernicioasă.

 381. junghiul

  Angela ai vrut chip cu Titirez.Am pus.
  Titirez e un închipuit!

 382. Angela

  Atunci am să mi-l închipui, mulțumesc.

 383. rich guy

  @ Junghiul

  Nici mie nu mi s-a parut ca Andreea acuza pe cineva. Daca ei i se formuleaza o astfel de acuza, atunci este nedreapta, ea raspunzandu-mi anterior, de fiecare data, ca nu se poate resemna.

 384. Angela

  Nici resemnarea nu-i întotdeauna de blamat. Câteodată e tot ce mai poți face. Și nu e ușor.

 385. Angela

  Ei, Andreea e Andreea și de aia o iubim. Sufletul ei e mereu în căutare, e bine că-i așa și așa va fi întotdeauna,
  în mută, seculară căutare,
  de totdeauna,
  şi până la cele din urmă hotare.

 386. cătălin

  N-as zice ca lupta nu are rost, poate ca s-a ajuns in situatia de fata tocmai pentru ca mult timp oamenii au tacut. Unele „elite” s-au incapatinat sa vada in citiva ticalosi niste idealuri imaginare, nu realitatea. Problema crunta e lipsa de valori a societatii, promovarea incredibila a prostiei, a lenei si a hotiei. Stii ca primaru-i hot, dar il votezi ca poate te ajuta sa faci tu nu stiu ce invirteala.

  „Suma tuturor plecărilor ne va costa însă mult”
  E un cost urias, pe care nimeni nu-l vede nici cind s-a ajuns la limita, cum ar fi spital judetean din Vaslui ramas fara medici oncologi. Nu, nu pentru bani au plecat majoritatea celor care au plecat.

  Puledru’ tau ii fara cap. 🙂

 387. andreea

  ?
  m-am exprimat alambicat, neclar, poate.
  am spus că mă enervează cei ce acuză. și de o parte și de alta.

 388. andreea

  ?
  m-am contrazis pe mine însămi?
  🙂 păi, e posibil. am mai spus că am echipe diferite de pitici la conducere.

 389. Angela

  De unde ai scos-o că te-ai contrazis? Că doar n-ai exprimat altceva decât enervarea produsă de ambele părți, ceea ce e cu totul altceva. A, că tot încercăm să găsim calea cea dreaptă și că ar fi confortabil să aibă cineva 100% dreptate și altcineva 100% nu, aiasta mă tem că nu se poate, fiindcă lumea nu-i făcută atât de curat și de simplu. Sau ea o fi, dar oamenii-s făcuți s-o complice, dracu știe de ce.

 390. Angela

  Iar ați zbârcit-o cu logo-urile pe acolo, pe la capitală?

 391. andreea

  a, nuuuu, e vorba că ideile geniale plutesc în aer și… ”haț!”, le înșfacă cetățenii planetei…

 392. rich guy

  Io altceva am pe suflet …
  Nu-nteleg de ce marca Woolrich se comercializeaza in doua game, una pentru America, alta pentru Europa. Nu-s nici alea pentru europeni chiar rele, da’ sunt de doua-trei ori mai scumpe si nu pe atat de misto. Si daca-ti da prin cap sa ti le cumperi de acolo, de pe amazon us, zbang, din 79 $ se fac vreo 120 €.
  Ia priviti ce minunatii: https://www.youtube.com/watch?v=jZ9TL49wOjI,

  Io am probleme grele, serioase, existentiale, nu stiu daca ma-ntelegeti voi.

 393. Angela

  Sigur că înțelegem, dacă nu noi, atunci cine??? Din gama asta de probleme existențiale, și eu am una, pe care puțină lume o înțelege. Am mai ridicat-o pe aici și am găsit înțelegere deplină, dar a apărut iar. Încălțarea fiului meu. Nu pricep de ce Europa nu recunoaște că bărbații au picioare mari. Nu găsești nicăieri număr pentru lăboaiele progeniturii mele, ba chiar se uită vânzătorii ciudat la el, de parcă, la 1,96 e anormal să vrea pantofi 47-48. În America or fi, poate. De fiecare dată e o tevatură isterizantă căutarea încălțărilor.

 394. rich guy

  He he, poarta aceeasi masura si are aproape aceeasi inaltime ca Michael Phelps (47 si 1,93), aka The Chicago Rocket, cel mai bun inotator din lume. Nu vreau sa te necajesc, da’ in unele sporturl de performanta dimensiunile fiului tau sunt de invidiat. Labele lungi ale picioarelor il ajuta considerabil. https://www.youtube.com/watch?v=tAzYr4MUwGg

  Despre problema hainelor si incaltamintii ce-ar fi de zis ? Daca ar fi lucrate ca in epoca preindustriala, manual, cu siguranta ne-ar cadea sau veni perfect, respectand intru totul principiul ca „oricat de frumoasa ar fi o haina, daca nu-ti cade bine, tot degeaba”, insa nu ne-am mai permite sa le schimbam pe atat de des. O ajustare exista si acum prin masuri extra, la americani si englezi (short, regular si long), incaltamintea si-n functie de latime (D,E,F,G), iar la nemti (untersetzte si schlanke Größen, pentru cei scunzi sau inalti), dar multi nu-si mai bat capul cu ele, fiindu-le de ajuns profitul facut cu cele majoritare.

  P.S. Pana la 37 de ani am purtat masura W29 la blugi, aprox. 74 cm in talie,aproape toti fabricand pentru barbati de la W30, si era o teroare sa-mi caut blugi.

 395. cătălin

  Am fost acum doua saptamini la Decathlon si aveau ceva incaltari marimea 47. Ei, ca nu-mi veneau asta-i alta poveste, ca am si picior de elefant.

  Nu poti compara preturile de pe amazon.com cu ce gasesti in alte tari din lume.

 396. andreea

  🙂 pare că bărbații au probleme mai mari cu hainele decît bietele de noi.

 397. junghiul

  Eu sunt un Cenușăres.

 398. Angela

  Mai rabdă un pic, că ai să devii prințes. Nu trebuie decât să ți se potrivească pantoful.

 399. cătălin

  Io rabd o draguta de durere de spate care inteapa la fiecare respiratie. Cum zic astia cu self-helpu’: respiratia te ajuta sa constientizezi ca traiesti.

 400. junghiul

  Junghiul te însoțește

 401. cătălin

  Zilele trec, junghiurile ramin…

 402. Tusea mă seacăăă…

 403. andreea

  ce-aveț, mă?? 🙂

 404. andreea

  la noi plouă. e bine. îmi place.

 405. Angela

  Intrat-a o boală în lume,
  fără obraz, fără nume.

  Făptură e? Sau numai vânt e?
  N-are nimenea grai s-o descânte.

  Bolnav e omul, bolnavă piatra,
  se stige pomul, se sfarmă vatra.

  Negrul argint, lutul jalnic şi grav
  sunt aur scăzut şi bolnav.

  Piezişe cad lacrimi din veac.
  Invoc cu semne uitare şi leac.

  Nu-ș ce m-a pălit în ultima vreme, de am devenit așa blagiană. O boală..

 406. cătălin

  Eu tre sa plec miine peste ocean si doare. Mai ales ca in partea cealalta nu ma asteapta nici casa, nici serviciu, iar de prieteni nu mai zic…

 407. Angela

  Păi atunci nu pleca. Și cum adică, „nici serviciu”? La ce te duci? Numai ca să fugi de aici? Tu știi..Pe noi ne găsești, oriunde vei fi.

 408. andreea

  😦

 409. cătălin

  Pai nu stiu, orbecaiesc si eu prin lume. Am sa tin un curs doua luni, dar asta nu poate fi numit serviciu… In urma acasa e jale. 😦

 410. rich guy

  „Căci acolo unde este comoara ta, acolo va fi şi inima ta.” e originalul, „your home is where your heart is” e coverul, iar „in lipsa inimii nu-ti mai ramane decat sa judeci cu capu'”, eee, nu-i decat o vorba a mea. 🙂 Daca nu-i cumva in dauna inimii, atunci ia hotararea rationala, Eu asa am facut.

 411. cătălin

  Ratiunea e o iluzie…

 412. andreea

  ”lipsa inimii”. așa ceva nu există.

 413. Angela

  Nu, nu există! Doar că, biata de ea, cu timpul devine cord, cu toate belelele aferente. Da’ lasă, că și rațiunea e bună la casa omului. Uneori chiar mai bună.

 414. andreea

  Nu-mi amintesc să fi luat vreodată o decizie importantă folosind rațiunea. 🙂

 415. Angela

  Înseamnă că ai o inimă…rațională! Musai că are ea un creieraș micuț, acolo, printre atrii și ventricule.

 416. andreea

  n-aaaree… numa’ prostii fac…

  ei. unde-o fi Mița acum?

 417. Angela

  La Mița noastră mă gândeam și eu, că iar e pe drum.

 418. Angela

  Prostii poți face și cu creierul. Am eu un stil…Inima îl prostește pe creier să creadă că el a luat decizia, în deplină raționalitate. De cele mai multe ori îi merge. Și când nu-i merge, rațiunea zice ei, lasă să mai fie și cum vrea inima, sărăcuța… Și iaca și prostia comisă în deplină cunoștință de cauză.

 419. andreea

  La cum ne lăudăm noi două cu triburile de pitici care pun stăpînire, pe rînd, pe noi, cred că de fapt nu mai e posibil să știm ce și cum.

  Cătălin, să ne spui cînd ești pe teren stabil.

 420. Angela

  Cum se tăbăcește sufletul omului! A venit Zoli să cosească și nu mă mai apucă isteria, ca în anii trecuți. Tot mai mi-e milă de iarbă, dar recunosc că e o mireasmă superbă asta, de iarbă proaspăt cosită.

 421. ooo, mi-amintesc cum coseam zilnic lucernă pentru nutrii.
  veneam de la școală și mergeam la coasă, dăi cu cutea, bate coasa…
  apoi mergeam să duc oile de la pășune
  mai apoi trebuia să și învăț
  și când să mă mai joc?
  îmi sparse mama gura la 16 ani ultima oară că mă jucam seara laptenis pe uliță, ea venea de la lucru, m-a văzut de departe, eu în loc să-mi asum fapta sării gardu și m-a găsit chipurile sfărmînd porumb.
  pam, pam!
  Noroc cu soră-mea, mă mai acoperea săraca.
  Vorba e, vreau să știu unde e Mița acuma.

 422. andreea

  poate că doarme…

 423. andreea

  și azi mi-am dat nota 2.
  vreau și eu o zi în care să-mi dau notă de trecere. 😦

 424. andreea

  Azi am văzut scris pe tricoul cuiva: ” Dragostea înseamnă panică”.
  S-ar putea să fie adevărat.

 425. Vasile a adus niște ponei să se joace copiii. Are șase prunci, trei băieți și trei fete. Nu vrea să îi crească în Anglia, zice că nu cresc bine acolo. O să-i aducă în țară.
  Mi-a promis că ne va face un balmoș.
  Sper să se facă anul ăsta hribii, bolînzesc după ei.

  Vouă vă place jintița?

 426. andreea

  E așa de frig că mi-am pus doo pijamale, una peste alta.
  Și n-am nici apă caldă.
  Și Sabina a luat 4 la chimie.
  Acu cîteva zile m-a pus să-i povestesc despre toți iubiții mei. Pînă m-am măritat, normal.
  În metrou, azi, ABSOLUT TOATĂ LUMEA era cu ochii în telefon. Și eu.
  E sfîrșitul lumii.

 427. junghiul

  De ce ?
  Eu nu mai apuc să fac nimic, lucrez de pe la 5 dimineața până pe la orele astea. Cât oi mai putea…

 428. andreea

  Ce e aia jintiță? ca să știu dacă jinduiesc…

 429. un amestec de urdă și zăr

 430. și mai îmi plăcea laptele acru de bibolă ținut în ulcioare de pământ
  cu mămăligă

 431. andreea

  nu cred că-mi place.
  și nici mămăliga nu prea.
  și nici acriturile, în afară de murăturile în oțet.

 432. noi încă ne mai întâlnim duminica la masă la prânz și atunci ne lăsăm toți telefoanele.
  nu durează mult, o oră, o oră jumate ne povestim, râdem , mâncăm.
  apoi ne recufundăm fiecare în smartfonul său

 433. laptele acru nu e acru

 434. andreea

  De ce mi-am dat 2? Uite de ce:
  Azi nu stau cu ochii-n telefon, tabletă. …………….Ciu ciu. Am stat ore.
  Azi termin caietul ăla de sarcini……………………Ciu ciu. Nici măcar nu m-am apropiat de jumătate.
  Azi o să-i spun șefului afurisit ” Bă, mă enervezi!”…..Ciu ciu. L-am ocolit pe la 500 de metri.
  Azi nu mai mănînc nimic dulce……………………… He heeee… Cine mînca ciocolată la ora 11??
  Azi intru tare-n Sabina, cu temele, cu școala…………Mda. Cine dansa Macarena la 9 seara?
  Azi nu mai vorbesc cu X. Nu merită…………………..Ciu ciu ciu ciu ciu ciu.

  De aia zic. 2 cu indulgență 😦

 435. andreea

  E… acrișor. Știu cum e. Lapte covăsit care stă-n picioare. 🙂

 436. cătălin

  E, a durat mai mult de 24 de ore. Am plecat din Iasi miercuri pe la 8 seara, acum am ajuns in partea ailalta 😦

 437. andreea

  habemus Cătălinus! 🙂

 438. cătălin

  … dar poate mai trist ca niciodata. 😦

 439. Angela

  Ai reușit să te odihnești un pic?

 440. cătălin

  Pe drum nu, ca mi-i frica de hoti. Dar aici am dormit putin, sint bine. Fizic…

 441. Angela

  Și asta-i important Să fii teafăr fizic. Sufletul doare, se mai alină, iar doare, iar îi mai trece..Știu că nu-ți folosește la nimic acum, dar iar îți zic, nu te încărca tu cu toate poverile. E ciudat, dar asta nu-i ușurează pe ceilalți de povara lor. Nu se împarte, doar se multiplică. M-am temut de tristețea ta, știam că o să vii cu ea și că n-o să-ți fie ușor. No, lasă, bine că ai ajuns.

 442. cătălin

  Nu stiu ce sa spun, incepe sa fie prea greu de dus povara asta. Si nici o speranta nu se intrevede.

  Eu n-am telefon, mai dependentilor! 🙂

 443. andreea

  e un flagel flagrant telefonul ăsta.

  nici eu n-am avut telefon cu net pînă de curînd.

  cură de dezintoxicare, aia trebuie!

 444. cătălin

  Nu stiu ce-i jintita, e cumva zerul ramas dupa ce s-a scurs casul? Prin Moldova se lasa o zi sau doua sa se acreasca si se facea din el un bors – ii zicea inacreala. Gust de poveste, pe veci pierdut. Nici balmosul nu stiu ce-i, e cumva o mamaliga cu lapte in care pui si brinza? Imi mai placeau „ursii” – boturi mici de mamaliga cu brinza pusi in jar sa se rumeneasca.

  Spun unii ca inima ar avea un sistem destul de complex de neuroni – nu e clar insa daca ei formeaza o „minte” autonoma. Poate ca-i adevarat ca unii oameni gindesc cu inima. Sper totusi ca savantii nu vor gasi dovezi ca barbatii au o a doua minte, situata mult mai jos de umeri.

 445. Angela

  Ei, inima, săraca…O fi având ea ceva acolo, că doar ea le încalță pe toate. Ea reacționează, se zbuciumă, necazul pe ea o înțeapă și o strânge, bucuria pe ea o mișcă. Bate ca nebuna, mai să rupă coastele, dă să sară din piept, palpită, face ceva. În timp ce creierul, ce face el? Stă acolo, în cutia lui, ca o piftie în caserolă, ba mai bagă și strâmbe. Trăiască inima!

 446. Angela

  O, vai vouă, smartfonarilor! Ați ajuns și voi înșivă niște gadgeturi-extensie la căcatele alea de aparate. Că nici nu mai știți să priviți cu ochii ăia de-i aveți în cap! Mergeți la capătul lumii să vedeți, cică, Machu Picchu sau Taj Mahalu sau Niagara. Odată ajunși acolo, ce faceți voi? Vă întoarceți instant cu curul , să vă faceți selfie cu ele pe fundal. Ferească dumnezeu să le aruncați o privire natur, cum să vi se imprime ca atare pe retinele proprii, ptiu, retro satana? Asta-i pentru proști și retardați, care n-au scule performante. Ș-apoi fuga la facebook, să le arătăm la preteni unde am fost noi și să numărăm like-uri. Oooo, vai vooouăăă, rătăciților de cele adevărate și vii, cu chip, miros, gust și adiere de-adevăratelea!

 447. andreea

  Dar e normal. 🙂 Plăcerea pe care o simți cînd crezi că ești admirat sau invidiat e mult mare decît plăcerea de a privi ceva, pur și simplu.

  Poate vă scriu ceva, mai după amiază așa, cu inimi, cu creiere, cu din astea…

 448. Angela

  Scrie, scrie! Inimi și creiere, creiere și inimi. Și pitici. sper să apuc să citesc, că, dacă vin copiii, nu mai apuc la calculator. Mai ales că plouă și-i urât și ficioru nu va putea grădinări, cum era stabilit. O să se instaleze la computeru meu, o să-i văd tot timpul numai ceafa și tot ce o să aud o să fie Hmm..da, da, ce-ai zis? Și din când în când Mai este ceva de halit?

 449. cătălin

  Io fac poze sa pastrez amintiri, si nu postez decit o mica parte din ele. Cu selfiurile n-am probleme, printre hipopotami inca n-a prins moda asta.

 450. Angela

  Ho, mimoză, că nu m-am luat de tine! Poze se fac de mult și bine, e normal să păstrezi amintiri, ba să le arăți și la alții. Altceva voiam eu să zic, dar se vede treaba că nu mă știu exprima.

 451. junghiul

  Îmi place.
  Evanghelia după Angela.

 452. andreea

  N-am apucat.
  Șoping cu Sabina. Și acum, teză la Română…

 453. andreea

  Mie mi se pare evident că e o boală universală care ne va afecta creierele. Percepții, mod de a gîndi, plăceri, dorințe, scopuri în viață, tot.

  De maladia asta on-line zic.

 454. Angela

  Poate că e boală, poate îs numai niște mutații inevitabile. Evident e că lucrurile se mișcă foarte repede într-o direcție dubioasă și îngrijorătoare, cel puțin pentru mine. E drept că-s bătrână, dar din fire-s adaptabilă. Acum însă nu mă mai descurc. Totul e, din punctul meu de vedere, dat peste cap, adică cu curu-n sus, Tot ce credeam că e valoros nu mai e, tot ce credeam că e firesc nu mai e, toate jaloanele mele, altminteri destul de flexibile, au devenit cel puțin derizorii, dacă nu de-a dreptul blamabile..Nu-ș ce să zic. Încerc să pun totul pe seama vârstei, rutinei, anchilozei. Dar dacă și voi, în floarea vârstei, simțiți că e ceva în neregulă, mă îngrozesc de-a dreptul. Nu că n-aș putea trăi în lumea asta, pot să pricep ce se întâmplă, pot să merg mai departe, cât o mai fi, și așa. Că nu-s chestii letale. Dar mă doare al naibii că tot ce am agonisit în cuferele din cap și din suflet în atâția ani de oarece educație, brumă de cultură, etică și alte alea au ajuns niște caraghioslîcuri, dacă nu chiar gunoi.

 455. cătălin

  Sint prea multe lucruri in neregula cu lumea asta. Uite, de exemplu atacul cu virusi din week-end-ul asta. Bun, avem sisteme de operare scrise cu partile dorsale ale corpului, asta stiam de mult. Dar chiar sa fie atitia dobitoci in functii de decizie incit sa se ajunga la catastrofa asta? Cum naiba spitale nu au mai putut primi pacienti pentru ca li s-a stricat sistemul informatic? Pai cum dracu’ functionau spitalele in anii ’60, cind nu erau calculatoare? De partea de securitate ce sa mai zic, in curind probabil vom avea atacuri cu rachete declansate pentru ca niste hackeri au virusat calculatoarele care controlau acele rachete. A, si vom mai avea roboti care uneori vor face ce le trece lor prin circuite, nu ce am intentionat noi, oamenii. Pentru ca software prost si reducerea costurilor.

  Iote alta prostie, ba am avut o discutie pe fb. ieri cu Edle, care inclina s-o apere pe fanatica aia din articol:
  http://www.goodhousekeeping.com/life/parenting/a43702/transgender-child-kimberly-shappley/?src=socialflowFB
  Asta nu e progresism, toleranta, stiinta, ci Ev Mediu timpuriu.

 456. Angela

  Păi fenomenul ăsta există. E o problemă, nu-i o fiță. Cum îl gestionezi, ca părinte? Ușor nu poate fi.

 457. cătălin

  Usor nu-i, dar imi pare normal sa nu faci nimic. Cind va avea copilul 18 ani va putea decide el ce si cum. Mai sint unele lucruri in articol care ridica semne de intrebare, dincolo de fanatismul religios extrem al mamei. Confruntata cu o problema (reala sau inventata), mama s-a dus la scotocit pe internet unde a gasit solutia.

 458. Angela

  Mda. Și cum trăiește copilul ăla până la 18 ani? S-ar putea să nu-i apuce. Copiii pot reacționa urât de tot la presiuni de genul ăsta. E greu al naibii, nu-ș ce să zic. Poate e mai bine să accepți și să-ți asumi chestia asta din vreme, pentru confortul psihic al copilului, atâta cât se poate. Asta e și gata. Nu știu. Chiar nu știu.

 459. andreea

  Nu-mi pot imagina cum aș fi reacționat.
  Probabil că aș fi dat-o pe joacă. N-aș fi luat-o ca pe o problemă, ca pe un ”cap de țară”.
  Copiii au foarte multe fixuri, ”faze”, îndîrjiri, ambiții, idei aiuristice.

  Aș fi așteptat, cred, abătîndu-i atenția de la asta.
  Așa zic, din exterior.

 460. andreea

  Nu pot să scriu, de fapt nu pot să fac nimic. Sînt moale ca o meduză eșuată.

 461. Angela

  Înseamnă că trăiești într-un mediu meduzifiant. Sau că suferi de meduzită. De meduzofilie. Sau ești expusă la un atac cu factori meduzofori.

 462. cătălin

  Pai da, se uita faptul ca deseori copiii fabuleaza sau exagereaza. Ori e copil si nu are putere de decizie, ori reducem pragul de vot pina pe la 4 ani. Si mai cred ca internetul e un factor decisiv aici, astfel de cazuri erau foarte putine in urma cu 20-30 de ani. Acum sint la moda.

  Chiar, ce se face parintele daca se crede copilul iepure?

  Imi cer scuze, nu pot sa scriu ceva serios acum, dar pun un articol pentru ca aici e plin.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s