Conexiuni neaşteptate

Începînd cu anii ’€™80 a fost avansată ideea că există o legătură între stress și cancer. Bineînțeles, întreaga lume medicală a desconsiderat acest lucru – la urma urmei, cum ar putea un sentiment, fie el de frică, deznădejde sau neliniște, să încurajeze creșterea tumorilor și să limiteze efectele citostaticelor? Asta pînă într-o zi.

Pe la sfîrșitul deceniului al optulea, un psihiatru de la Stanford a inițiat un studiu al cărui subiecți au fost paciente cu cancer de sîn metastatic. Pe atunci, durata medie de supraviețuire în acel stadiu al bolii era de cel mult 1-2 ani. Fiecare participant a fost repartizat aleator fie în grupul activ, fie în grupul de control. Cei din grupul activ au fost împărțiți în subgrupuri de 8-10 persoane care se întîlneau săptămînal și discutau. Despre orice. Bineînțeles că uneori discuțiile alunecau înspre teme ca frică, singurătate sau moarte… După un an, starea emoțională a pacientelor din grupul activ se îmbunătățise evident față de grupul de control. Asta a fost studiul, nimic ieșit din comun. Surpriza uriașă a venit după cîțiva ani, cînd s-a constatat că pacientele din grupul activ au trăit în medie de două ori mai mult decît cele care nu au făcut nimic. Mult mai tîrziu, la nivel celular, s-a descoperit că neuropeptidele, niște molecule produse de creier ca răspuns la emoții, influențează direct activitatea celulelor imunitare. Atunci cînd conștientul se simte neajutorat, fără nici o portiță de ieşire, sistemul imunitar abandonează și el lupta. De ce – încă nu se știe.

V-ați întrebat vreodată de ce, deși nivelul nostru de trai e mai ridicat ca niciodată în istorie, sîntem totuși atît de nefericiți? De ce, deși nu trebuie să alergăm toată ziua pentru a face rost de mîncare, sîntem atît de stressaţi? Tot mai multe voci susțin că marea problemă a omului modern – și cauza multor boli – e suprasolicitarea nervoasă. Nu-i îngăduim creierului nici o clipă de răgaz pe parcursul zilei, ba, mai mult, noaptea dormim superficial și prea puțin.

O modalitate de a întrerupe acest cerc vicios e să ieșim în natură, să simțim soarele și aerul curat, să scăpam de griji temporar. Dar – vai – de multe ori nu avem timp pentru astfel de ieșiri. O altă soluție ar fi meditația – să stăm cîteva minute sau poate mai mult fără să ne gîndim la nimic. Sigur, involuntar ne vor veni în minte nenumărate gînduri – toată dificultatea e să le alungăm, fără a ne preocupa de ele. Vom avea timp după ce terminăm, orice poate aştepta. Cum e nevoie să umpli golul cu ceva, o recomandare e să ne concentrăm asupra respirației: respiri, trăiești, și altceva nu mai contează pentru 5-10 minute. O altă variantă e să ne gîndim la Dumnezeu – da, rugăciunea e similară cu meditația.

Surse:

Davidson et. al Alterations in brain and immune function produced by mindfulness meditation.

Spiegel et. al Effect of psychosocial treatment on survival of patients with metastatic breast cancer.

Diverse cărţi sau clipuri video ale lui Jon Kabat-Zinn

Reclame

326 comentarii

Din categoria Psihologie

326 de răspunsuri la „Conexiuni neaşteptate

 1. Radu P.

  Angela, la mine in oras nu e asa.
  Oamenii au o mandrie a lor, nu se lasa cumparati de catre martafoi gen mazare, majoritatea sunt chivernisiti, nu asteapta ajutoare, e drept, la restaurante merg doar turistii iar toale se vand mai ales second hand. In schimb isi fac „căşi”. Si mananca „sanatos”, paine de casa cu cartofi, slana groasă de trei deşte , telemea si caş de oaie, nu de cioban.
  Din cauza asta, doctorii o duc foarte bine şi fiecare cioban visează să-şi facă copilul medic.
  Chestie care chiar se-ntâmplă, şi ca urmare avem medici proşti.

  Problema care se va pune în viitorul apropiat va fi că cei din zone precum Ardealul, care dau la bugetul de stat 100 de lei si primesc înapoi 70 nu o să mai fie de acord să-i care în spinare pe cei care plătesc 100 şi primesc 130.
  mazăre, oprişan, duicu, dragnea n-au decât să-şi mituiască electoratul dacă aşa e obiceiul pe-acolo, dar s-o facă din banii lor, nu din ai mei.
  E simplu.

 2. Radu P.

  A, ca uitasem, urmarea faptului ca avem medici prosti e faptul ca avem cei mai buni popi si un institut pe masura. Ca sa nu mai vorbesc de cimitir.

 3. Angela

  E simplu, Radule, dar până una-alta o fac din banii tăi. Și nu văd să se schimbe degrabă asta.
  Oricum, iar avem parte de o Apocalipsă. Marți sau miercuri, cred. Poate rezolvă aia lucrurile.

 4. andreea

  😛

  cei mai buni popi

 5. andreea

  iaaaar ploooouăăăă… aaaaaa…

 6. Angela

  Ce înseamnă popă bun?

 7. Radu P.

  unu care stie ritualul si canta frumos. avem unu’ la greco catolici mortal, sa-l auziti cum doineste in beserica…

 8. cătălin

  Ei, Radu, e complicat … De curiozitate, ce firme mari sint in Sibiu?

  Telemeaua si casul de oaie sint mincaruri sanatoase. Chiar si slanina, in cantitati rezonabile merge. S-a terminat povestea cu grasimile saturate.

  O inceput sa puna astia ad-uri pe blog? Lol, inseamna ca avem ceva trafic …

 9. andreea

  unul care te face să înţelegi că dracul nu-i aşa de negru?
  sau, viceversa… 🙄

 10. cătălin

  Dracu’ nu-i neaparat negru, poate fi blond, roscat, depinde …

 11. andreea

  ce-s alea ad-uri?

 12. cătălin

  Reclame. Mie imi baga, depinde si de locatia geografica.

  Am sfeclit-o cu dracusorul, se pare. 🙂

 13. andreea

  eu nu văd nici o reclamă.
  s-or fi luat după asta:

  http://www.zelist.ro/

  jos de tot, la ză bestest în ultima lună. n-am să le înţeleg niciodată criteriile.

 14. Eva

  yammmm, slanina!! imi ploua in gura

  s-a terminat cu „grasimi saturate -> boli cardiovasculare” sper, sau cel putin se desteapta lumea incet incet.
  eu personal tin insa cont si de faptul ca in grasime se stocheaza multe deseuri. practic tot ce intalneste organismul si nu stie la ce-i bun (ce sa faca cu substanta respectiva) si nici sa-l elimine nu poate, il stocheaza… unde? in grasime. la fel si la animale. (exemple : toxine, hormoni, chimicale periculoase, etc.)
  deci vorba aia, daca animalul tau n-a trait pe pajistile de pe munti si pasunile din raspanditii din deal sau vale ci a crescut chinuit si torturat si indopat prin nu stiu ce „lagar” mai bine lasa. cam asta a fost soarta carnurilor de pe la supermarket.. si nu numai.

  alte toxine se stocheaza in creier, de exemplu metalele grele. vaccinurile contin asa ceva. si amalgamul din dinti. mercur, aluminiu.
  este unul din motivele pentru care eu nu mi-as vaccina copilul. sau as cauta niste vaccinuri f bune, sa lipseasca „scara industriala” din ecuatie.

  despre helicobacter pilori s-a zis ca „aoleu si vai de mine, trebuie sa-l omoram ca din cauza lui facem cancer la stomac” … acum „stai ca face parte din good guyz, din microbiom (ala despre care am mai vorbit) si e de fapt protectiv cu mucoasa stomacului bla bla bla”… ma intreb peste 20 de ani ce-o sa zica si despre papiloma.

  PS: salut la toata lumea!

 15. cătălin

  Ei, sa nu exageram, sint si vaccinuri bune, poate unii dintre noi sintem in viata azi datorita lor.

  De cancerul la stomac stiu ca era frecvent prin anii ’60-70, dar numarul cazurilor a scazut constant de atunci. Spun multi ca ar fi fost cauzat de nitritii prezenti in carnurile conservate; pe masura ce congelatoarele s-au raspindit, lumea a renuntat la nitriti.

  Am mai spus, eu vad vina impartita intre Big Pharma si oameni. Big Pharma daca incearca sa produca un medicament si nu-i merge, nu ar trebui lasat sa suporte pierderea doar el, ca atunci e nevoit sa joace parsiv.

 16. andreea

  eu am un fix cu antitetanosul. boală de nervi, nu alta. de cîte ori mă rănesc, eu sau copiii, începe să mă apuce bîţul şi să mă întreb dacă e cazul sau nu de antitetanos. cît timp a trecut de la ultimul, bla-bla. 5 ani, 7, 10? trebuie făcut, nu trebuie? că doar nu mă duc la doctor pentru orice tăietură sau zgîrietură la care ţîşneşte sîngele.

  dar, cum zic, e fixaţie. odată am avut şi un atac de panică, mi s-a părut că am simptomele respective, că, deh, internet are toată lumea şi pentru ipohondri, asta e moarte curată, uneori… dilie, ce să mai… 😛

 17. Eva

  ei, eu ma refeream la vaccinurile inutile nu la diftero-tetano-pertusis + polio, FSME (meninoencefalitic), rujeola la gravide, poate (?!) si antihepatitic B.
  nu cacaturi anuale antigripale, antipapilome si alte inventii de „ultima ora”
  scuzati exagerarile.

 18. cătălin

  De un vaccin impotriva foamei poftei de mincare ati auzit?

  Drept sa spun, eu habar n-am de tetanos. Si nici nu mi-a zis nimeni vreodata ca trebuie refacut periodic.

 19. Angela

  Țigările îs bune împotriva poftei de mâncare.

 20. cătălin

  Da, si sexu’ o fi bun. Ca nu poti minca in timp ce.

  Stiu io, Radule, imi cam pare publicitate. Asa imi pare, repet, m-as bucura sa nu am dreptate. Dar am vazut prea multe firme distruse de coruptia din Romania ca sa mai cred ca undeva, in vreun loc din tara, lucrurile chiar merg. La urma urmei controalele se pot comanda de la Bucuresti…

 21. Radu P.

  Da, mai, si eu si Forbes suntem agenti de publicitate in slujba Iohannisului.

 22. Radu P.

  Si sa iti mai spun o chestie.
  Ma cam enerveaza cei care au dat bir cu fugitii si acum arunca sarcasme superioare la adresa Romaniei din locsorul ala confortabil de unde se afla.
  Tu esti in situatia asta.
  Eu, am ramas si am incercat sa fac ceva AICI, si am vazut tot procesul cum a evoluat, de la lovitura de palat a lui iliescu si pana la lupta pe viata si pe moarte impotriva coruptiei care era pe cale sa ne inghita.
  N-am trait din banii statului, mi-am facut in martie 90 propria afacere din care am platit bani grei statului roman, am incasat toate loviturile ce se puteau incasa, amenzi uriase, furturi, inselaciuni etc si cu toate astea nu urasc atat de tare tara asta cum o urasti tu.
  Perspectiva mea, din care vad lucrurile este una foarte complexa si foarte ancorata in realitati, cand spun ceva, o fac cu maxima responsabilitate, nu o fac de dragul barfei internautice.
  In schimb, tu ai o parere formata de pe internet, ziare si cancanuri de doi bani. Si nu esti tu singurul care canta fals in corul asta.
  Toti, care ati plecat ar trebui sa aveti o minima decenta in a nu va exprima pesimismul asta tragic si iremediabil in ceea ce priveste tara asta.
  Stiu ca asta va ajuta pe voi sa credeti ca ati facut o alegere buna, dar pentru noi, cei ramasi aici, suna cumplit de dureros, mai ales ca avem cu cine ne lupta aici, pe plan local, nu vrem sa simtim inca o rasuflare cinica in spate.
  Eu traiesc in Ardeal si aici nu e chiar la fel ca in restul tarii, si simt ca aici nu e totul pierdut.

 23. Angela

  Radule, despre Ardeal nu se prea vorbește, decât în contextul pe care-l știm prea bine, veșnic întreținător de zâzanie. În rest, vizibilitatea maximă o au baronii sudiști și amărâții bețivi și incestuoși din Moldova, țiganii ocărâți sau pupați în fund. Aș putea povesti o mulțime de chestii despre aproape incredibilul grad de civilizație pe care l-am descoperit în satul ăsta, în care stau de un an jumate. Cui să-i povestesc? M-aș alege poate cu un „te-ai dat cu ungurii”. A, și că veni vorba de o parte din cei plecați, una din vechile mele colegel, unguroaică, avea o prietenă care, plină de elan după 89, a plecat definitiv în Ungaria. Lui Kati a mea i-au rămas în grijă, aici, la Cluj, bătrânii părinți ai prietenei. Pe care-i vizita zilnic, le făcea cumpărături, îi ducea la medic etc. Câțiva ani buni, cât au mai trăit. Expata mai dădea câte o raită și se dădea mare, mândră de realizarea ei, spunând că „a plecat crema și a rămas rahatul.”Și asta i-o spunea celei care a rămas să-i îngrijească părinții pro bono. Dar să nu generalizăm. Există însă categoria celor plecați, plini de scârbă, reproșându-le bunicilor și părinților că nu s-au opus regimului comunist, bla bla. Ăia nu s-au prea opus, ce-i drept, unui regim instalat cu tancul. Ăștialalți cică s-au opus regimului scârbavnic al lui Iliescu plecând în tihnă, „doar cu buletinul”. Nici măcar n-au riscat să se înece în Dunăre sau să moară împușcați pe fâșie. Bravo lor, și-au scăpat pielea proprie, Dar e nedrept să aștepte de la cei rămași să le construiască o țară minunată unde să se poată întoarce când i-o răzbi dorul de sarmale.

 24. cătălin

  Radule, nu mi se aplica nimic din ce zici tu acolo.

  Nu arunc nici un sarcasm superior, cred ca sint multe tari cu probleme in lume, nu doar Romania. N-am spus niciodata ca in alta parte sint ciini cu colaci in coada, din contra, functionari timpiti vei gasi peste tot. Eu nici macar nu sint plecat definitiv, multumita unei birocratii absurde.

  Da, cred ca toti cei care au plecat au incercat sa faca ceva in tara, dar pina la urma au fost nevoiti sa se recunoasca invinsi. N-a plecat nimeni de prea mult bine, ci de disperare. Disperarea sa ai 30 si ceva de ani, sa lucrezi si tu si nevasta, sa aveti un copil si sa nu va permiteti sa stati decit la parinti, in apartamentele cu 2-3 camere din cutiile de chibrituri. Concedii? Pula! Sau disperarea sa iti vina controale la firma in fiecare zi; si stii cum e, inspectorul da amenda, ca doar nu vine degeaba. Un coleg de liceu a patit exact lucrul asta. De ce? N-a vrut sa contribuie la o campanie electorala.

  Ce parere formata de pe internet, omule? Toata lumea spune ca merge economia, ca nu stiu ce, uita-te la Ponta. Cind insa se duce bolnavul la farmacie sa-si ia medicamente compensate pe data de 2 a lunii, farmacista ii spune zimbind: „ne pare rau, s-a epuizat plafonul! Reveniti luna urmatoare. (daca supravietuiti pina atunci)”. In spitalul unde a lucrat mama uneori umblau SOBOLANI printre paturile bolnavilor. SOBOLANI! Stii ca sterilizau instrumentar de unica folosinta? De ce? Pai ai de ales, ori respecti regulile si lasi bolnavul sa moara, ori incerci sa-l salvezi cu ce ai. Stii ca foloseau la operatie un cleste-patent adus de un medic de acasa? Da ma, patent de ala cu care scoti cuie, cu ala indoiau uneori niste instrumentar. Spital universitar, al doilea ca marime din tara!

  Cind m-am dus pe acasa mergeam sa alerg prin fosta zona industriala a orasului. Totul e o ruina! Ba chiar era si periculos, ca ieseau haite de maidanezi si sareau pe tine. M-am lasat pagubas.

  Daca economia ar merge asa bine, nu ar fi si bani mai multi la buget? Cum pot sa fiu altfel decit sceptic cind vad cu ochii mei jalea din unele parti? Ma bucur ca la tine e altfel, inseamna ca mai e speranta. Poate.

 25. Radu P.

  In 93 a venit pe la mine un Sicilian, caruia am inceput sa ma plang, ca ce greu imi e, ca imi pare rau ca n-am plecat din cauza banditilor, etc. La care el imi zice, barbat e ala care ii face pe banditi sa fuga, nu fuge el.

  Cuvintele astuia m-au mad at so nu stiu de ce, dar cu cat m.am lovit de greutati mai mari cu atat m-am facut mai al dracu si nu am cedat.

  In schimb, vad ca cedeaza ei, nu e zi lasata de Dzeu sa nu mai pice cite unul.
  EU sunt tot aici.
  Disperarea e un moft.

 26. andreea

  v-aţi gîndit vreodată că poate pur şi simplu nu le poţi avea pe toate?!
  nu ştiu nici un român plecat (în frunte cu tine, Cătălin) care să nu regrete clima şi mîncarea de acasă. şi femeile, eventual. astea-s aspecte importante, nu?
  cine ştie în ce mod subtil se leagă toate lucrurile…

  poate există vreun colţişor în care e raiul pe pămînt, dar sigur nu încăpem toţi acolo. e ca atunci cînd alegi orice, în viaţă. o meserie, o nevastă, un comportament. pachetul e complet. rele şi bune.

  nu, eu n-am rămas ca să mă lupt cu Răul. am rămas de lene. şi pentru că tot timpul am avut convingerea că dacă îmi merge rău, mai mult de jumătate din vină mi se datorează. şi pentru că nu m-a tras nimeni, dincolo. nu sînt o deschizătoare de drumuri.

  să plece copiii, dacă vor…

 27. cătălin

  Nu, mai, nu e un moft! Si nu poate fi doar vina ta sa muncesti ca medic sau ca profesor incepator si sa primesti un salariu din care sa nu poti trai! Ce dracu sa faci? Sa-i dai in cap vreunuia, sa vinzi droguri? Da, unii fac asta, e o varianta.

  Sa vezi tu cum pleaca oamenii, isi lasa acasa copii de virsta scolara, familii, totul, se duc sa faca treburile pe care nimeni altcineva nu le accepta. Sa stearga la cur bolnavi sau sa sape santuri cu mina. De ce pleaca, crezi, dintr-un capriciu? Ii moft sa nu ai ce-i pune copilului pe masa? O fi …

  Iar de regretat nu regret mincarea sau clima, astea sint chestii minore. Regret ca, oricit de bine ar fi prin alte parti, acasa e totusi acasa, in Romania …

  Radule, am mai editat eu din ce-ai scris, dar intr-un loc chiar n-am inteles, a corectat asta prea aiurea.

 28. cătălin

  Da, bullshit… Au tradus automat, cine stie cu ce …

  Andreea, sa stii ca m-am gindit bine. Ca nu le poti avea pe toate. Stiu. Nu stiu daca am asteptari asa de mari, sa cistig cit sa pot trai, sa am o gagica si-un motan. Acum n-am nimic, dar asta si din vina mea.

  Totdeauna am parasit tara cu ochii in lacrimi. Totdeauna mi-a parut rau. Nu stiu, am incercat si io, ce-as fi putut face de unul singur? N-am plecat chiar imediat dupa facultate, am mai incercat … iar de tras nu m-a tras nimeni dincolo.

  Mereu m-am gindit ca, daca Doamne-fereste sa intimpla ceva si primesc un mesaj de la vreunul din parinti: „Cataline, sint la spital, vino cit poti de repede sa ne luam ramas bun!”, eu ajung dupa 3-4 zile, poate prea tirziu. M-am gindit, da, m-am gindit, dracu’ s-o ia de viata!!

  Poate acum intelegeti de ce-i urasc pe politicienii romani si de ce imi doresc sa-i vad in puscarii sau chiar atirnati de copaci!

  Spui tu Radule ca au inceput sa pice. Totusi, mai e mult pina departe. Sint unele semnale bune, eu chiar nu inteleg cum, dupa 2 ani de guvernare PSD, parchetul poate umfla baroni ca Mazare! Dar ma bucur cind vreun bandit de asta intra la zdup.

 29. cătălin

  „Aș putea povesti o mulțime de chestii despre aproape incredibilul grad de civilizație pe care l-am descoperit în satul ăsta, în care stau de un an jumate. Cui să-i povestesc?

  Pai spune-ne noua. Noi nu judecam (sper). Cel putin eu nu judec oamenii, si, daca sint aspru cu cineva, sint aspru cu mine.

  Prin Moldova e cam altfel … sate de alcoolici puturosi care fura orice. Pui ceva in gradina? Vin la furat! Rosii, ardei, pastai, usturoi … da, usturoi, vin cu hirletul si scot usturoi din pamint! Sigur, au si ei gradini, si-ar putea pune. Dar e mai simplu sa fure. Eu fac ochii mari cind spui ce vecini de treaba ai si ce frumosi sint oamenii acolo.

  Aia cu reprosurile nu-mi place, nici pentru cei care au plecat, nici pentru cei ramasi. Fiecare a ales, asa cum a crezut, in functie de imprejurari.

 30. Angela

  Nu e moft, nu zice nimeni că e. Sigur că pleci, dacă altfel nu se poate. Și nu prea se poate. Dar nici nu mai ai ce să aștepți de la o țară din care pleacă tocmai oamenii care, măcar teoretic, ar putea face ceva. Ce poți face cu copiii, decât să te chinui să-i crești până să poată pleca, cu bătrânii care, ai naibii, trăiesc prea mult, cu mulțimea de așa-ziși asistați, care poate, în alte condiții, n-ar fi ajuns asistați? Nu pot să cred că sunt chiar atâția oameni care s-ar mulțumi cu niște căcaturi de ajutoare, dacă ar avea unde munci cât de cât cu siguranța măcar a zilei de poimâine? Sigur, mocirla te trage și zaci pe 350 lei, decât să rupi hamul pentru 500.

 31. Radu P.

  Ba da, disperarea e un moft, poate sa apara si la cucoana care nu-si mai poate cumpara a douazecisitreia haina de blana chinchilla, si la copilul african care se taraste in nisipul uscat in cautarea unui guri de apa.
  In cel de-al doilea caz e disperare reala, nu inchipuita, si daca ar fi o scala de masurare a disperarii, acolo probabil ca ar fi minimul valorii.
  Disperarea romaneasca e una anemica, inchipuita, telenovelistica. Cum sa nu ai ce pune pe masa copiilor??? Trebuie sa fii tembel sa n-o poti face, exista o gramada de oportunitati, problema este alta, ca ne dorim TOTUL, ACUM.
  Si asa ajungem sa ardem niste etape, care se razbuna in timp.

  In ceea ce priveste Ardealul, valahii din Vechiul Regat ar trebui sa priceapa in sfarsit ca este o tara aparte, multiculturala, in care au trait sute de ani mai multe natii, valahi, sasi, svabi, unguri, secui, sarbi, tigani.
  Toti acestia au interactionat intre ei si si-au format o cultura si educatie aparte.
  Cand Vechiul Regat a alipit in 1918 Ardealul au facut-o cu tot ce era intr-insul, cu toata populatia sa, nu numai cu valahii de-acolo. Romania moderna devenea o entitate multiculturala.
  Acest lucru nu a fost inteles la Bucuresti, pentru ca, se pare ca au fost interese ca romanii sa fie tinuti in ignoranta si vrajba. Ardealul a fost considerat prada de razboi. Nu s-a studiat o clipa istoria Ardealului, aia „sincera” cum ar fi spus Constantiniu, iar ungurii, secuii si sasii au fost considerati „nationalitati conlocuitoare” adica un soi de chestie tolerata.
  Ziua nationala a fost pusa la 1 decembrie, moment numai bun de a defila cantand ostentativ si provocator, „treceti batalioane carpatii” si „c-asa-i romanul” uitandu-se ca la 1 dec 1918 si ungurii, sasii, secuii din Ardeal au devenit si ei romani. Deci cum ar putea ungurii sa treaca Carpatii daca ei sunt deja acolo?
  Niciodata un valah care n-a trait in Ardeal nu-i va putea intelege pe ardeleni, pentru ca aici exista un soi de empatie generala care nu tine cont de etnie, si care te face partas la un mod de viata, valori, educatie comune.

  Din aceste cauze, eu si multi altii de pe aici ne dorim autonomie, administrativa si bugetara.
  Vrem guvern propriu si buget de sine statator din care sa contribuim cu un anumit procent, 10-20% la bugetul national, procent cu care sa contribuie si celelate regiuni istorice.
  In forma actuala in care Ardealul este motorul care trage in spinare tara n-o sa mearga prea mult, nu facem altceva decat sa incurajam puturosenia, hotia, aroganta, proasta administrare.
  Nu e posibil ca baroni precum astia de la mahedinti, teleorman, vrancea sa conduca teritorii ultrasarace si ei sa fie multimilionari, se pune intrebarea de unde, cum de unde, din banii Ardealului desigur.
  Mai e putin, dar Ardealul se va trezi la realitate, pentru ca intotdeauna a fost cea mai progresista zona a tarii.

 32. Radu P.

  „Vedem o tendinţă îngrijorătoare în prea multe părţi ale Europei Centrale şi de Est unde aspiraţiile cetăţenilor sunt călcate în picioare de interesele oligarhilor corupţi”, care „îşi folosesc banii şi influenţa pentru a înăbuşi opoziţia politică, pentru a cumpăra politicieni şi grupuri media, pentru a slăbi independenţa judiciară şi drepturilor organizaţiilor non-guvernamentale”, a declarat Nuland, în cadrul unei audieri la Comisia pentru Afaceri Externe a Senatului SUA.

  Totodată, oficialul american a precizat că se dezvoltă un număr tot mai mare de oligarhi şi politicieni corupţi, care lucrează împreună, inclusiv la nivel transnaţional „pentru a se proteja şi pentru a se ajuta reciproc să-şi menţină influenţa”. „În multe părţi ale Europei, lupta împotriva corupţiei trebuie să fie o prioritate naţională mai mare, în vederea protejării şi apărării democraţiei şi suveranităţii statale (…) Un astfel de sistem corupt nu numai că slăbeşte democraţiile din interior, dar le face vulnerabile şi la influenţele de corupţie din afara graniţelor care încearcă să exercite o influenţă politică şi economică nejustificată asupra politicilor stat şi a factorilor de decizie”, a afirmat Victoria Nuland.

  „În anul care urmează, veţi vedea că ne vom concentra pe intensificarea activităţii noastre în Balcani, Europa Centrală şi de Est, în strânsă colaborare cu UE, pentru a ajuta aceste ţări să promoveze o guvernare curată şi responsabilă, o societate civilă activă şi liberă, o presă independentă şi pentru a ajuta guvernele şi cetăţenii în eforturile lor de a expune şi elimina corupţia oriunde s-ar ascunde”, a mai spus asistentul secretarului de Stat.

  Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/nuland-sua-se-vor-concentra-pe-eliminarea-coruptiei-din-statele-europei-centrale-si-de-est_1418912.html#ixzz2yeLNrSfj
  Follow us: @realitatea on Twitter

  Cine nu pricepe asta inseamna ca e batut in cap.
  Si n-o fac de mila populatiei oropsite, vezi Doamne, o fac pentru ca vor sa-si implementeze propriile sisteme de dominatie care nu functioneaza intr-un sistem corupt.

 33. Dar medicii nostri blamati aici sunt angajati peste hotare fara examen doar pentru ca sunt romani !

 34. Radu P.

  Cand spun ca e batut in cap ma refer la acei baroni care nu se opresc din furtisaguri.

 35. Angela

  De ce s-ar opri, dacă le merge?

 36. Angela

  Ar cam trebui să-mi iau o mașină de spălat nouă. M-am uitat pe diferite saituri. Din una în alta, am ajuns la concluzia că-mi trebuie o mulțime de chestii și m-a pălit o poftă compulsivă de cumpărături, deși, de felul meu, urăsc să fac asta. Dracu s-o ia de societate de consum, nici nu credeam că am nevoie imperioasă de atâtea lucruri. Acum mor de pofta lor.

 37. Radu P.

  Inainte sa-ti iei o masina noua de spalat intreaba-l pe ala de le repara ce anume sa-ti iei.

 38. Angela

  Așa oi face. De obicei întreb specialiști. Îmi aduc aminte de prima casă la țară pe care am vrut s-o cumpăr. Era ceva mai aproape de Cluj și pe dinafară arăta drăguț. Până să ne întâlnim cu vânzătorul, s-o putem vedea și pe dinăuntru, am tot visat la ea. De mers „la vedere”, am mers cu un prieten structurist. S-a uitat din pivniță până-n pod, a ciocănit pereții, a scobit în fundație, mă rog, a descântat-o cum știa el. Și n-am mai luat-o, că m-a apucat groaza de ce mi-a zis. Am aflat acum că au cumpărat-o niște tineri, că au renovat-o și termopanizat-o degeaba, că trebuie s-o dărâme. E atât de umedă, că nu se mai poate face nimic cu ea. Așa că, îs eu impulsivă, dar când e la chestii serioase las treaba pe seama cui se pricepe.

 39. cătălin

  Radule, eu zic ca motorul care trage tara se cheama FMI. Grosul banilor vin din imprumuturi.

  Hai sa-ti spun ce oportunitati aveam eu. Cind am terminat facultatea imi gasisem un post de programator la o firma din Piatra Neamt. Salariu: 100 de dolari pe luna. Chiria in cea mai jerpelita garsoniera, de-aia comfort 3 daca stii ce inseamna: 150 de dolari. Misto oportunitate, nu, sa lucrezi ca programator dar sa locuiesti in cartoane, ca vagabonzii.

  Iti dau dreptate cu V. Nuland, si eu cred ca SUA si UE controleaza justitia din Romania si de aia mai intra banditii la puscarie. Exact, nu o fac de mila populatiei sau pentru democratie, ci pentru a eradica o coruptie care ii ameninta. Ce faci cu o tara membra Nato al carei prim ministru poate vinde orice secret militar rusilor?

  Dar nici nu mai ai ce să aștepți de la o țară din care pleacă tocmai oamenii care, măcar teoretic, ar putea face ceva.

  E o nebunie ce se intimpla in Romania, o iresponsabilitate de neimaginat din partea politicienilor. Nu mai ai ce spera de la o tara in care tineri de 20-30 de ani pleaca in masa.

 40. Radu P.

  Cataline, lasand la o parte aia cu salariul de 100 de dolari pe care n-o cred, pe mine nu ma intereseaza motivele pentru care ati plecat si nici nu va judec pentru asta, am cerut doar s-o lasi mai usor cu pianul pe scari in ceea ce priveste cinismul cu care vezi realitatea romaneasca.
  Bucura-te ca esti acolo unde esti si crede-ma pe cuvant ca nici aici nu e dracul chiar asa negru.

 41. cătălin

  Depinde pentru cine nu e dracul asa de negru, depinde pentru cine. De bolnavi de cancer care nu isi pot gasi in farmacii medicamentele ai auzit? Sau bolnavi care, daca nu au bani de spaga, sint lasati sa moara in spitale. Iti plac bebelusii rumeniti frumos in incubatoare? Ti se pare normal ca echipele de salvare sa nu stie sa citeasca niste coordonate GPS? Sa continui?

  Ca pe tine nu te afecteaza unele lucruri, nu inseamna ca nu exista. Si da, pentru unii dracul e negru in Romania. E foarte negru.

  Oi fi cinic pentru ca am vazut cu ochii mei realitatea romaneasca. Nu vorbesc din carti sau din auzite. Nu crezi faza cu salariile? Ia uita-te acum ce salariu are un medic rezident sau un profesor debutant! Apoi compara salariul cu chiria pentru o garsoniera, si vezi care-i diferenta.

 42. Angela

  Aici, la noi, mai rea decât sărăcia e ura. Și animalul nostru totemic, capra vecinului.

 43. cătălin

  Asta poti s-o mai spui o data, Angela. Ura. O ura dementa indreptata impotriva unor nevinovati.

  Cred ca e cea mai mare diferenta dintre romani si alte neamuri. In alte tari oamenii sint mai calmi, zimbesc, trec cu vedere, in Romania isi dau in cap unul altuia pentru motive neinsemnate. Bine, vorbim acum in medie, ca altfel sint exceptii nenumarate.

  Stiu ca ar trebui articol, am ceva in cap de citeva zile, dar nu gasesc timpul sa-l scriu. 😦

 44. Radu P.

  Cataline, nu vreau sa dau lectii nimanui, crede-ma, dar disperarea si necesitatea asta de a pleca inspre zone mai tihnite tine de felul cum te raportezi tu la ceilalti.
  Pe mine m-a prins revolutia tanar inginer cu stagiul terminat, facusem naveta zilnic la 60 de km, timp de trei ani, cu doi copii mici si intretinator de familie.
  Imi dadusem demisia de la fabrica unde lucrasem inca din noiembrie 89, deci eram liber profesionist. Nicio clipa nu m-a cuprins disperarea si mi-am bagat capul intre umeri si am purces la munca de jos, am vandut sucuri pe strada, am descarcat mii de tone de marfa, am dat cu sapa, am plivit si am sapat fundatii.
  Nu am cerut nimanui, niciodata, sa-mi asigure de munca conform pregatirii mele, nu am stat la mila nimanui. Faptul ca am facut o facultate l-am considerat un privilegiu in propria mea formare ca om, dar nu am avut pretentii absurde si nici nu am facut o tragedie din faptul ca nu gasesc de munca in acel domeniu.
  Si acum imi dau seama ca n-am avut timp sa ma gandesc la asta, pentru ca trebuia sa intretin o familie.
  Altii ar zice ca n-am avut respect pentru mine. Se poate.
  Eu m-am lovitl de tot felul de greutati si am reusit sa le dau de cap, iar de bazaconiile alea pe care le enumeri tu acolo, eu, aici, in jurul meu, nu am prea auzit. Ele s-or intampla, nu zic, e o tara mare, dar a te uita numai la stirile de la ora 5 si a-ti face o imagine generala despre tara dupa ele, asta mi se pare o neghiobie.
  In toata lumea asta, de cancer, se mai si moare, iar de avioane disparute cu lunile, anii, nu in Romania ci in tari cu tehnologie dezvoltata, ce mai zici?

  Medicul rezident impreuna cu bursa de rezidentiat sare de 2000 de lei, dar in meseria asta, medicul rezident este un ucenic, in schimb, un medic serios, la 35-40 de ani isi poate face cabinetul lui si castiga mii de euro pe luna. Asa ca nu-i mai caina tu pe medici, cine isi vede treaba in tara asta reuseste. Voi vreti TOTUL, ACUM, asta e boala voastra.

 45. Radu P.

  Si mai trebuie sa zic cateva, acum ca m-ai starnit.
  Ai habar de ce mi-am dat demisia de la fabrica in 89? Pentru ca ma simteam o povara pentru stat, aia de la fabrica de ciorapi din Agnita, fusesera obligati sa scoata postul ala, asta am aflat-o dupa ce m-am angajat, nu ca ar fi avut nevoie de mine, dar asa era politica centrala sa absoarba toti absolventii in campul muncii, si toti cei trei ani pe care i-am petrecut acolo, aveam senzatia ca munceam prea putin pentru banii pe care ii primeam, asa ca, cum s-au implinit cei trei ani, am plecat, n-as fi putut pleca mai repede pentru ca eram obilgat sa-mi platesc scolarizarea.
  Asa am devenit ce sunt, si jur ca nu am luat in viata mea vreun ajutor de la stat, ci numai am dat.
  Acum, majoritatea nu stiu cum sa spolieze statul mai dihai, in frunte cu politicienii. Chiar si voi, tineri absolventi, aveti pretentii absurde de a primii posturi bine platite si confortabile. De unde ideile astea?

 46. Angela

  Exagerezi, Radule. Între posturile „bine plătite și confortabile” și cele plătite umilitor, la limita subzistenței, ar trebui să fie cele decente și suficiente pentru ca un tânăr să poată trăi și construi. Nu mi se pare normal, acceptabil și lăudabil ca un tânăr să muncească precum vita, să-și ia trei joburi ca să-și poată plăti chiria, utilitățile și să-i mai rămână de doi covrigi și un iaurt. Și să facă asta până pe la 35-40 de ani, când poate prinde o brumă de cheag să-și întemeieze o familie și să aibă un venit suficient pentru ca banca să-i dea un credit pentru locuință, pe care să-l plătească vreo 15-20 de ani cu două treimi din leafă. Și să trăiască așa cât o mai avea, dacă nu l-au răzbit diabetul, ulcerul sau infarctul și să-și vadă copii la botez și la majorat, după o tinerețe futută și chinuită, plină de lipsuri și frustrări.

 47. andreea

  filozofie stoică. plus convingerea că viaţa nu ţi s-a dat ca să te bucuri, să fii vesel şi să-ţi fie uşor, ci pentru altceva.
  nu oricine e croit în felul ăsta, dar pot să înţeleg perspectiva, pentru că am şi eu părticele din haina cu pricina.

 48. cătălin

  „La multi ani!”, Vio si Ana, daca veniti pe aici…

 49. cătălin

  Nu posturi bune si comfortabile, dar posturi din care sa poti supravietui. Tu chiar n-ai crezut faza cu salariu de 100 de dolari, nu? Nu te invinovati, n-au crezut-o nici politicienii, dar de aia pleaca toti in draci. Peste jumatate din colegii mei de clasa din liceu au plecat.

  Nu stiu de bursa de rezidentiat (o fi nou introdusa?), stiu cit cistiga un medic rezident mai demult. Mi-a aratat unul fluturasul, am doi colegi de liceu cu care sint prieten bun. Salariu „normal”, sa-ti cumperi ceva mincare din el. Chirie? Ei, asta nu! Ori stai la mama si la tata, ori, daca nu, prin cartoane pe strazi, ca se poate dormi si acolo.

  Si ignori ceva: un medic bun, daca nu are pile, nu va obtine post. A, mai e o varianta, femeile au optiunea de a-i suge pula vreunui imputit. Stiu foarte bine, si nu din auzite, care e situatia. Ori esti fata lu’ domnu senator, ori esti baiatu’ lu’ domnu’ doctor, ori amanta lu’ cutare.

  Bolnavii care nu-si pot lua medicamentele mor singuri, in tacere, uitati de toti. Ei nu apar la stiri …

 50. Radu P.

  Cataline, probabil ca Angela, Andreea, eu si inca vreo 20 de milioane suntem deja morti si n-o stim. Dovada ca se poate supravietui suntem noi, astia 20 de milioane.
  Iar cu medicii nu ai dreptate. Dupa 89 s-au inzecit numarul de absolventi, deci exista un surplus de forta de munca in acest domeniu, iar primii care incurajeaza emigratia sunt medicii mai batrani care scapa de concurenta.
  Se numeste piata muncii, si e o piata libera, nu e obligat guvernul sa-i angajeze pe toti care termina o facultate. La fel si in alte domenii.
  Eu tocmai asta ziceam, ca cel care vrea sa munceasca are unde, nu se agata de o diploma.
  Si sa mai stii o chestie, ca in Occident se suge pula mai dihai, in corporatii exista o gluma, care de fapt e cam trist de adevarata, te intreaba inca de la angajare ce preferi, inghetata (adica, sa lingi) sau porumbelul, adica sa iti iei zborul.
  Programatorul meu, pe care l-am avut angajat inca din 1991 pana acum trei ani, lua de la mine 100 de euro si nici nu venea la servici, imi scotea in 10 ale lunii statele de plata. Binenteles ca imi facuse programele de gestiune pe care le foloseam.

 51. Radu P.

  Si nu mai fi melodramatic, si in occident batranii mor singuri prin spitale pentruca asta e viata, mai si mori, cat sa tot traiesti, si mai ales, la ce bun?

 52. cătălin

  20 de milioane? M-as mira, ca vreo 3-4 milioane sint in afara tarii. In fine…

  Cum supravietuieste Romania? Cu imprumuturi! Fara imprumuturi nu s-ar putea plati nici macar pensiile.

  Statul nu e obligat sa angajeze nimic, si de fapt ar face mai bine sa dispara cu totul. Cred ca stii foarte bine ca salariile sint mici in Romania pentru ca impozitarea muncii este de 50%. Iar despre medici, nu e mai piata libera, e piata libera pentru spagi! Chiar ai picat din luna? Scoate si tu putin capul sa vezi cum se aranjeaza concursurile, cum toti dobitocii capata posturi, desi nu stiu sa faca nici cele mai simple operatii. Pe de alta parte, in alte tari, medicii romani, aia care nu trec de „concursurile” din propria tara, sint asteptati cu bratele deschise.

  Si ia spune-mi tu, cam ce-ai vrea sa faca un medic dupa 6 ani de facultate? Daca singurul lucru pe care il stie e o specializare medicala, ce variante ar avea?

  Eu spuneam de batrini care mor din lipsa de medicamente, morti care ar fi putut fi evitate. Si nu numai batrini, sint si tineri, repet, sa nu ajungi sa vezi ce-i intr-un spital!

 53. Radu P.

  Da, mai, io-s picat din Luna (cu L mare) :), nu stiu nimic din ce se intampla in jurul meu, stau ca strutul cu capul in nisip.
  Ma faci sa rad.
  Un medic poate sa munceasca orice, ca nu-i cad epoletii, iar daca nu, sa stranga din buci pana cand ajunge pe cai mari. Si de ajuns ajunge, fara sa faca compromisuri rusinoase (apropos, care suge puli ocazionale n-o face din disperare, o face ca ii place), iarasi iti spun, tu citesti prea multa presa de scandal. Eu cunosc foarte multi medici care lucreaza in spitale de stat sau private si au si cabinetul lor privat si care fac mult mai multi bani decat necesarul de supravietuire.
  Daca nu vrea sa faca nici unul din aceste lucruri, poate sa emigreze, nicio problema, dar inca odata iti repet, din moment ce ai ales calea emigrarii atunci trebuie sa ai decenta sa nu te mai exprimi negativ la adresa tarii pe care ai parasit-o, pentru ca tu nu faci nimic ca s-o ajuti.
  Hai sa nu mai dam cu rahat in toata lumea, asa cum ai tu tendinta si sa nu mai generalizam niste cazuri nefericite.
  Soacra mea a fost operata pe inima si i s-au pus doua valve metalice, la Tg Mures, o operatie teribil de complicata, asta acum 16 ani si e bine mersi, mama mea a fost operata de cancer la colon acum 10 ani, aici la Sibiu. Medicii, niste profesionisti, n-a fost vorba nici de spaga, cel putin la Tg Mures nu au vrut sa primeasca nici dupa operatie, nimic.
  Da, mai sunt probleme, dar una peste alta, Romania nu e o tara de nelocuit asa cum pretinzi tu.

 54. cătălin

  Sint doua Romanii, Radu, fericiti aia care traiesc intr-una, vai celor dintr-a doua!

  Uite – ca vad ca nici Eva, nici Morri, nici Edle nu spun nimic de ce au plecat – citeste articolul asta si mai vorbim dupa.

  http://www.simonatache.ro/2014/03/03/profesie-medic-departe-romania/

  N-am spus ca nu sint medici care nu fac bani frumosi in Romania. Din contra, sint medici care iau o gramada de bani, desi nivelul lor e aproape de zero. Spuneam ca, pentru un tinar fara pile, e imposibil sa intre in sistem. Sint oameni in Romania care primesc salarii enorme pentru munca putina; uite, traficul pe blogurile romanesti explodeaza in cursul saptaminii, in timpul programului de lucru. 🙂 Se poate cistiga in tara mai bine decit in pozitii similare din Marea Britanie sa spunem, dar trebuie putin „noroc”. 🙂

  Citeste articolul ala. E lung, da, dar merita!

  Edit: am vazut acum ca Simona a marcat cu rosu si albastru ideile principale, pentru cei grabiti.

 55. Radu P.

  Cataline, tot spuneti mereu ca statul asta nu a dat doi bani pe voi, de bine de rau, v-a scolarizat atata amar de vreme, dar voi, ati dat ceva statului inapoi?
  Din ce spune fata aia acolo, rezulta fix ce-am spus eu. A plecat la mai bine, nu ca nu a supravietuit aici. Era greu aici, saracuta, muncea si pana la 12 si o puneau sa faca si munca de secretara, deh, asa-i cu ucenicii. Cazuse in depresie.
  Se pare ca tot nu pricepi o treaba, in Romania e inflatie de medici, pentru ca aici, invatamantul e aproape gratuit, in Occident, e invers, cauta medici pentru ca sunt putini pe-acolo, costa enorm sa faci facultatea de medicina si doi, sunt tot mai multi batrani care au nevoie de tratament, speranta de viata in Occident e mai mare cu vreo 10 ani decat la noi.
  Si daca fatuca asta zice ca e imposibil sa ajungi in sistem, atunci habar n-are cum e la notari.

 56. Radu P.

  Si nu sunt numai 2 Romanii, sunt 20 de milioane, fiecare traieste in aia pe care si-o construieste.

 57. Radu P.

  Si de ce ar spune susnumitele de ce au plecat, ca doar nu suntem la spovedanie. Eu nu contest acest drept de a pleca, nimanui si nici nu judec pe nimeni ca de ce a facut-o.
  Ma deranjeaza doar cand cei plecati privesc inapoi cu manie, uitand ca facand asta ne jignesc pe noi, cei ramasi.

 58. Angela

  Of, altă schismă, altă dihonie. Cei plecați, cei rămași. Ce naiba se întâmplă cu oamenii?

 59. Radu P.

  Fals, dihonia este intre cei ramasi so cei plecati care comenteaza exclusive negative la address tarii pe care au parasit.o. Asta nu inseamna ca se intampla ceva cu oamenii.

 60. Eva

  Pe de o parte Radu are dreptate. Da, daca muncesti mult, tragi tare, faci o mie de sacrificii, reusesti. Trebuie doar sa-ti vezi de treaba ta si sa inveti+muncesti. Un medic ajuns bine e un cocktail intre carisma, inteligenta, umor, perseverenta… Si da! poate reusesti ca la 40 de ani sa te stie lumea. Insa este greu. Si inveti de-a lungul drumul sa calci si pe cadavre.
  Aceste cadavre sunt in marea lor majoritate pacientii (apoi colegii tai, caci medicii nu sunt colegi intre ei) pentru ca medicii care au bani, de la pacienti ii au, nu de la stat. Salariile si garzile sunt platite in glume proaste. Despre burse si alte vise frumoase nu se pune problema. In primul rand pentru ca sunt putine si in al doilea rand, sunt „dedicate”. Iau burse 2-3 tocilari magna cum laudae si restul copiii de profesori/decani/doctori smecheri etc.

  Am citit si eu articolul de mai sus. E adevarat ca un medic adevarat nu ar vorbi asa niciodata. Pesemne ca doamna doctor radiolog a fost foarte frustrata in Romania. Insa absolut tot ceea ce spune este adevarat. Este adevarat ca prioritate (peste tot) au copiii de doctori, apoi pilele, apoi vine si restul din urma si daca mai sunt locuri, burse etc ok, daca nu, poate la anu’.

  Dar Radu, oamenii astia de scrisara mai sus au si ei dreptate. Sistemul medical este putred. Pai multumesc, la Tg Mures (exemplul tau) il ai pe Arafat care si-a investit viata si sufletul in oamenii aia si e celebru Tg Mures. Timisoara pe de alta parte … e cum sa spun, rotten, putreda. Cel mai rau e la TM, plin de nepotism.

  La Bucuresti cand a lovit criza acum 3-4 ani, nu operau in spitalul municipal, ca n aveau cu ce. Isi trimiteau pacientii sa-si cumpere seringi si pansamente sterile. Jale. In anul 2010 nu 1450. Dar e poveste veche. Spitalele stau sa cada, pacientii cate 2 in pat, cele necesare lipsa. Pai.. cred ca placa-i veche.

  Eu am vrut sa plec din anul 2. Cam pe atunci i se spulbera visul frumos de-a fi doctor adevarat cam oricarui student. Pentru ca intelegi ce se intampla. Totul e o afacere, pacientii sunt sursa de venit, sau investitorul. Practic banii sunt inexistenti, accesul la la carti bune era nul si cu mare sacrificiu. Pai are cineva idee cat costa cartile medicale? Si cat e salariul? Pai si daca ai si nevasta si copil acasa te-ai supt. N-ai nicio sansa fara spaga. Apoi profesorii, mentorii, cu un chef nebun de preadare, si ei tot la vanatoare, dupa bani, dupa studenti straini…
  Studentii la medicina spun toti „eu n-am sa iau spaga”. Pana dupa primele fluturase de salariu.
  As fi plecat daca eram in UE. Visam la Irlanda. M-ar fi costat ca cetatean non-UE un an de facultate acolo 20.000 lire. Pt un student UE, taxa era 5000.
  Apoi am intrat in UE, dar eram deja aproape de final, de absolvire. Ar fi fost mai complicat sa plec ca studenta in ultimii ani si sa mi se recunoasca toate stagiile din urma decat sa mai astept, sa termin la Bucuresti si-apoi sa plec ca absolventa UE in alta tara. Am plecat imediat cum am terminat facultatea. Nici macar nu m-am gandit sa dau rezidentiatul asa la misto.
  Sunt medic si am fost si „copil de doctor”, maica-mea ar fi putut sa-mi plateasca 20.000 euro, un post de rezident in aproape orice spital din Bucuresti, dar n-am vrut. N-am vrut sa iau banii maica-mii, n-am vrut sa ajung sa platesc rate la banca 30 de ani ca sa am o casa a mea, n-am vrut sa mai locuiesc la 27 de ani cu parintii, n-am vrut multe. Am vrut sa pot sa practic meseria asta si sa fiu complet independenta. De asta am plecat.
  Nici aici nu-mi permit sa-mi cumpar o casa fara credit. Dar imi permit sa-mi platesc chiria, sa-mi cumpar cate carti medicale vreau, sa mananc si sa pun si un ban de-o parte in caz ca am chef sa fac un copil sau in caz ca am chef sa-mi cumpar o casa cu gradina peste 20 de ani. In Ro n-as fi putut. Nu chiar atat de multe de-odata. Da probabil ca asta a fost si problema mea, ca am vrut totul ACUM, de-odata. Mi-am dorit independenta si mi-am dorit sa ma rup de cuib. (Ca cuibul m-a urmat si aici asta e alta poveste :))))

  Numai in Romania sunt medicii mari. In lume, medicii sunt angajati ca oricare alti angajati. Au un loc de munca si ore de munca asa cum are un inginer, IT-ist sau secretara. Sunt angajati. Punct.
  Da, se intampla sa salveze si vieti si sunt respectati dar nu e ca in Ro … „wooow, e doctor!”
  Adica, cu alte cuvinte, pe aici medicii mai stiu inca cum le arata bombeul pantofilor.

 61. Eva

  Lasand la o parte subiectul „medicii plecati”.

  Ce nu inteleg eu este de unde atata patriotism. In anul 2014 cand aproape toate portile lumii sunt deschise, lumea circula si este oricum, prin tarile cele mai civilizate, un mix incredibil de natii, noi discutam aici ca „domle de ce iti injuri tara daca ai plecat de aici”.

  E ca si cand n-as avea dreptul sa comentez negativ la adresa fostului loc de munca, doar pentru ca a fost primul si ca sa nu-i jignesc pe fostii colegi. De parca fostii colegi ar fi retardati mintal si nu ar fi in stare sa vada si ei problemele despre care se vorbeste.

 62. morringain

  Eu am plecat pentru ca aveam dor de duca. Nici acum, la varsta asta, nu pot spune: gata, am gasit locul unde vreau sa imbatranesc. Imi place ideea de a ma muta ici si colo. Daca ar fi un loc unde totusi sa ma vad la batranete, asta ar fi Roma. Iar daca e sa critic Romania, o fac pentru ca sunt si lucruri cu care nu sunt de acord, dar ramasul acasa nu e o solutie pentru ca ceea ce ma deranjeaza pe mine nu deranjeaza pe toata lumea. La fel critic si tarile celelalte pe unde mi-a fost dat sa traiesc, asa cum le gasesc si parti bune.

  Apropo, am platit in Romania destule taxe cat sa spun ca mi-am acoperit studiile (aveam in 1999 450 de dolari salariul, erau destule taxe in banii astia), in rest, daca oi mai avea vreo datorie, sa-mi dea nota de plata.

 63. Radu P.

  Ai dreptate, Eva, patriotismul e ceva depasit. Daca ai fi fost insa un pic Mai atenta ai fi observat ca ceea ce e deranjant sunt comentariile EXCLUSIV negative ale Catalinului.
  Patriotismul e o chestie de bani, pana la urma, daca Tu cotizezi la statul roman ai dreptul sa ii si ceri ceva, daca nu cotizezi, comentezi aiurea in tramvai.
  Gandeste.te cum at fi sa tot critic eu, de aici, statul German sau pe cel Canadian.
  EU ma luasem de catalin, pe care nu l.am audit in Tori anii astia decay injurand Romania si pe romani.

 64. Radu P.

  Cum s.ar zice, astea sunt afaceri interne.

 65. morringain

  Ca tot e vorba de patriotism pe aici, stiti ce am citit eu ieri? De batalia de la Arcole. 1796, Napoleon impotriva austriecilor. Ma rog, stiam mai demult de ea, dar nu stiam detaliile. In prima zi a bataliei asteia, care se dadea pe un podet, francezii au avut pierderi mari, inclusiv Napoleon era sa fie impuscat, norocul lui a fost aghiotantul fidel care s-a aruncat in fata si a prins din zbor gloantele. Eh, „austriecii” de care a vorbit cu admiratie Napoleon dupa erau romani din Nasaud. Si da, am criticat statul pentru ca 1. in istoriografia romaneasca se stiu si numele ofiterilor, fara dubiu nume romanesti, in cea din afara bietii de ei sunt numiti croati. si 2. francezii au monument la Arcole, ai nostri nu. Cat ar fi costat statul roman sa puna macar o placa acolo unde au murit vreo 396 de romani? Am dreptul sa critic asa ceva sau nu?

 66. Radu P.

  Morringain, mi se pare ca ar fi o critica punctuala si foarte indreptatita, cu o singura remarca, poti sa le spui ardeleni, ca romanii nu existau pe vremea aia.

 67. cătălin

  Nu, Radu, exagerezi, nu am generalizat niciodata, nu am spus ca cei plecati sint in vreun fel iar cei ramasi sint altfel.

  Si nu spun ca romanii ar fi vinovati de ceea ce se intimpla, ci politicienii. Nu i-am blamat niciodata pe cei care voteaza ca oile, pentru o sticla de ulei, ca stiu in ce hal traiesc.

  Oricum, uita-te putin, or fi unii teribilisti, altii cu dor de duca, altii sa zicem fara noroc, dar cind pleaca din tara MILIOANE de oameni, e o problema uriasa. Si nu poate fi doar la ei problema, ca alte tari, in situatii similare, nu inregistreaza un asa exod.

  Am cotizat 4 ani si mai mult la statul roman. Ba mai mult, ca am un cont cu bani in tara, mi-au oprit contributie la asigurari de sanatate, desi eu platesc pentru asigurari de sanatate aici, unde sint. Dubla impunere? Da, ca de-abia asteapta statul roman sa mai fure niste bani!

  PS: n-ai citit ce a pus cu rosu Tache.

 68. morringain

  Radu, eu stiu ca vezi diferente mari intre moldoveni, ardeleni si munteni, dar nu cred ca faceau parte din natii diferite din moment ce vorbeau toti aceeasi limba. Si corecteaza-ma daca gresesc, stiu ca romanii isi spuneau romani chiar si pe vremea aia. Doar ca exonim era folosit valah (de altfel si regimentul ala se numea 2nd Walachen Grenzer). Si e bine ca s-a numit asa, daca ar fi fost numit regimentul ardelean, ar fi avut ocazia ungurii sa spuna ca erau de fapt de-ai lor (de fapt si acum incearca sa spuna ca erau unguri, si nu romani).

 69. Radu P.

  Morringain, si australienii si americanii vorbesc engleza dar nu sunt englezi.

 70. morringain

  Nu sunt englezi unu pentru ca au in componenta multe etnii asimilate (ceea ce nu-i cazul ardelenilor) si doi pentru ca au luptat pentru secesiune (ceea ce iar nu e cazul ardelenilor).

 71. Radu P.

  Nu.i cazul ardelenilor??? EU am un bunic ungur, si.s multi ca mine asa corciti.
  si nu Mai e mult pana cand ardelenii o sa lupte pentru autonomie.

 72. cătălin

  Ba e mult, Radule, e foarte mult. Daca vocea Ardealului ar fi fost diferita, zic eu ca ar fi aparut vreun alt om politic, nu mizeria pe care o vedem la Bucuresti.

  De transplantul pe care Arsinel l-a primit la Cluj ai auzit? Un doctor o face pe Dumnezeu si hotaraste cine traieste si cine nu, iar pacientii se impart in pacienti cu bani si sicrie.

  Sa continui? Nu-i Ardealul chiar asa de diferit …

 73. morringain

  Radu, nu e. Una e sa ai o populatie oarecum corcita cum e in Transilvania, altceva e sa ai 90 la suta din populatie de alta origine decat cea engleza 😀 Nu cred ca e nevoie ca ardelenii sa se indeparteze neaparat de romanism, patriotismul asta la nivel moderat nu e rau. Le urez in schimb, asa cum le urez si celorlalti, sa se indeparteze de coruptie, de lene, de mentalitatile din ultimii 70 de ani ca cineva trebuie sa faca ceva pentru ei. Stiu ca ardelenii sunt ceva mai departe de asta, dar nu sunt cu totul lipsiti de problemele astea, ele sunt cam peste tot.

  Apropo, la noi au inchis singurul aeroport; cum? l-au vandut pe motiv ca nu facea bani destui unei cucoane, pe o lira, cu conditia sa-l faca rentabil. Si da, cucoana a venit cu solutia, in mai putin de trei saptamani. L-a inchis si va face case, practic va face un oras nou. O tampenie, normal, nu de asa ceva duceam neaparat lipsa (ci de un aeroport, in conditiile in care traficul inspre cele trei, patru aeroporturi londoneze e infernal), dar e o tampenie care va aduce profit mult mai mare proprietarei, care va vinde/inchiria casele si spatiile comerciale. Ah, si politicienilor care acum dau din umeri si lauda planurile noi, anticipand probabil contributii grase la alegeri.

  Probabil, si sunt de acord cu ei, eu vad o unica solutie pentru o viata decenta intr-un stat minimal, cu foarte putine atributii la nivel central, in rest totul la nivel local, acolo unde cetateanul inca mai poate schimba ceva. Eu sunt inclusiv pentru autonomia secuilor (si pentru asta stiu ca unii romani verzi m-ar scalpa).

 74. cătălin

  Păi da, că hoții se fac peste tot, nu doar în România… Cum să dai un aeroport degeaba, doar pentru ca noul proprietar să valorifice terenul de sub el?

  Morri, eu nu-s de acord cu descentralizarea exagerată. Uite, unui baron local de ăsta din Mehedinți sau de unde-o mai fi, nimeni nu-i poate face nimic în județ. El e Dumnezeu, controlează totul. Apoi, mi-ar plăcea să am un singur spital bun într-o țara, decît sute de clinici care tratează boli ușoare.

  Așa, ca să-i fac pe plac lui Radu am să pun bancuri cu ardeleni.

 75. cătălin

  Am pus şi un text …

  Eva: sînt 100% de acord cu ce spui…

  Radu, mai spun o data: nu am făcut numai comentarii negative la adresa României. Și niciodată nu am dat vina pe români pentru situația țării. Chiar îmi pare tare rău dacă s-a înțeles asta.

 76. Radu P.

  Ba chiar romanii sunt de vina pentru situatia in care se afla.

  Problema e ca nu toti romanii. Dar cand stau si ma gandesc ca votul alora de mai sus e egal cu votul meu, mai ca mi-as dori vot cenzitar in functie de impozitele pe care la platim statului.
  Dar, din pacate, votul cenzitar nu mai e la moda, tocmai ca era periculos de corect, cum a zis Mark Twain, daca votul ar fi important nu ne-ar lasa nimeni sa votam.

 77. Radu P.

  Ca sa fie clar, orgasmul se obtine, nici nu il ai si nici nu se face.

 78. andreea

  dacă nu mă enervezi cu autonomia asta…

 79. Angela

  No bine, Radule, și ce crezi că se poate face? Oamenii ăștia chiar există. Și-s mulți, și se înmulțesc. De educat, nu-i educi, că asta costă și n-ai bani, și nici nu vrei. De stârpit, nu-i poți stârpi. De constrâns cu ceva, nici atât, că n-ai cu ce. Și atunci?

 80. Angela

  Mie mi-e milă de ei. Ce treabă au ei cu sistemul solar? Își mulg vaca, își cosesc iarba, își sapă cartofii și se duc la crâșma din sat. Nici nu cred că vor mai mult. A, că mai iau o găleată și o sticlă de ulei pentru un vot? Nu-s ei vinovați pentru asta. De unde dracu să știe ce am vrea noi să știe?

 81. andreea

  ar putea să fie şi ei un pic mai moromeţi…

 82. Angela

  Unii chiar sunt, dar nu pot să fie toți. De aia-i moromete Moromete.

 83. Radu P.

  Nici mulsul vacii si nici lucrul pamantului nu-l fac ca oamenii. N-au nicio randuiala, totul e un haos in mintea lor.
  Eu cred sincer ca autonomia va rezolva lucrurile. Baronii, vazandu-se fara resurse, vor trebui sa-i puna pe supusi la munca ca sa poata aduna birurile, n-o sa mai doarma asa de linistiti ca o sa primeasca din alte parti ca pana acum.
  Acum, din banii Ardealului si a catorva zone dezvoltate din tara, baronii platesc cu ajutoare sociale prostimea cu mintea inecata in alcool.

 84. Angela

  Cum și pe cine o să pună baronii la muncă? Pe boșorogi, cu biciul pe spinare? Ăia tineri și în putere pleacă oricum, că n-o să stea să are moșia baronului pentru un sac de mălai. La căpșuni pe alte meleaguri o scoate la capăt mai bine. Ești cam aspru. Eu îs ardeleancă get-beget, dar nu-s convinsă că suntem chiar așa grozavi. Ceva-ceva mai săltați, dar prostimea-i tot prostime și minți înecate în alcool îs peste tot. Pe vremea când naveteam eu, la vremea țuicii te îmbătai în autobuz numai traversând Sălajul, așa duhnea tot văzduhul județului.

 85. andreea

  latura dionisiacă din fieştecare om…

 86. Angela

  „Ouălelor”. Auzi colo! ”Încondeiatul ouălelor”! Culesul merelelor, cireșelelor, verzelelor. Iubitul fetelelor. Spălatul vaselelor. Capturatul șoarecelelui.

 87. andreea

  din cauză că-i prea scurt, doar trei litere. se simte nevoia unui prelungitor. o fi ceva psihologic la mijloc, ce ştim noi… dar n-o să treacă boala. poate doar odată cu eradicarea lui şi din ”ca şi gîndire”.

 88. Angela

  Poate că. Deși „oi” e și mai scurt decât „ouă” și nimeni nu zice „oilelor”. O să zic eu așa de acuma, că-mi place cum sună.

 89. Radu P.

  Tot e bine, in Urzica vremurilor trecute am vazut o poza din vitrina unui aprozar: „Az avem oo”

 90. Angela

  S-ar zice că n-am cu ce să-mi bat capul astăzi. O să mă ocup de Ucraina. Aud că nu-i a bună. Da’ parcă nici nu vreau să știu.

 91. andreea

  mda, e o problemă cu ouăle astea. nici nu-i de mirare, din moment ce reprezintă miracolului vieţii, materializarea lui…
  (bat cîmpii, ştiu)

 92. Angela

  Oul dogmatic

  Dogma: Şi duhul Sfânt se
  purta deasupra apelor

  *
  E dat acestui trist norod
  Şi oul sterp ca de mâncare,
  Dar viul ou, la vârf cu plod,
  Făcut e să-l privim la soare !

  Cum lumea veche, în cleştar,
  Înoată, în subţire var,
  Nevinovatul, noul ou,
  Palat de nuntă şi cavou.

  Din trei atlazuri e culcuşul
  În care doarme nins albuşul
  Atât de galeş, de închis,
  Cu trupul drag surpat în vis.

  Dar plodul ?
  De foarte sus
  Din polul plus
  De unde glodul
  Pământurilor n-a ajuns.

  Acordă lin
  Şi masculin
  Albuşului în hialin :
  Sărutul plin.

  *
  Om uitător, ireversibil,
  Vezi Duhul Sfânt făcut sensibil?
  Precum atunci, şi azi – întocma :
  Mărunte lumi păstrează dogma.

  Să vezi la bolţi pe Sfântul Duh
  Veghind vii ape fără stuh,
  Acest ou – simbol ţi-l aduc,
  Om şters, uituc.

  Nu oul roşu.
  Om fără saţ şi om nerod,
  Un ou cu plod
  Îti vreau plocon, acum de Paşte :
  Îl urcă – în soare şi cunoaste !

  *
  Şi mai ales te înfioară
  De acel galben icusar,
  Ceasornic fără minutar
  Ce singur scrie când să moară
  Şi ou şi lume. Te-nfioară
  De ceasul, galben necesar…

  A morţii frunte – acolo-i toată.

  În gălbenus,
  Să roadă spornicul albuş,
  Durata-înscrie-în noi o roată.
  Întocma – dogma.

  *

  Încă o dată :
  E Oul celui sterp la fel,
  Dar nu-l sorbi. Curmi nuntă-în el.
  Şi nici la cloşcă să nu-l pui !
  Îl lasă – în pacea – întâie-a lui,

  Că vinovat e tot făcutul,
  Şi sfânt, doar nunta, începutul.

 93. andreea

  cam aşa. foarte, foarte complicat. minte de matematician, deh…
  mai simplu e în felul următor:

  – Mamă, daca vrei să fii
  Răspupată de copii,
  Trebuie să ai un pic
  Inimioară de pitic.

  Adu-ne un ou
  Cadou!

  Vrem în soare să vedem
  Gălbenuşul cum stă ghem!

  Nu se sparge, nu se strică
  Oul crud în mâna mică!

  …Şi, când au ştiut să-l ţină,
  Gălbenuşul a căzut
  Ca o galbenă lumină
  Într-un lac de gelatină…

  Numai coaja e de vină!
  Sigur, coaja e de vină!

 94. Radu P.

  Rolul baronilor nu e sa-i puna pe supusi la munca cu biciul, ci sa aduca investitori puternici in regiunea lor in asa fel incat sa nu mai plece tineretul nicaieri.

 95. Angela

  Ha! Și baroni din ăia cine aduce? Că lipitorile autohtone nu cred că-s interesate.

 96. andreea

  să aducă marchizi, marchize, sau conţi şi contese. că baronii sînt compromişi.

 97. cătălin

  Am mincat oualele. Am vrut sa zic ca mi-am mincat oualele, ca asa fac in fiecare dimineata, da’ cred ca-i putin ambiguu. E bun miracolul vietii, sa stiti. Prajit, cu piper. Si cu brinza.

  Nunta inceput? Eu zic ca-i sfirsit …

  Ehe, Radule, gasesti si alte clipuri, mai dihai. Intr-unul oamenii nu stiu ce sarbatoresc de Pasti sau de Craciun. Da, chiar nu stiu! Nu le-a spus la televizor…

  Eu nu dau vina pe ei. Au crescut ca buruienile, intr-o comunitate lipsita de valori, in care nu mai e rusine sa stai toata ziua la crisma si sa te pisi pe tine (la propriu). Ca asa fac mai toti. Educatia, bineinteles, nu are nici o valoare. Si asta e rezultatul: animale! Ce faci cind vaca rupe lantul si-ti strica prin gradina, o bati? Nu, n-o bati, ca asa e ea … e vaca.

  Comunismul a distrus oamenii. Asta e nenorocirea.

  Cu votul cenzitar e complicat, ti-ar conveni ca Dragnea sa aiba 10.000 de voturi, iar tu doar unul? Totusi si eu cred ca votul universal e o mare prostie, cistiga politicianul care minte convingator. Dar nu stiu ce sistem ar fi bun …

 98. cătălin

  Asa, ca tot am vazut ca e ceva trafic pe blogul asta (bezmetici care ajung cu google), voiam s-o pun la blogroll pe Ana. Poate o ajuta cu ceva … desi ea, daca vede motani galbeni, pune imediat mina pe topor.

  Sper ca nu va suparati…

 99. andreea

  cică e prea sobru blogul ăsta. mie-mi convine. cine are nevoie de chichiri-michiri?

 100. cătălin

  Sa fie sanatosi cu sobrietatea lor cu tot. 🙂

 101. Eva

  cu nervi de otel si rabdare de platina :)))

  astia-s picati de pe luna de n-au habar pe ce planeta au aterizat.
  cu drept de vot 🙂

 102. Eva

  mai va rog frumos nu va luati de vaci! sunt mult peste…

  cum e corect: doua oua moua sau doi oi moi?
  cred ca ar trebui sa pun si eu intrebarea asta prin sat..

 103. Eva

  aia tineri si in putere pleaca.. care n-are orgasme, ca aia care are orgasme sta acasa si munceste.

 104. andreea

  păi sigur. ce, credeţi că obţineţi orgasme, aşa, mură-n gură?! munciţi şi o să căpătaţi! ei drăcie!

 105. cătălin

  „Puneti mina sa faceti orgasme, nu stati si va uitati!”

 106. Angela

  Cine-i harnic și muncește/Toată ziua orgăsmește.

 107. Angela

  Când bucătăreasa-i bună/Și orgasmul merge strună.

 108. andreea

  Cine se scoală de dimineaţă, la orgasm ajunge!

 109. cătălin

  Care se scoala de dimineata …

 110. andreea

  gata!
  un pic de sobrietate, vă rog…

 111. andreea

  e evident că sîntem foarte plicticoşi, pe lîngă cetăţenii care ajung pe ciocolată, căutînd următoarele:

  sms care incep infricosator si se termina frumos

  ma compari cu mamitica?

  dati-va dracu de prosti cum recuperez parola de facebook pe telefon

  avortul la soareci

  i-ati observat pe strada principala,cum sterg cu mina fulgii de pe carti?

  cum pot sa am si eu un pic de noroc imi merge aproape toate pe dos

  metode noi de a desface o broasca

  ce obtin daca mulgi vaca dupa un cutremur

  semnificatia unei caramizi intr-o vraja

  porno sălbatic cu urși contra om

 112. Angela

  Plicticoși și incompetenți. La nimic din ce-i acolo n-am ști să răspundem.

 113. Eva

  s-a votat! s-a decis!
  suntem mai grasi ca acum nu stiu cati ani, nu pentru ca mancam junk, nu pentru ca mancam carbohidrati, nu pentru ca nu stiu ce, ci pur si simplu pentru ca mancam … mai mult. zic strict de obezitate. normal ca cele enumerate mai sus ne pot face bolnavi, diabetici etc, dar e alta poveste.
  referindu-ne strict la stratul de sunca… acolo sunt extra calorii depozitate.
  nimic nou, nu?
  ce ti-e si cu cercetatorii astia… au descoperit acu apa calda si vor sa ne stropeasca cu ea.

  http://wholehealthsource.blogspot.ca/2014/04/calorie-intake-and-us-obesity-epidemic.html

 114. cătălin

  „porno sălbatic cu urși contra om”.

  Mai, zic si io sa fim sobri, altfel cine stie cine ne-a mai veni pe cap.

  O colega de liceu a facut vreo 6 luni de scoala in clasa a 11-a in SUA. Era un program finantat de fundatia Soros. Ea cam slabuta, de la tara. Mai, o venit inapoi balena. Balena – balena. Dupa vreo 2-3 luni a revenit la dimensiunile ei obisnuite. Nu a facut sport, nici nu-i placea, abia alerga. 🙂 Atunci nu stia de ce se ingrasase asa, imi spunea ca minca mult mai putin decit acasa, la mama ei. Da, dar acasa era mincare de tara, nu cacat cu chimicale. Pe vremea aia insa habar nu aveam…

  Angela, citi soricuti ai mai prins?

 115. andreea

  pe mine aia cu mulsul vacii după cutremur m-a tulburat cumplit…

 116. andreea

  m-am gîndit şi la miile de bebeluşi alăptaţi după un cutremur. adică, o fi vreo problemă, nu? 🙄

 117. Eva

  am vrut sa citesc si eu cate ceva de pe siteul de mai jos si mare mi.a fost surpriza sa aud atata natura.
  la voi se aude? e geniala ideea. nu trebuie sa cititi nimic.
  se aud pana si mushte :))

  http://oema.de/aktuelles/index.php#/aktuelles/index.php

 118. morringain

  Catalin, apropo de textul tau, eu daca nu-mi ocup creierul cu ceva (pana si noaptea las calculatorul deschis – cu film sau muzica) ma apuca stresul. Si la tara cand sunt, fara mijloace audio/tv, ma apuc si citesc ca disperata. Deci pentru mine nu-i scapare 😀

  Eva, ce stresant! 😀

 119. morringain

  Catalin, sa nu uiti sa te uiti dupa luna in seara asta, ca e eclipsa (blood moon). La noi ce s-o vedea maine dimineata.

 120. cătălin

  Ei, si eu cred ca, daca nu fac nimic, incep sa ma gindesc la tot felul de prostii. Dar incep sa apara tot mai multe dovezi ca pauzele acordate creierului in mod regulat au efecte benefice, cel putin neasteptate. De exemplu, dupa 8 saptamini de meditatie zilnica, intr-un studiu riguros, unii si-au scazut tensiunea sistolica cu 1.5 puncte. Nu stiu, ce sa zic, mi se pare cel putin provocatoare ideea. Si are totusi un simbure de logica, cind nu aveam electricitate nu ne tineam ocupata mintea cu tot felul de minuni, incontinuu…

  Andreea, draguta poezioara cu oul.

  Eva, minunata idee! Cit ar cistiga un supermarket sa puna astfel de muzica in fundal! Am ascultat de nenumarate ori azi pasari ciripind.

 121. Angela

  Prin mulsul vacii după cutremur se obține milkshake. Pe mine m-a tulburat grozav chestiunea avortului la șoareci. Mi-a declanșat drame existențiale, că tocmai ucisesem vreo opt. Și încă mișelește, atrăgându-i în capcană. Povara asta o să mă cam apese. Cât despre șoricica avortatoare, e alegerea ei.

 122. Eva

  de la 0 la 14 ani… ce parinti ambitiosi! :))

 123. cătălin

  14 ani in 4 minute… Daca-i intrebi pe parinti, au sa-ti spuna ca exact asa au trecut, in 4 minute, sau, cel mult, intr-o zi…

  Angela: tu ai crescatorie acolo se pare. Acum serios, s-ar putea sa se adune la tine simtind ca nu e pisica pe acolo. Ce-ar fi sa imprumuti o mitza de la un vecin si o lasi peste noapte (cu apa si tavita) intr-o camera? Catelul poate sta in alta camera sau chiar afara.

 124. Angela

  Eu sper că nu mai am. Am prins vreo 12 în primele trei zile. De atunci nimic, deși cursele-s pe poziție. Și nu cred că s-au șmecherit ei, că-s totuși șoareci, n-aveau cum să-și ascundă …produsele de dezasimilație. N-am mai văzut nicio urmă, pre nicăieri, și-ți dai seama cu câtă vigilență am cercetat.

 125. cătălin

  Bine, poate ai noroc si scapi. Ce probleme. 🙂

  A venit primavara, au inflorit toti copacii?

  Niste poze frumoase de la Edle de pe Facebook. Pun una aici, restul le gasiti in link.

  http://www.lifebuzz.com/snails/

 126. Eva

  sta pe ciuperca si se uita lung la mura aia :))
  mura-n gura!
  dragalasi snailsii astia

 127. Angela

  Vișinii au înflorit. Dar e frig și urât, un rahat de primăvară, ca de obicei. Ne amăgește în martie și după aia o ține până-n iulie cu frig și ploi. În iulie și august crapă pământul de căldură și de sete, apoi din septembrie vine iarna.

 128. cătălin

  Ce optimism … de Costelus.

  Lasa, tre’ sa vina si caldura aceea placuta, de mai, cind toate sint in floare.

  O seara frumoasa! Asa (poza e a lui Mihai Baciu, de pe Facebook).

 129. Angela

  M-a înfuriat factura de la gaz. Gata, am oprit centrala, mă duc să mă bag în pat sub șapte cojoace și să mă uit la filme tâmpite la tv. Asta până o să mă înfurie factura de la electrica și o să arunc toate aparatele.

 130. cătălin

  De curiozitate, cam care e temperatura pe care o ai in camera? Eu tin la 18 grade, iarna. Si chiar imi place sa fie putintel mai frig, sa stau sub plapuma. Cit despre aruncarea aparatelor electrice, asta poate fi o idee excelenta. Lumina albastra (TV, calculator) impiedica formarea de melatonina, asa ca oamenii stau treji noaptea, ca huhurezii. Unii chiar au scris tot felul de software pentru a face ecranul calculatorului sa apara ca lumina focului, care cica nu influenteaza ritmul circadian. Asta daca unii au probleme cu somnul.

  http://www.livescience.com/15893-power-outage-created-sleep-cycle.html

  M-am indragostit de lumea asta mica, a ginganiilor.

  https://www.facebook.com/pages/Vyacheslav-Mishchenko/425528437562422?id=425528437562422&sk=photos_stream

 131. Angela

  V-ați pus pe hibernat, halal să vă fie.

 132. Radu P.

  io fac muzica…

 133. andreea

  mişto. muzică-ou sau muzică-pui viu?

 134. Angela

  Dacă ai întreba un ornitorinc, l-ai pune în încurcătură

 135. andreea

  eu fac pe infirmiera…

 136. Angela

  Nu prea sună bine. Grav?

 137. andreea

  păi, mama. de acum înainte, la pat…

 138. Angela

  Fă tot ce poți până se poate. Să ai cât mai puține să-ți reproșezi apoi. Iartă-mă, m-a bufnit plânsul, că mi-am amintit. Am eu o listă..

 139. andreea

  încerc…
  de ce să te iert??! tu să mă ierţi, că astea-s treburi de politică internă ale fiecăruia. dar mă gîndeam că pot părea uneori ciudată, pe aci şi e bine să ştiţi de ce. acum mă descurc, au fost cîteva zile mai rele, dar au trecut.
  iar liste, avem cu toţii. se tot lungesc, în fiecare zi…

 140. Angela

  O să mă certe Radu, precis. Dar tot zic că politica aia internă nu-i de ținut întotdeauna sub capac etanș. E drept că riști să fii pocnit când ți-e lumea mai dragă fix cu slăbiciunile pe care le-ai lăsat să se vadă. Chiar și așa, uneori nu-i rău să mai slobozești supapele. Nu suntem cuci.

 141. cătălin

  La mine ninge iar. 5 cm de zapada deocamdata.

  Sintem si putini Angela, asta e, dintr-un blog mare au iesit doua bloguri mititele. Sa se mindreasca Nora cu marea reusita.

  Nimeni nu pare ciudat, sintem toti oameni, cu bune, cu rele, cu zile mai frumoase sau cu zile mai triste, si ne-am adus pe noi aici pe blog. Ca daca aduceam niste masti, era usor sa luam ce infatisare doream.

 142. Angela

  Ei, puțini. Mie îmi ajungeți, numai să știu că sunteți pe aproape.

 143. cătălin

  Pai sintem, Angela, cit putem…

  Stii, intotdeauna m-a uimit faptul ca niste oameni au ajuns sa vorbeasca asa deschis pe net, fara sa se cunoasca inainte. Pe alte bloguri oamenii vin si pleaca, grabiti si singuri, nimeni nu se apuca sa vorbeasca cu altul…

  „E drept că riști să fii pocnit când ți-e lumea mai dragă fix cu slăbiciunile pe care le-ai lăsat să se vadă”

  Am mai spus, pentru neoameni se pot pune parole.

 144. Angela

  Cătălin, te rog, șterge postarea mea de mai sus. Ceva m-a răscolit și mi-am amintit. Probabil că mă roade și acum, dar ar fi trebuit să fie treaba mea, mocirlele mele. Te rog, șterge, nu mai vreau s-o văd acolo. Nu mai fac.

 145. Radu P.

  Helooouuu, nu merge asa, adica cum, ne bagi in mocirla, ne umezesti, ne musca tantarii, ni se-ncreteste pielea pe noi si apoi si apoi treci fluierand pe langa noi facand pe niznaiul?

  Mie mi-ar place ca taica-meu sa sfarseasca intre rosii si castraveti, are 86 si inca semneaza zilnic condica la sectorul agricol. I-am si spus-o, si el a fost perfect de acord, ca daca ar fi sa fie, mi-ar place sa pice din picioare, intr-un solar, unde atmosfera e ca in rai, cald, lumina, nu bate vantul, liniste, plante…
  N-a zacut o zi in pat, asa ca nici prin cap nu-mi trece sa-l vad murind in spital.

 146. Angela

  Bine, am zis că nu mai fac. Multă sănătate tatălui tău! Al meu are 88 și nici eu nu mi-l pot închipui pe un pat de spital. Să ne trăiască!
  Altceva. Am citit acum un comentariu stupefiant la un articol despre Nina Cassian, odihnească-se în pace. E drept că se vorbește mai mult despre viața ei amoroasă. Și zice postacul așa:

  „Cum,Dumnezeu,se face ca unele scriitoare,deloc ,,dive”(de ex,Nina Cassian,ori Maria-Marioara,Banus),au avut nenumarati amanti,care,in mod normal, ar fi trebuit sa aiba alte pretentii in materie de femei….O enigma nedeslusita…”

  În mod normal…Râsu-plânsu.

 147. Radu P.

  Pai, Nina Cassian era putin nimfomana, e o chestie recunoscuta, dar asta nu inseamna neaparat ca ar fi trebuit sa fie lesbiana.
  Probabil ca e o confuzie in capul aluia.

 148. Radu P.

  A, stai ca acuma inteleg, se referea la uratenia ei fizica…
  Eh, sunt oameni care se mai uita si la altceva decat aspectul. Exemplul cel mai elocvent a fost Edith Piaf, care desi urata si pricajita, reusea sa cucereasca orice barbat prin alte calitati.

 149. Radu P.

  Sau Joni Mitchell care nu e deloc frumoasa dar a avut iubiti celebri:

 150. Angela

  Păi pesemne postacul cu pricina înțelege prin „amant” un utilizator de bidoane de silicon. Astea or fi „alte pretenții în materie de femei”. Chiar, ce-ți poate oferi o Nină Cassian, când există Biance Drăgușanu? Apoi, no, ce pricep eu? Mare enigmă!

 151. Radu P.

  Depinde ce iti lipseste. Oricum, oferta e limitata.

 152. andreea

  Angela, poate că a fost o gafă. știi, unele ființe sînt așa… mai prostovane și, cînd contextul e emoțional, se trezesc vorbind doar așa, ca să spună ceva și de obicei spun lucrul cel mai nepotrivit în momentul ăla. dar, dacă spui că era recidivistă…

 153. Angela

  O, nu era gafă! Avea, așa, o situație mai specială și-i plăcea să rănească. Altă ocupație nici nu avea, că n-a lucrat în 60 de ani mai mult de doi. Îmi era milă de ea, că era plină de datorii, fără surse de venit, cu o fată făcută Dumnezeu știe cu cine și care îmi era dragă. E drept că aveau amândouă ifose aristocratice, dar le treceam cu vederea, ziceam că măcar cu ifosele să compenseze mizeria aia de viață. A comis atâtea răutăți și am lăsat-o în pace, până când s-a legat de tata. Atunci mi-am retras ambasadele. Nu mai știu ce face, că m-am și mutat de lângă ea. Am o listă întreagă de perfidii cu care a rănit-o și pe mama, dar s-ar cuveni să uit și să iert, nu?
  Acum mă duc „la oraș” să-mi devastez bugetul. Nu știu când mă aduce copilul înapoi. Să fiți cuminți și să aveți grijă de voi.

 154. andreea

  “Nu am fost infidelă, ci am adăugat afluenți râului mare, iubirii celei mari. Nemințind și, de altfel, având prea mult de dăruit, copleșitor pentru un singur recipient.”

  „Asta e marea confuzie care se face cu mine. Totdeauna iubirea… Dovada că am avut o obsesie pentru Ioji fără să fi petrecut o singură noapte împreună. Fără conotația asta atât de trivială… Eu nu sunt o amantă, o culcăreață, eu sunt o iubeață… ceea ce e cu totul altceva.”

  Nina Cassian

 155. Radu P.

  O iubeata (iubareata) e o culcareata intelectualizata. Adica vreo draguseanca spiritualizata?
  Mi se pare de prost gust nevoia ei de a se delimita de conotatia triviala, cand, de fapt, n-a exclus deloc schimburile de fluide din relatiile ei.
  Ce tot atatea explicatii, a fost ce-a fost si gata, cui ii pasa?

 156. Angela

  Păi dacă veni vorba, vorbirăm. Și-apoi, o culcăreață intelectualizată face mai mult decât una ne. Că mai spiritualizează oleacă schimbul de fluide. Îi aduce oarece în plus, cum ar veni. Dar bine zici, ce ne pasă nouă? Caca maca.

 157. Radu P.

  Si mai e o chestie deranjanta si profund neadevarata care ii dezvaluie propriul ego hiperbolizat. Faptul ca EA avea de daruit amantilor, cand de fapt, pare ca se hranea cu iubirile lor, mereu infometata.
  Ma rog, chestie de pozitia din care vezi lucrurile.
  Mie personal, nu-mi plac personalitatile astea sforaitoare si exhibitioniste.

 158. andreea

  Când se lasă seara

  Pe-un drum de care mă-ntorceam spre seară.
  Era o primăvară uscată, nemirositoare,
  şi paşii mei, prin pulberi, abia se auzeau.
  Ciudat decor! spuneam, privind
  la ramurile nemişcate, la pământul
  pe care presimţirea ierbii nu-l durea.
  Lumina era caldă.

  Deodată,-n zare, apăru nedesluşit
  o formă dolofană, greoaie şi tenace.
  Să fie-un nor cu-nfăţişare de cămilă?
  interogam pe-un nevăzut Polonius.
  Când s-a apropiat –
  era un bou.
  Era un bou tăcut,
  muind în praf copite liniştite,
  cu pielea de culoarea pietrei,
  cu albicioase coarne simetrice, cu fruntea
  pătrată.
  O clipă am sperat – o clipă doar –
  să mă înşel, şi să-i descopăr dedesubt
  pateticele ugere materne, fecunde clopote, sau dacă nu,
  pe la grumaz, virila încordare muşchiulară
  a taurului. În zadar.
  Era un bou neutru, fără patimi.
  Şi s-a oprit în faţa mea şi m-a privit
  el, boul alb şi înţelept.

  O ramă înserată înconjura ţinutul.
  L-am ocolit pe solul singurătăţii, şi
  am mers, prin pulberi dese, mai departe.
  Din spate, cu-o privire întoarsă şi egală
  mă urmărea senina moarte.

 159. Radu P.

  Ugerele ar fi trebuit sa fie paterne, nu materne, ca doar n-o fi fost vreo vacă transexuală.
  „Ugerul tatii,
  Oh, tu sfant hotar,
  de pasare prea neagra…”

 160. andreea

  … bine că știi și tu măcar o poezie…

 161. Radu P.

  Una stiu despre uger, ca mai stiu doua.

 162. Radu P.

  Una din cele două e despre sulă.

 163. andreea

  și cealaltă despre prefectură, sper…

 164. Radu P.

  Nu, aialalta e mai complexă, e cu dragoste, sfinţi, tufisuri si o fabrica de spirt.

 165. andreea

  IMPRECAŢIE

  Te-mboridez, guruvă şi stelpică norangă,
  te-mboridez să-ţi calpeni introstul şi să-ţi gui
  multembilara voşcă pe-o creptiruă pangă
  şi să-ţi jumizi firiga lângă-un hisar mârzui.

  Te-mboridez, cu zarga veglină şi alteră,
  să-ntrauri eligenţa unui letusc aţod
  pe care tentezina humblidelor ţiferă
  şi plenturează istra în care hurge Dod
  .

 166. Radu P.

  Sper că nu te-ai dedat la morfină…

 167. andreea

  am și eu o prietenă care m-a zăpăcit de tot ieri. i-am spus că mama nu vrea să mînînce sau să mai facă vreun tratament, pentru că… pentru că. știți voi de ce nu mai vrea omul imobilizat și cu dureri să mănînce.
  și mi-a răspuns: oooof, cît egoism, ce egoiști sînt unii oameni!
  adică oamenii care refuză hrana din mînuța binevoitoare care vrea să-i țină cît mai mult în viață.
  adică ești egoist pentru că vrei să mori și nu ții seama de dorințele celorlalți.

  foarte ciudat. tot meditez la asta, de ieri…

 168. andreea

  BALADĂ

  Gorsul îşi astrige dagul,
  neurcit, nemirunit.
  Jos, sub magăre,-i vereagul
  surf pe care l-a ţonit.

  S-a plevins cu spină ţargă
  din căţie şi vlara.
  Vâricând pe Chilnic Margă,
  chilnicul arlise: “Gra !”

  Făligată-i craia vendă.
  Făligată foarte mult.
  Lane, lane, gors de bendă,
  unde ţi-e corinul ult?

 169. cătălin

  Angela: am sters, dupa cum ai cerut. Incredibil cita rautate exista in unii oameni, rautate asa, gratuita, de pe urma careia nu cistiga nimic.

  Radu, fiecaruia i-ar placea ca, atunci cind se sfirseste, sa fie dintr-o data, eventual printre rosii si ardei. Pac, si gata, esti dincolo. Numai ca viata nu prea tine cont de ce le place oamenilor.

  „adică ești egoist pentru că vrei să mori și nu ții seama de dorințele celorlalți.”

  Uite ca si eu ti-am spus acelasi lucru, inainte de a citi aici. Esti egoist pentru ca iti inchipui ca mori cind vrei tu, cum vrei, cind de fapt n-ai nici o putere sa hotarasti nimic. Doar daca iti iei o funie si cauti o grinda …

 170. cătălin

  Mai, ce virste frumoase, 88 si 86! Sa va bucurati de ei!

  Virste din alte timpuri …

  Angela: imi pare rau ca am raspuns cererii tale cam tirziu, acum m-am sculat, e 6 fara ceva la mine… Insa chiar nu conteaza pentru noi daca mai faci sau nu, ne placi tare mult oricum. 🙂

  Imi spuneti si mie cum se citesc poeziile alea in limba cocostameza? E vreo cheie, cumva, le intorci, le sucesti, le tragi de coada?

  Ati citit de feribot? Am vazut stirea acum doua zile, imi inchipuiam ca nu vor fi victime, ca era aproape de coasta, apa nu foarte rece… Cind colo… 😦

 171. andreea

  se numeşte limba spargă. 😛

  Nina Cassian.
  şi nu se traduc. importantă e starea

 172. morringain

  Salut. Exemplu de scroafa-n copac http://bit.ly/1mfNVkG

 173. andreea

  păi, e scrofulos la datorie…

 174. cătălin

  E infantil, nu trebuie bagat in seama. In altceva da, trebuie bagat cit mai des.

  Probabil vorbim si de un usor retard mental, nu poti avea la 40 de ani comportament de gradinita si sa fii cu toti boii acasa.

  Sa va arat ce dihanie am pe desktop:

 175. cătălin

  Prea draguti:

 176. junghiul

  A murit și Gabriel Garcia Marquez…

 177. junghiul

  ”A person doesn’t die when he should but when he can.”

 178. Radu P.

  Apai, decat cu Alzheimer, mai bine asa…

 179. morringain

  Catalin, intr-o lume normala omul asta ar conduce doar vreo masinuta de cusut prin puscarie. Dar nici de asta nu-l vad in stare.

  Junghiule, nu te supara pe mine, dar ce ras mi-a produs, indirect, asta. E un drac Lucian Mandruta si a prins in plin corul bocitoarelor (pe multe le banuiesc ca nici nu l-ar fi citit, ci pur si simplu pretind asta pentru ca da bine).

 180. morringain

  Si acum, cu lucruri serioase. Suedia a decis ca FGM nu e asa de rau de fapt, doar colonialismul si rasismul nostru ne indeamna sa-l vedem ca pe un fenomen negativ 🙄 Sa nu mai zic ca in Canada vad ca-s doctorite care fac asta, pentru binele femeilor 🙄

 181. Angela

  Poate că și consumul cărnii de om e sănătos și chiar recomandat, numai prejudecățile noastre ne îndeamnă să-l considerăm..Brr, am apucat să văd toate aberațiile devenind normalități. Bine că nu mai am chiar așa mult, cine știe ce o să mai apuc să aflu.

 182. Angela

  Hai, că m-am înfuriat. Și care ar fi, mă rog, binele femeilor obținut prin acest abominabil procedeu?

 183. andreea

  văleu!
  dar precis există explicaţii şi argumente solide… întotdeauna există.

 184. Radu P.

  Din punctul meu de vedere cine vrea sa se fegemeasca n-are decat, cum tot asa cine nu vrea, sa n-o faca. E o libertate castigata, ceea ce e de bine.

 185. Eva

  Consumul carnii de om exista… de exemplu, gravide care isi iau placenta acasa si o mananca. Si mai sunt… da nu le mai zic inainte de masa de pranz.

  Cum adica pentru binele femeilor? Care-i argumentul, ca nu pricep.

 186. andreea

  AAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!

 187. Radu P.

  placenta e un soi de placinta, plina de placeri. Placido Domingo era amator, dar cred ca era un soi de placebo.

 188. morringain

  Argumentul e ca le stresezi pe femeile care au suferit-o daca o numesti mutilare si le faci sa se simta inferioare. De parca femeile violate au un discomfort psihic daca nu numesti violul dragoste. Si e o problema tare mare in momentul in care femeile alea si asa majoritatea sunt spalate pe creier si-si duc de mana fetitele la taiat, continuand traditia aberanta.

  Radu, da, nu au decat. O data majore si nefortate de nimeni. In schimb se intampla fetitelor de cativa ani, care cresc cu impresia ca asa trebuie si care o data ajunse adulte, vezi mai sus, repeta istoria cu fetele lor.

 189. andreea

  aşa mă gîndeam şi eu. adică, sînt tot felul de nebuni pe lumea asta, care-şi taie părţi din ei, mîini, picioare sănătoase – chiar şi aici ar fi o problemă: e moral sau nu să le îndeplineşti dorinţa? dar mutilarea la cerere nu face decît să le dea apă la moară celor care îi obligă pe alţii să facă aşa ceva.

 190. morringain

  exemplu de discutie cu un stangist care crede ca traditiile celorlalti trebuie respectate in totalitate: http://www.huffingtonpost.ca/craig-and-marc-kielburger/female-genital-mutilation_b_2813119.html#conversation-2813119-234969291

  nu-s nici pe departe psiholog, desi mi-ar placea, dar pe asta il banui de sadism deghizat in corectitudine politica.

 191. andreea

  mi s-a făcut dor…

  … Macondo era acum un vârtej îngrozitor de praf şi de dărâmături vânturate de furia acestui uragan biblic, când Aureliano sări unsprezece pagini pentru a nu pierde timp cu fapte prea bine cunoscute, şi începu să descifreze clipa pe care tocmai o trăia, descifrând-o pe măsură ce o trăia, prorocindu-se pe sine însuşi, că descifrează ultima pagină a manuscrisului, de parcă s-ar fi privit într-o oglindă de cuvinte. Atunci mai sări câteva rânduri pentru a depăşi profeţiile şi pentru a căuta să cunoască data şi împrejurările morţii sale. Dar înainte de a ajunge la versul final, înţelese deja că nu va mai ieşi niciodată din odaia aceasta, căci stătea scris că cetatea mirajelor va fi ştearsă de vânt şi alungată din memoria oamenilor în clipa în care Aureliano Babilonia va fi terminat descifrarea pergamentelor, şi că tot ce vedea scris acolo era dintotdeauna şi avea să rămână pe vecie de nerepetat, căci seminţiilor condamnate la o sută de ani de singurătate nu le era dată o a doua şansă pe pământ.

 192. Angela

  Aha, am înțeles. Bun argument! Și se poate, vorba aia, extrapola oricât. Orice atrocitate asupra oricui poate fi acceptată dacă n-o denumești ca atare, ca să nu stresezi victima. Să nu afle mutilatul că-i mutilat. E esențial. Cum dracu s-a ajuns la găunoșenii din astea? Ori poate eu nu reușesc să mă ridic la înălțimea unei astfel de percepții, ca o ființă inferioară ce mă aflu, deteriorată iremediabil de traiul în comunism.

 193. morringain

  Andreea, bine ca n-ai Facebook 😀 eu sunt imuna la doruri din astea 😛

 194. andreea

  am, cum să n-am! feisbucul oficial al ciocolatei. 🙂 dar nu mor după navigarea pe acolo…

  Angela, e vorba despre tîmpenia de political correctness. minciunele pe pîine, în numele oblojirii sentimentelor. n-are cum duce la ceva bun, în final, ca orice minciună.

 195. morringain

  nu, Andreea, pentru ca n-ai vazut dezbaterea lui Lucian Mandruta cu privire la Marquez 😀

 196. morringain

  si nu cred ca e doar minciuna politicali correctnessu. cred ca e mai mult decat atat.

 197. cătălin

  Din cite stiu eu FGM e interzisa in Canada si m-ar mira tare tare mult sa nu fie asa. Sigur, Radule, un om major e liber sa-si faca ce vrea, dar singurel. Sa nu ceara unui medic sa-i indeplineasca nebuniile.

  Morri, sint atitia nebuni pe lumea asta, ca … Uite, eu n-am timp sa-l citesc pe Marquez, spre rusinea mea n-am citit „Un veac de singuratate”, am frunzarit-o doar. Oi avea timp sa citesc aberatiile nu stiu carui dement de pe net?

  Junghiule, numai cu vesti rele vii. M-am prins acum si de ce Andreea punea ieri poezii in limba sparga. 😦

 198. andreea

  m-am dus şi am văzut. eu nu sînt nici cu bocelile, nici cu dispreţul, nici cu lauda, nici cu elogiile.
  dar nu prea pricep, adică ceva nu se leagă, în mintea mea. dacă eşti deschis literelor şi poveştilor scrise, cum de n-ai ajuns cu o carte de-a lui în braţe, niciodată?! sau, dacă ai ajuns, cum Dumnezeu să nu-ţi placă?!
  deci, e doar mirare, atît…

  vă mai spun o dată povestea cu colega mea de birou care era chiar nervoasă. tenace cititoare, de altfel.

  eu nu pricep: de ce s-a ridicat la cer frumoasa Remedios, care-i faza cu cearşafurile alea?!! nu pricep nimic!! tu ai priceput?! ha? ia, explică-mi şi mie! care-i faza cu ridicatul la cer? ce-a vrut să spună Marquez cu asta? nu-i nimic logic în cartea aia!!!

  şi adevărul e că în afară de un ăăăăăă timid, nu-i puteam răspunde nimic. 😛

 199. cătălin

  Dar n-am spus ca nu mi-a placut, pur si simplu n-am citit-o. Nu stiu, am vrut, n-am avut timp pe moment, si apoi am uitat. Mi-ati adus aminte voi, acum.

 200. andreea

  eu lui Morringain îi răspundeam, n-am dat rifreş. 🙂

  ziceam de Mândruţă ăla…

 201. morringain

  Mie nu mi-a placut. Am incercat sa citesc Dragoste in vremea holerei si m-a plictisit dupa vreo doua pagini. Nu doar povestea mi se pare banala, ci si stilul (in general al sud-americanilor) siropos. Eu citesc oricand tratate de istorie, imi plac si romanele istorice, chit ca au adaos siropistic si ele, dar sa aiba naibii un subiect sa ma intereseze. Asa, amor, pffft, nu-i de ajuns ca am avut si eu vreo doua scapari in galeata cu melancolie, mai tre s-o citesc si pe a altuia? 😀

  Dar in fine, nu despre Marquez e de fapt vorba. Putea fi oricare alt idol. Ci despre conventii si spirit de turma. Si despre agresivitate superioara, ca vezi doamne a indraznit cineva sa considere altfel decat tine. Aia m-a amuzat la culme.

  V-am spus acum ceva vreme de La Grande Bellezza. E, filmul ala, cel putin asa-mi pare mie, exact despre lucruri de genul asta vorbeste. Despre scriitori slabuti (in ciuda sau poate datorita acestui lucru cu mare succes la public), despre pretinsi intelectuali care se chinuie sa creeze arabescuri complicate dar goale de continut si pe care nu le desluseste nimeni (desi o gramada pretind contrariul), despre nebunia asta de a parea cineva cand suntem cu totul altceva. Pentru mine a fost o critica glumeata la adresa ipocriziei din lumea artistica. Si nu, nu a fost deloc o critica la adresa creatorilor, ci la adresa scremutilor. Si da, asa ciudatica si scremuta si prefacuta cum e lumea din film, are totusi loc pentru frumusete dezinvolta si adevarata. Toti avem, la unii e mai vizibila, la altii mai putin.

  Si sa inchei cu altceva. Faptul ca mie nu mi-a placut Marquez nu inseamna ca e o nulitate. Nu depinde doar de mine valoarea, cum nu depinde nici de numarul celor cuceriti (ca altfel e si Dragusanca o valoare :D) . O sa se vada in viitor asta.

 202. andreea

  chiar, Morringain, cum merge Cronica de familie? ai citit-o sau ai renunţat?

  uite, am găsit asta:

  http://www.romlit.ro/ct_de_tendenioas_este_cronica_de_familie_paradoxul_unei_receptri

 203. morringain

  am gasit-o pe toata, dar m-am apucat cu altele, vreau sa termin cu ele inainte. in plus, sunt cam calareata in ultima vreme, am tot fost ici si colo zilele astea, doar de citit n-am avut timp.

 204. cătălin

  Daca aveti timp si chef, spuneti-mi si mie vreun film bunisor, mai lacrimogen. Poate oi avea ceva timp in week-end… Multam!

 205. andreea

  da di ce vrei lacrimogen? 😛

 206. cătălin

  Pai nu-mi prea plac comediile (nici nu tin minte sa fi vazut comedii bune, sa fiu sincer). Plus ca mi-a intrat ceva in ochi.

 207. morringain

  Catalin, filmul pe care l-am vazut aseara e bunicel si lacrimogen; August – Osage County.

 208. Eva

  Cel mai bun film pe care l-am vazut in viata asta, se numeste „The legend of 1900”
  L-am vazut de cel putin 10-15 ori (il aveam pe caseta video 😀 )

  Vrei dragoste si lacrimi: The Notebook

 209. andreea

  ia şi de la mine.

  http://www.imdb.com/title/tt2209418/?ref_=nm_flmg_act_11

  da’ să nu ne mai ceri, pînă nu faci recenzii amănunţite! 😛

 210. cătălin

  Cam prea mare efortul – dupa mine – pentru a proba niste lucruri evidente, normal ca are importanta ce fel de calorii bagi in tine. Iar studiile privind longevitatea pe maimute captive cred ca au prea putina relevanta, miscarea trebuie ca joaca un rol crucial. Daca au mincare, maimutoii stau in fund toata ziua, nu mai alearga bezmetici prin copaci, atenti sa nu-i prinda vreun jaguar sau altceva.

  Pentru a trai mult se pare ca genetica are un rol esential. Daca ai gene bune poti minca orice, poti bea si 10 litri de vin pe zi, si poti trai 85 de ani.

  Vad ca mi-au pus poza in revista. 🙂

  Ei, dar voi vreti recenzii la filme vechi, pe care le-ati vazut? Multumesc mult pentru recomandari, poate ma uit la vreuna.

 211. Eva

  F interesant articolul, despre impactul schimbarii orei asupra mood-ului, lumina albastra inainte de somn si alternativele acesteia, plus cateva sfaturi.
  Articolul e f bun, vi-l recomand, daca nu pt voi, macar pt copchil 🙂

  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/04/17/daylight-saving-time-effects.aspx?e_cid=20140417Z2_DNL_art_2&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art2&utm_campaign=20140417Z2&et_cid=DM42593&et_rid=490023862

 212. cătălin

  E, asa poezii imi plac si mie:


  Balada motanului

  Motan m-aş fi dorit să fiu
  cu coada-n sus, cu blana-n dungi,
  cu gheare şi musteţe lungi,
  c-un ochi verzui şi-un ochi căprui.

  La ora când târâş-grăpiş
  zăpada nopţii se adună
  eu, cocoţat pe-acoperiş,
  să urlu a pustiu la lună.

  Şi-atuncea, şapte gospodine
  să dea cu bolovani în mine
  şi să mă-njure surd, de Domnul,
  că le-am stricat, urlând, tot somnul.

  De sus, din vârful săptămânii,
  să le rânjesc urlat, scârbos:
  iubesc doar locul nu stăpânii,
  precum fac câinii pentr-un os.

  Şi iarăşi şapte gospodine
  să dea cu bolovani în mine,
  iar eu să urlu, urlu-ntruna
  atât cât n-o apune luna.

  Motan m-aş fi dorit să fiu
  cu coada-n sus, cu blana-n dungi,
  cu gheare şi musteţe lungi
  c-un ochi verzui şi-un ochi căprui.

  Când zorii ziua o deznoadă
  să mă tot duc, să mă tot duc
  şi tinicheaua prinsă-n coadă
  s-o zdrăngănesc pe străzi, năuc.

  Jegos şi obosit, apoi,
  cu maţele în liturghie,
  să mă adun, să mă-ncovoi
  prin albiturile-n frânghie.

  Ca-n faţa unui şobolan
  spinarea să mi-o fac colan
  să scuip, să scuip şi-n urmă iar
  hai-hui să plec pe străzi, hoinar.

  Pisicile de prin vecini
  să le gonesc pe la pricini,
  să-mi fete fiecare-un pui
  c-un ochi verzui şi-un ochi căprui.

  Iar când o fi uitat să mor
  la cârciuma din mahala
  sorbită-n calea pumnilor
  posircă acră viu să stea.

  „Hei… viaţă, viaţă… ieşi din cort
  hai, pune-mi-te iar pe danţ…
  te uită… zace colo-n şanţ
  motanul mort, motanul mort…”

 213. andreea

  motan ceacâr..

 214. Radu P.

  De la mine sa nu va asteptati sa va urez Sarbatori Fericite, ca n-o s-o fac.

  Sarbatorile, pentru mine sunt un soi de caca-maca.

 215. andreea

  ăuliuuuu…

 216. Radu P.

  Nu pricep de ce ar trebui sa fie mai fericite decat celelalte zile.

 217. cătălin

  Eu iti urez sa te bucuri de zilele astea, Radule, alaturi de cei dragi tie. Ca asta sint sarbatorile, un pretext pentru a te opri din zbuciumul de zi cu zi.

  Drept sa spun, Andreea, nu inteleg de ce nu se vorbeste mai mult de Nichita, dupa cit pot intelege si compara eu, l-as pune pe acelasi nivel cu Eminescu. Si nici nu i-a pupat in cur pe comunisti – cine stie cit de greu i-o fost sa evite lucrul asta.

  A, Eva, eu am de mult timp pe calculator un program care filtreaza lumina albastra dupa ce soarele a apus. Asta: https://justgetflux.com/ Iar de DST si eu cred ca e o timpenie, absolut inutila intr-o lume in care majoritatea incep serviciul la 8 sau chiar la 9. Demult, cind se incepea ziua la 6, poate avea vreo importanta, acum insa e fix zero economia de curent.

 218. cătălin

  … pentru ca intotdeauna poti fi mai fericit?

 219. Radu P.

  Nu, nu merg lucrurile asa, pentru fiecare fericire platim cu nefericire.
  Nicio o gogoasa nu ramane neplatita.

 220. cătălin

  Zi si tu ca ai platit in avans, in celelalte zile, cum de altfel a si fost cazul.

 221. andreea

  probabil că pot fi comparaţi, dar numai la capitolul poezie.

 222. andreea

  Doamne, cum plouă… cu bulbuci…

 223. Angela

  La mine nu plouă. Se vânzolesc norii, de ba iese soarele, ba se întunericește. Mai că aș consimți la părerea lui Radu despre sărbători. Eu recunosc doar că nu-mi plac, Adică nu-mi place să mi se spună când trebuie să fiu pioasă, milostivă sau fericită. Astea pe mine nu mă apucă ori nu, indiferent ce e în calendar. Și-s obosită, și prăduiesc bani și alimente de-a-n pulea și am un fel de mică panică la gândul că totul e închis, nimic nu funcționează, toată lumea zace și se îndoapă. Da’ voi nu mă băgați în seamă, bucurați-vă cât puteți și să fie liniște și pace peste tot.

 224. cătălin

  La mine ieri a nins. Eram sa zic cu bulbuci. Vreo 10-15 cm. Cica s-a duce azi.

 225. andreea

  A cumpăra un câine

  A venit îngerul şi mi-a spus:
  – Nu vrei să cumperi un câine?
  Eu nu am fost în stare să-i răspund.
  Cuvintele pe care i le-aş fi putut striga erau
  lătrătoare.
  – Nu vrei să cumperi un câine?
  m-a întrebat îngerul, ţinând în braţe
  inima mea
  lătrătoare,
  dând din stânga ca dintr-o coadă.
  – Nu vrei să cumperi un câine?
  m-a întrebat îngerul
  în timp ce inima mea
  dădea din sânge ca dintr-o coadă.

 226. andreea

  cum să fii fericit, aşa, de-a sărbătorilea?…
  ca şi cum te-ar apăsa cineva pe butonul tău roşu numit Sărbătoare.

  singura bucurie e a copiilor, pentru că e vacanţă şi primesc timp de-al nostru şi daruri şi dulciuri. iar noi ne bucurăm de bucuria copilor, pentru că e sinceră şi roz.

  în rest…

 227. Angela

  Să m-apese numa’ cineva pe butonul roșu! Că fix explozie voi face. Deja mi-au halit jumate din ce m-am căznit să fac! Zic și eu așa, de fapt nu mi-e ciudă. Îmi place când înfulecă ai mei ce-am gătit. Și când fură din toate sau se milogesc „poooot să guust numai un piiic?” Și eu trâmbiț ca la Ierihon, păgânilor, ereticilor, încă-i post. Nu le avem pe astea cu postul, n-am ținut niciodată.

 228. cătălin

  Ham-ham! Ma cumpara cineva? Nici 5 bani …

  Spunea nenea asta

  http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Gilbert_%28psychologist%29

  ca imaginatia ar fi principala sursa de nefericire, iar, in realitate, chiar si lucrurile cele mai grave nu se vor simti atit de rau. Are el un speech la Ted, cred ca l-am pus. Cica a facut studii si asa i-a iesit … stiu, pare ciudat, la prima vedere. E totusi prof la Harvard, e mai greu de zis „da-l incolo, ca aiureaza”.

 229. cătălin

  Ia zi, ce-ai facut bun?

 230. Angela

  Nu contează ce-am făcut, contează ce va trebui să fac imediat! Mi-a adus vecinul o bucată imensă de ceva, capră sau ied, încă n-am avut curaj s-o despachetez și oricum îmi era ocupat cuptorul. Acum trebuie să fac ceva din halca aia, habar n-am cum, n-am prea gătit eu nici ovine, darămite caprine! Că miel nu fac, decât dacă insistă cineva, și ai mei nu insistă deloc. Ce naiba mă fac eu cu capra? Uite cum mă plâng ca o nesimțită, un sat de somalezi ar avea ce hali din capra mea căpătată de-a moaca, și eu mă tângui. Dar chiar nu știu cum s-o fac. Și pic de oboseală. Heeelp!!!
  PS
  De fapt, nu-i chiar așa de-a moaca, e în cadrul trocului rural. Vecinul seamănă lucernă pe o bucată de pământ de la mine, el îi poartă de grijă, ară, seamănă, o cosește pentru capre, și în schimb ne aduce din astea de-ale caprelor. Oricum ne-ar aduce, și fără lucerna aia, că-i un tip tare de treabă.

 231. andreea

  http://marialabucatarie-maria-cristina.blogspot.ro/2010/06/friptura-de-capra.html

  mor de rîs!! capră mai în etate.
  doamnă capră, nu vorbiţi prostii, nu sînteţi bătrînă, doar un pic mai în etate. 😆 😆

 232. cătălin

  Pai da, ca mie-mi plac capritele tinere. 🙂

  Angela, fara gluma acum. Stiu de la bunicii mei ca, la friptura de oaie, trebuie tinuta carnea in bait cu otet macar o noapte, altfel are un miros mai greu de suportat. Intreaba-l pe vecin daca nu-i la fel si la ce ti-a adus el. O poti face si miine, la o adica.

 233. Angela

  Asta cu baițul o știam și eu, dar sper că ăsta e ied. Probabil se pregătește ca mielul. Acum mă duc să văd ce și cum, am stat un pic să-mi trag sufletul, că iedul-capră sau ce-o fi a venit peste program.
  Dac-o fi fost mai în etate capra lui Lacika și a murit de bătrânețe? Îmi tot fac curaj să mă duc s-o abordez.

 234. Angela

  Și mai vine și diversionistul de copil cu „azi dimineață încă mai behăiaaa..”, de ce să nu-mi fie și mai greu?

 235. morringain

  O zi asa cum va doriti! 😀

 236. cătălin

  Ei, ce faceti, ati mincat bine? Eu va dau sarmale si cozonac, daca poftiti. Si ceva sa zimbiti poate:

 237. Eva

  Eu m-am plimbat de mi-au sarit capacele astazi. Am aflat ca la mine in oras a locuit Paracelsus, i-am vazut si casa… nu-mi venea sa cred ca am mers pe urmele lui 😀

  Dupa care m-am ghiftuit. Si-acu nu numai ca nu mai pot merge, nu ma mai pot misca de dureri de picioare, nu mai pot nici sa respir de burti pline.

  Apropos, numele lui Paracelsul este.. sa muriti si voi de ras:
  Philippus Theophrastus Aureolus Bombastus von Hohenheim

 238. cătălin

  Probabil si-a luat el singur niste nume latinesti.

  Am ascultat ceva, nu stiu daca-i lesinata sau nu.

 239. cătălin

  Mie mi-a placut mult.

 240. Eva

  cat de lame sa fii sa-ti iei numele Bombastus… sau aureolus :))
  Oare mister bombastic a lui shaggy o fi in memoriam? :))

 241. Radu P.

  Io mi-as dona papilele gustative in locul unor alimente sintetizate sub forma de pastile care sa ne asigure necesarul de de toate in organism, fara sa fie afectat ficatul, colonul, stomacul si mai stiu eu ce, de eventualele supradoze. Deasemenea, sa nu mai ramana nici reziduri pe care sa le eliminam, eventual asa, o urinare mica in cel mai rau caz.

 242. Radu P.

  Cataline, nu-i chiar asa lesinata, ca se misca, da din gura, chiar daca isi mai da ochii peste cap.

 243. Angela

  Radule, de acord! Ușor ar mai fi de trăit! Nu gătit, nu mestecat, nu înghițit, nu eliminat. Ba nicio urinare mică! Te miri când și unde te apucă, numai disconfort cu reziduurile astea. Mie mi-ar plăcea ceva de tipul încărcatului la priză. În timp ce dormi, de exemplu, te conectezi și te încarci. Te scoli bun-teafăr și energizat fără să te mai chinui cu toate daraverele și inconvenientele hrănitului.

 244. andreea

  cosmonauţii au, cred, nişte pilule din astea…

 245. Eva

  Fresubin se numeste.
  Se da si pacientilor. Pot bea si oamenii normali, se gaseste pe amazon.

 246. Angela

  Totuși, mare pricopseală n-ar fi cu pilulele alea. Ar apărea tot felul de sortimente, cu tot felul de arome, în tot felul de ambalaje, pilule de sărbători, pilule îmbunătățite – ”nou! acum și cu gust de lămâie”, piața ar fi năpădită de piule chinezești, internetul – de pilule contrafăcute, ar înflori contrabanda, hipermarketurile s-ar întrece la oferte iei două și primești trei, ar apărea pilula 3 în 1 – cu gust de mici, muștar și bere. Iar pe băbuța care ar face acasă pilule bio-eco și ar încerca să le vândă la piață, ar urmări-o fiscul și i-ar confisca pilulele, că n-are casă de marcat.

 247. Radu P.

  Deci, in Germania secolului XXI a fost interzisa MUZICA in vinerea mare. VA puteti inchipui asta?

 248. Angela

  Nu. Cine zice, unde zice? Toată muzica? Adică, orice fel?

 249. cătălin

  Ehe, Radule, nu te grabi, mai avem de asteptat milenii pina sa se ajunga acolo. Mai in urma cu citiva ani toti doctorii recomandau margarina, in timp ce untul era privit ca ceva toxic. Intelegerea oamenilor despre functionarea corpului uman e cel putin rudimentara, asa ca niste pastile care sa nu afecteze vreun organ sint de domeniul SF-ului.

  Trebuie articol nou, dar nu prea stiu ce sa scriu. As mai face o salata cu ce-am mai citit, ce-am mai vazut interesant, dar nu stiu daca va place.

  Ia, poftiti!

 250. Angela

  Atâta ne-ai adus? O felie? Nici pe o măsea nu ne ajunge.

 251. cătălin

  Mai e, daca va place.

  Angela, sa mai spun o data cit de uimit sint de vecinii tai! Cum a iesit capra?

  Eva: s-ar putea ca, pe vremea lui, bombastic nu avea sensul pe care-l are acum. Uite, prin anii 1900 (poate si ceva timp dupa, dar nu sint sigur), in engleza „gay” insemna doar vesel, nu si altceva. Acum inseamna doar altceva.

 252. cătălin

  Ce liniste… Iti fi mincat prea mult.

  Mi-a parut frumos, desi nu inteleg o iota:

 253. Eva

  ultimul video nu poate fi vizualizat in germania… din cauza muzicii. ala cu parintii pe messenger l-am vazut mai demult, dar tot fain a ramas.

  catalin, faceam si eu caterinca de bietul paracelsus da’ nu cu rautate.
  eu sunt iar ghiftuita, da’ n-as zice pas la o felie din cozonacul facut de tine! n-am mai mancat cozonac de ani, iar cozonac facut in casa de si mai multi ani.

 254. andreea

  am mîncat, cum să nu… dar nu mă omor deloc după îmbuibarea asta obsesivă.
  în sfîrşit, e soare…

 255. cătălin

  Asta merge, ca m-am mutat in Germania. 🙂

  Din pacate videoclipul original e si el tare frumos. O prostie faza asta cu copyrightul intre tari diferite … daca cineva posteaza un clip pirat (pe youtube), atunci nu sint probleme, poate fi vazut de oriunde.

 256. cătălin

  Andreea, iesi prin parc cu Sabina, sau cu o carte … daca e soare. Si la mine e putin soare, am sa profit. In restul saptaminii e anuntata vreme urita.

 257. andreea

  😦
  faci mişto de mine.
  eu îs asistentă 24 din 24.

 258. Radu P.

  Nu stiu daca e o lege federala sau una regionala, dar intr-un land din nord-vestul Germaniei a fost interzisa MUZICA in localuri publice, masini, metrou, piete etc in vinerea mare. Asta e o lege religioasa demna de Evul Mediu. Inca sunt in stare de soc.

 259. andreea

  bietul de tine… să stai aşa, şocat, cinci ore…

 260. Radu P.

  Cataline, lasa muzica frantuzeasca deoparte, e tare greu sa gasesti ceva de Doamne-ajuta, de cand s-a dus generatia formata de Edith Piaf. In Europa, muzica vine din perfidul Albion:

 261. Eva

  sa nu-l recunosc pe tom (sir, ma rog) cu cioc!!
  se potriveste pentru o zi lenesa cu voie buna si niste prieteni, pe o pajiste verde cu soare..

  ma mira faza cu nemtii, pentru ca ei sunt in majoritatea lor foarte pagani.de socat nu ma mai socheaza nimic de cand i-am cunoscut pe romanii din raspanditii din deal care cred ca traiesc pe jupiter :))

 262. Eva
  • + fiecare tara cu planeta ei … adica nu asa orsicum, ingramaditi toti ca vitele pe-o planeta
 263. Eva

  important e meniul domle!

 264. Angela

  Mai sunt niște pași de făcut, dar vine ea și arderea ereticilor pe rug.

 265. cătălin

  Of, o stiam pe aia cu Pastele, speram sa n-o pui. 😦 Au mai multe episoade, exact aceeasi intrebare.

  Democratia e o utopie, nu exista, daca s-ar respecta vointa majoritatii ar fi jale. De multe ori m-am intrebat de ce societatea arata asa cum arata, de ce nu e luata in considerarea vocea majoritatii proaste. Nu stiu cui datoram asta, revolutiei franceze, nu stiu… Da, stiu, ies vitele la vot, dar bine ca nu sint intrebate daca cei care nu sint ortodocsi n-ar trebui deportati.

  Totusi n-am putut gasi nici o stire referitoare la Germania si la interdictia aia, parca e prea de tot.

  Da ce, Eva, crezi ca romanii nu sint pagini? Uita-te la vitele alea din clip, spun ca au credinta, dar habar n-au in ce cred, ce sarbatoresc, nimic. Sarbatoresc ouale rosii, cozonacul, sarmalele si vinul.

 266. cătălin

  Prima floare de anul asta. Nici nu stiu cum se cheama.

 267. Radu P.

  Da’ de ce sa n-o pun??? Iti place mai mult mizeria ascunsa sub covor? Tii neaparat sa traim sa traim intr-o societate roz bon-bon dar care pute ca o cocota naclaita?
  Astia suntem, noi valahii, sper ca ai observat ca nici cel putin nu prea erau tigani.
  Asta a reusit sa faca (si)biserica ortodoxa in 2000 de ani, asta e produsul lor.
  Nu-mi este deloc mila de ei, nici chiar de aia carora, periodic, le ia apa casele, pentru ca in loc sa-si faca diguri ei fac biserici. Nu exista sat, oricat de prapadit ar fi, sa nu i se vada turla bisericii sclipind in soare. In schimbul la ce? Cultura, ba, spiritualitate, ba, morala, ba.
  Nu-mi este mila si nici nu-i dispretuiesc, ii simt doar straini complet de mine. In afara de limba, pe care din cand in cand reusesc s-o mai inteleg, nimic nu ma leaga de ei.
  Suntem pe planete diferite.

 268. andreea

  i-or fi căutat mult?… i-or fi ales după mutră?…
  eu aş fi jurat că băbuţele alea ştiu perfect care e treaba. ciudat…

 269. Angela

  Spiritualitate..vax! Săracii, cunosc „tradiția”. Cozonaci, pască, miel. Recuzita, obiceiurile culinare și sărbătoarea burții. Și eu mă așteptam de la băbuțe măcar să știe ce și cum. Dar de unde naiba să știe mai mult? La biserică merg că așa se cuvine, moțăie acolo până mormăie popa ce are de mormăit, mă îndoiesc că, după slujbă, careva ar putea spune cât de cât despre ce a fost vorba. Important e să fie acolo, eventual să vadă cine lipsește și cine nu, cum s-a îmbrăcat vecina. Să fie în rând cu satul, să-i ajute Dumnezeu să le treacă reumatismul și eventual să omoare capra vecinului. Bifează și ei câte o acțiune, după calendar, și halesc mai bine două-trei zile.

 270. cătălin

  Nu, Radule, ii stiu prea bine, da’ mi-i scirba sa-i vad. Greu de gasit un dispret mai mare pentru carte decit in satele romanesti. Bezmetici, asta e cuvintul, habar n-au de nimic (cu exceptia sticlei de bautura). Daca vine apa, toata lumea sta si se uita, nimeni nu face un dig, n-au decit sa vina soldatii, sa faca ei, e treaba lor. A, ia apa casa? Hehehe, nu-i nimic, guvernul face case noi! Exact pe acelasi loc, sa mai vina apa si cu alta ocazie. Biserica tot statul a facut-o, din banii satenilor se fac doar crismele. Alea sint adevaratele biserici ale neamului, acolo se concentreaza toata spiritualitatea satelor: in crisme.

 271. cătălin

  Copiii tot copii …

  Angela, se incarca greu? Daca da, am auzit ca vrei sa scrii un articol. 😛

 272. Angela

  N-ai auzit bine, că nu-mi vine a scrie și nici nu cred că am ce. oate o să mă apuce odată și atunci te anunț din vreme. Sau fă-mi cont. Acuma nu-s în toane prea bune, am ajuns la trista concluzie că nu mai știu să gestionez hrănirea băieților mei (tata și feciorul). Mereu le e foame și tot fac chestii care dispar prea repede, ori nu-i destul, ori rămâne și se aruncă. Fapt e că mereu le e foame și pe mine mă disperă. Mie cel mai ușor mi-e să ignor senzația de foame, pot să nu mănânc mai nimic cu zilele și dacă simt totuși oarece vagă foame, nu-mi pasă și-mi trece. Lor, însă, nu. Mă simt și vinovată, și agasată în același timp.

 273. cătălin

  Nu-i singura concluzie posibila, sa stii. Una (mult mai probabila) e ca ti-a iesit prea buna mincarea si s-a dus.

  Ai tu ce spune, nu-ti fa griji. Dar nu te imping, sa stii. Cont da, ar fi bine sa accepti, in fereastra de admin incarca doar o parte din comentarii si merge mult mai repede. Deci, vrei cont? Daca da, cum iti trebuie si un cont pe wordpress, ti-ar fi mai usor sa folosesti adresa care o ai pe pistol. Dar se rezolva si pe alta adresa. Eventual iti fac eu o alta adresa de email, cu cont pe wordpress si pe blogul asta.

  Radu: la fel si pentru tine, se incarca mult mai usor comentariile din admin. Spui daca vrei, da?

 274. andreea

  n-ar fi rău să scrieți voi. să nu mă apuc eu, că n-am decît boală, descompunere și moarte în cap. văleleu.

 275. Eva

  Au inventat (?!) alcoolul pudra. Il dizolvi in apa si gata, ai vodka.

 276. Eva

  Today is Earth Day

 277. Angela

  Să ne trăiască și să înflorească. Auzi, alcool pudră! N-ar fi bun pentru uz extern? Te dai cu el și nu te mai ostenești să înghiți.

 278. cătălin

  Birou ergonomic:

  http://www.treehugger.com/eco-friendly-furniture/multifunction-and-multi-user-desk-shared-people-and-cats.html

  Mai, cit de penibili pot fi unii. Cum dracu’ sa te duci intr-o zona inundata, sa ai ciubote in picioare, sa stai intr-o barca trasa de altii, in apa pina la glezna? Si sa mai fii si prim-ministru. Io fi zis mamica sa nu se ude la ciorapei, ca raceste. (Nu faceti ca mine, nu-i frumos sa rideti de prostovani).

 279. Angela

  Of, ce de tâmpenii. Iaca ce am mai aflat azi:
  Daca sunteti prea ocupati ca sa beti suficienta apa, mancati un castravete. Este compus in proportie de 80% din apa si va compensa eficient deshidratarea.

  Adică n-am destul timp și-s prea ocupată ca să duc la gură un pahar cu apă, dar am destul să iau un castravete, să-l spăl, să-l curăț și să-l ronțăi.

 280. andreea

  poate că te apucă setea tocmai cînd faci salată de castraveţi…

 281. Angela

  Ai dreptate, Andreea. Iar am sărit cu gura înainte să judec. Am să țin cont de asta și când o să fac salată de castraveți, voi avea grijă să aloc un castravete în plus pentru cazul că mi se face sete. Dar dacă n-o să-mi fie sete? Ce fac cu castravetele excedentar? Of, numai și numai griji în plus.

 282. cătălin

  Oamenii beau apa destul de rar, si, atunci cind beau, beau multa. Castravetele, pe de alta parte, da drumul la apa din el mai incet, treptat. Cica ar fi o diferenta vara, pe calduri mari.

 283. andreea

  castravetele, stranie alcătuire…


  Merem mai gheparte şi intrăm în ghemonstrăţiune. (Coboară la tablă, ia tibişirul şi desinează, nu tocmai exact, o elipsă cu focarele foarte departate.) No, acuma, Bîrsăscule, tu carele ai mai multă aplicăţiune la machemachică, spune-ne doară ce am vrut eu să prezent aici?

  Şcolarul Bîrsescu: Un… castravete, domnule.

  Profesorul (stăpânindu-şi un zâmbet simpatic): Mâncă-l cu mumă-ta! (Schimbând repede tonul:) Tot la foale ţi-i gândul, să le-n-dopi!… Nu-i castraveche, mâncăule!… e o elipsă, o curbă lunguiaţă, care are duplu ţentrum; unul aici în punctul omicron, şi alt ţentrum togma dincoace, la ceilantă estremitache, în punctul omega. Aceasta-i calea comeatii.

 284. Angela

  Am visat o ciudățenie. Cum că aveam, nu știu de unde, o rochie nouă, exact pe gustul meu. De fapt, eu n-am mai umblat cu rochie de câțiva ani buni. Era tare frumoasă și m-am dus la oglindă să văd cum îmi șade. Și în oglindă eram eu, dar la vreo 18-19 ani, cu plete cam ca ale lui Kate a lui William, muult mai frumoasă decât am fost vreodată, dar îmi recunoșteam trăsăturile, eram chiar eu. Și mă minunam și mă bucuram și nu-mi venea să cred. N-a fost prea amuzant când m-am trezit. Nu-mi prea jelesc eu tinerețea pierdută, dar de data asta tare bine mi-ar fi fost dacă nu era vis. Caca maca.

 285. andreea

  oare de ce trebuie să acoperi oglinzile cînd moare cineva?…

  adevărul e că nu e lucru curat cu ele.

 286. andreea

  cînd văd imagini ca asta de mai jos, trec frisoane prin şira şira spinării mele, mă scutur şi mă zbîrlesc ca o mîţă. care să fie explicaţia fiziologică?

  caut şi eu nişte montanţi de balustradă normali la cap şi numai peste ciudăţenii dau…

 287. cătălin

  Or fi proiectate pentru hipopotami, nu pentru oameni.

  Dragut vis, Angela. 🙂 Da’ eu cred ca ai fost tare frumoasa si in realitate…

  Bunicii spuneau ca in oglinzi se vad sufletele.

  Daca nu-i bun textul nou, il sterg… N-am putut mai mult, eu n-am vocatie de povestitor. Uite ca iar m-am gindit la „Big Fish”, Andreea.

  Edit: Intre timp l-am mai citit o data, de doua ori, si l-am aruncat la gunoi, ca era prea de umplutura.

 288. cătălin

  Lasa, ca l-oi rescrie, il vezi in draft tu …

  Cica exista pisici salbatice in Delta Dunarii. Nu stiam. De la Mihai Baciu de pe Facebook.

 289. cătălin

  Ia, stiti fizica? De ce nu cade chestia asta imediat ce i se da drumul? Pe la final da si raspunsul…

 290. Angela

  Io nu. Am avut traume în copilărie cu fizica.

 291. cătălin

  Io am avut cu scoala, in general.

 292. Eva


  M-as descalta si-as lua-o de nebuna prin iarba aia… catre nicaieri..

 293. andreea

  iarbă verde şi frumoasă se găseşte peste tot. şi în România şi în Franţa şi în Germania…
  dar parcă nicăieri nu e verdele ăla turbat de Anglia, care te face să-ţi pierzi suflul, cînd îl vezi. eu aşa am simţit… sau poate combinaţia de culori, verde închis, cărămiziu, gri-oţel.

  să ne spuie Morringain…

 294. dfdfefer

  E din cauza climei, iarba are nevoie de multa ploaie.

 295. andreea

  ce drac de nume e ăsta? sună a exploatări de metale…

 296. cătălin

  La mine iarba e mai mult maronie, putin putin verde prin mai.

  N-am avut net, n-am avut timp …

  Vreti un melc? De la omu’ asta: https://www.facebook.com/pages/Vyacheslav-Mishchenko/425528437562422

 297. Angela

  Eu nu vreau melc. E destul să ies din casă, că dau de o mulțime. Aș vrea să mai plece din ei, că-s fără număr, fără număr. Nu știu cum să-i conving să plece, că nu i-aș chiar stârpi de-a binelea, încă nu m-am pătruns de tot de spiritul rural, așa că deocamdată mi-e milă de vietăți. Cu șoarecii am depășit problema, deși am avut oarece mustrări de conștiință prima dată când am văzut victimele. La următoarea tură a fost mai ușor.

 298. cătălin

  O fi fost dfdfefer scris pe o cutie de banane. 🙂 Oricum, azi a pus muzica frumoasa.

  Ia-ti gaini, Angela. Scapi de melci.

  Vad ca e jale in Ucraina si probabil ca va incepe un razboi. Dar mai intii Putin va anexa Ucraina, tarile baltice, Moldova, poate si Romania, daca are chef.

 299. andreea

  nu ştiu ce e cu melcii, dar şoarecii îi preocupă pe mulţi. în afara dilemei cu avortul la şoareci, cetăţenii mai întreabă pe google următoarele:

  ce poate sa iti faca un soarece

  ce inseamna cand calci un soarece fara sa vrei

  vis soareci cad pe mine

  uite, Angela ar putea să le răspundă.

 300. cătălin

  Mai era unul cu vise cu soareci cazatori.

  Altul a visat trei galeti de rahat. O fi uitat Raj adresa blogului si cauta pe google? 😛

 301. andreea

  am fost şi eu în amfiteatrul ăla…
  dar era zi, soare arzător şi linişte. să fi fost în altă viaţă?

 302. andreea

  bineînţeles, ca tot românul hlizit, m-am fotografiat cu plăcuţa de la intrarea în oraş…

 303. cătălin

  E un nume … dragalas.
  Ce-i cu amfiteatrul ala, e o ruina romana restaurata?

  Nu stiu de ce mi-a adus aminte de cum poti filma timpul:

 304. Angela

  Șoarecele poate să-ți facă multe ticăloșii. Una ar fi să intre în dulapul cu vase și să se nevoiască fix în castronul emailat cu două toarte și cu fundul rotund a lu soacră-mea, castron la care am râvnit dintotdeauna și pe care ex-ul a avut delicatețea să mi-l aducă atunci când ei nu-i mai era de niciun folos, odihnească-se în pace. Asta a fost cumplită blasfemie, ce să mai zic de scosul și salubrizatul tuturor celorlalte vase de acolo, în care nu s-a nevoit, dar prin care desigur s-o fi plimbat.

 305. cătălin

  Soarece nevoias.

 306. andreea

  hai că m-am prins ce e cu dferferdermerperler ăla.
  încearcă să-şi facă gravatar şi nu poate, da’ strînge din dinţi şi n-ar cere ajutor nici mort! 😛

 307. andreea

  am dormit şi eu de cîteva ori în case ocupate de şoareci…
  de fapt, n-am dormit. am stat de veghe toată noaptea, ascultîndu-le chiţăitul şi ronţăitul şi în alertă permanentă: dacă mă trezeam cu vreunul căţărat pe mine, privindu-mă galeş?!! :mrgreen:

 308. cătălin

  Hai ca-i buna asta cu gravatarul. 😆

  Ei, Andreea, daca te trezeai cu vreun soricut uitindu-se la tine, te indragosteai. Au niste ochi…

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s